ZLOČIN NA MAGISTRALI

Ringwald tražio ekshumaciju Fistanićeva tijela: ‘Neka se utvrdi postoji li rupa na čelu žrtve‘

Časni sude, govorim iz osobnog iskustva, evo (pokazuje rukama svoje grudi) pogođen sam u srce, rekao je Ringwald na suđenju
Stjepan Ringwald
 CROPIX

- Časni sude, tražim ekshumaciju tijela pokojnog Karmelina Fistanića s obzirom na to da je vještak danas rekao da su tri zrna ostala u njegovoj glavi i da nisu izvađena, pa neka se vidi potječu li iz istog oružja kao i ona koja su vještačena. Neka se utvrdi postoji li 'rupa na čelu' žrtve koju sam osobno vidio na slikama koje su mi pokazane na ŽDO-u, a isto je vidio i pravosudni policajac koji mi je u zatvoru pokazivao DVD spisa.

No dva mjeseca poslije te slike više nema, a kad sam pitao pravosudnog policajca hoće li posvjedočiti na sudu, rekao mi je da će sve zaboraviti ako ga predložim za svjedoka. Obdukcija je aljkavo napravljena, iskaz vještaka je krivično djelo, neka se napravi ekshumacija pa da neki drugi vještak utvrdi radi li se o nekoj drugoj ozljedi koju vještak Alujević prikriva u dogovoru sa ŽDO-om. I molim sud da upozori državnu odvjetnicu jer se ponaša neprikladno, ne da mi da postavljam pitanja - rekao je u sudnici splitskog Županijskog suda u utorak Stjepan Ringwald u nastavku suđenja na kojemu se njemu te Jerku Piriću i Vladi Zoloti sudi da su zajednički i dogovorno isplanirali i realizirali ubojstvo Karmelina Fistanića (39) početkom studenoga 2019. godine na Jadranskoj magistrali na ulazu u Omiš kod skretanja za Brzet.

Ringwald je reagirao na iskaz vještaka sudske medicine dr. Antonija Alujevića koji je, uz ostalo, rekao da je obdukcijom utvrđeno da je žrtva zadobila šest ulaznih strijelnih rana lijeve strane lica što znači da je u tijelo ušlo isto toliko zrna, piše Slobodna Dalmacija.

- Nađene su dvije izlazne rane na desnoj strani lica i jedan deformirani projektil u mišićima desne strane vrata. Tri projektila su najvjerojatnije ostala zaglavljena u vratnoj kralježnici i sinusima. Površina lica je vrlo mala kvadratura, oko 25 cm kvadratnih i šest projektila na tako maloj površini ne možemo gledati zasebno, već su naneseni rafalnom paljbom. Moguće je da krv prska na udaljenosti od 10 cm od tijela jer su bila velika oštećenja vratne arterije... Moguće je da krv prska i na 80m cm od žrtve - rekao je vještak Alujević.

Na Ringwaldovo pitanje zašto nisu sva zrna izvađena iz žrtvine glave, Alujević je, kao patolog, ponudio pomalo neobičan odgovor da "jednostavno nisam mogao čovjeku raskopavati glavu".

- Iskaz svjedokinje Jukić i fotodokumentacija govore da je žrtva imala rupu na čelu. Ako je hitac ispaljen s manje udaljenosti, je li moguće da užareno zrno spali ulaznu ranu pa onda treba proći i do 20-ak sekundi da krene krv. Časni sude, govorim iz osobnog iskustva, evo (pokazuje rukama svoje grudi) pogođen sam u srce - rekao je Ringwald.

- Decidirano tvrdim da nije bilo rane na čelu. A ovo drugo je čista špekulacija - izjavio je vještak.

Svi su branitelji, Boris Majić, Doris Košta i Boris Milošević imali primjedbe na iskaz Alujevića, a Košta je tražila i da se kao nezakonit izdvoji iz spisa iskaz vještakinje balistike Sunčice Kuzmić dan na prethodnoj raspravi i to zato jer se na nalazu potpisala kao vještak, a nije kao takva registrirana nigdje te zato jer je, pri svjedočenju, bila upozorena na prava i obveze kao vještak, a ne kao "obični" svjedok.

Sudsko vijeće na čelu sa sutkinjom Ivonom Rupić odbilo je, bez prava žalbe, sve prijedloge obrane za daljnje dokaze kao što su bili pozivanje kao svjedoka policajaca koji su obavljali očevid te raznih svjedoka koji bi govorili o kapljicama krvi nađenima u stanu Ringwaldova oca u Šibeniku, ponovno vještačenje svih pronađenih tragova krvi, novo vještačenje snimki videonadzora itd... Za većinu je ocijenjeno da su nepotrebni i usmjereni na odugovlačenje postupka, piše Slobodna Dalmacija.

Suđenje će se nastaviti u studenome kad je predviđeno uzimanje obrane okrivljenih, završne riječi i izricanje presude.

Spomenimo i da je za tužiteljstvo i sud važno da se suđenje završi do sredine prosinca jer tad istječe maksimalni dvogodišnji istražni zatvor u kojemu se nalaze sva tri okrivljena, pa bi oni po sili zakona morali biti pušteni na slobodu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:16