DROGA NA BRODU

Rizla mora vratiti novac koji je zaradio na kokainu

Čak 40 kilograma koke Rizla je švercao brodom Sv. Lucija, za što je dobio 80.000 eura nagrade
 Željko Tutnjević/CROPIX

DUBROVNIK - Brodostrojar Ante Dragojević Rizla (27) i grafički tehničar Mladen Vasilj Vaso (47) proglašeni su krivima za krijumčarenje 40 kilograma kokaina iz Južne Amerike u belgijsku luku Antwerpen brodom Sv. Lucija Mediteranske plovidbe, dok je ugostitelj Boris Žuvela (52) oslobođen optužbe.

Snose troškove suđenja

Dragojević je dobio devet godina za prijenos droge i pranje zarađenih 80.000 eura, a uz to će mu oduzeti i 582.849 kuna, što je protuvrijednost eura koje si je priskrbio. Vasilju je sudac odrezao četiri godine zatvora jer je poticao Rizlu na krijumčarenje kokaina.

Obojica će snositi i troškove suđenja.

Dragojeviću je zbog visine kazne pritvor produljen do pravomoćnosti presude, dok je Vasilj pušten da na slobodi čeka poziv za odsluženje kazne. Sudsko vijeće nije sa sigurnošću moglo zaključiti kako je trećeokrivljeni Boris Žuvela mogao znati za podrijetlo novca koji je na posudbu velolučkom ugostitelju Ivanu Žuveli prenio iz Zagreba u Velu Luku te je oslobođen optužnice, kao i plaćanja troškova postupka.

‘Rizla nije tako naivan’

Tako je nakon 11 mjeseci od uhićenja okrivljenika akcija Kondor dovršena nepravomoćnim presudama koje je obrazlažio predsjednik Sudskog vijeća Zoran Čengija te ustvrdio da Dragojević nije naivan da bi ga Vasilj tek tako nagovorio na prijenos droge, a mogao je i odustati tijekom plovidbe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 02:19