GOSPODARSKI KRIMINAL

Riječki poduzetnik utajio više od 220.000 eura pa zaradio četiri kaznene prijave

Riječka policija je protiv posrnulog poduzetnika podnijela prijavu nadležnom državnom odvjetništvu

Ilustrativna fotografija

 Damjan Tadic/Cropix

Gospodarski kriminalitet "težak" 220.000 eura u vidu utaje poreza i carine na štetu državnog proračuna počinio je, uvjereni su riječki policajci, 41-godišnji poduzetnik iz Rijeke. Osim tog djela, kriminalisti ga terete i da je, kao odgovorna osoba u svoje tri tvrtke, počinio još tri kaznena djela povrede dužnosti u slučaju gubitka, prezaduženosti ili nesposobnosti za plaćanje.

- Jedno od kaznenih djela za koje se osnovano sumnjiči je utaja poreza i carine, počinjeno u svojstvu odgovorne osobe tvrtke iz Rijeke u vremenu od početka kolovoza 2021. do kraja studenoga 2022. godine. Počinjenjem navedenog kaznenog djela Državni proračun RH je oštetio za više od 220.000 eura. Sumnja se da je na ukupne isplate sa žiro-računa, a za koje ne posjeduje ni vjerodostojnu dokumentaciju o korištenju sredstava za troškove poslovanja, propustio obračunati i iskazati podatke bitne za utvrđivanje iznosa obveze poreza na dohodak od kapitala - kažu iz PU primorsko-goranske.

Dodaju i da je (pre)ostala tri kaznena djela povrede dužnosti u slučaju gubitka, prezaduženosti ili nesposobnosti za plaćanje počinio, pak, tijekom 2020., 2021. i 2023. godine.

- Osumnjičeni je nadležnom sudu propustio podnijeti prijedloge za otvaranje stečajnog postupka, a što je kao odgovorna osoba bio dužan učiniti s obzirom na to da su računi spomenutih tvrtki bili u neprekidnoj blokadi - zaključuju iz riječke policije koja je protiv posrnulog poduzetnika podnijela prijavu nadležnom državnom odvjetništvu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 00:29