DETALJI HORORA

Rekonstrukcija monstruoznog zločina koji je zgrozio regiju: Kako je zvjerski ubijena obitelj Đokić

Svi do sada pronađeni dokazi samo uhićenog Gorana Džonića direktno povezuju s jezivim zločinom
Obitelj Đokić
 Branko Janačković

Od otmice i monstruoznog ubojstva obitelji Đokić, kakvo nije viđeno ne samo na prostoru Srbije, već i šire regije, prošlo je mjesec dana. Policija je uhvatila Gorana Džonića, dvojicu njegovih sinova te braću K. M. i A. M. koji su osumnjičeni za kazneno djelo teškog ubojstva. Za sada, pronađeni dokazi samo Džonića direktno dovode u vezu s trostrukim ubojstvom. Blic.rs je prenio infografiku koja je napravljena na temelju pronađenih dokaza i dostupnih saznanja o ubojstvu, a na njoj su detalji o tome gdje i kako se odvilo monstruozno ubojstvo.

Oko ponoći, 26. rujna, Đokići poslije dana provedenog kod Goranove majke Stojanke i snahe Verice u Moravcu, kreću kući u Aleksinac. S Goranom i Gordanom je bila i Lidija, njihova dvadesetšestogodišnja kći. Nakon izlaska iz kuće krenuli su crnim Volkswagen Passatom Moravskom ulicom u kojoj živi Goranova majka Stojanka.

Prije raskrižja s cestom Žitkovac – Tešica, kako se sumnja, sreće ih Goran Džonić, Đokićev ujak s kojim su veoma bliski. Džonić Đokiće moli za pomoć "jer mu se skuter pokvario" na mjestu zvanom “Dudine bare” kraj Južne Morave. On je ribič pa Đokići ne sumnjaju u njegove namjere. Osim toga, Goran Đokić je blizak s njim i vjeruje mu do te mjere da mu često daje da mu opere auto u kojem u svojevrsnom bunkeru ima skrivenu uvijek pozamašnu svotu novca.

Nadalje, Džonić ulazi u auto te oni kreću prema Dudinim barama. Zbog toga na raskrižju s cestom Žitkovac –Tešica skreću desno, prema Tešici, umjesto lijevo prema Aleksincu gdje je stan obitelji Đokić. U automobilu su se nalazili i kanisteri s vodom koju su napunili na lokalnom izvoru. Čak ni nakon četiri kilometra vožnje prema “Dudinim barama” kroz njive i mrkli mrak, Đokići ništa ne slute jer u Džonića imaju povjerenja i dobro izgrađen odnos.

Ubrzo prelaze Moravski bedem iza kojeg slijede “Dudine bare”. Čim se auto zaustavio, prema sada poznatim informacijama, Džonić uzima oružje i, kako se sada vjeruje, puca prvo u Gorana koji mu je najveća prijetnja zato što je znao da nakon pokušaja pljačke mjenjačnice i napada na njega ima oružje kod sebe. Revolverom Goranu puca u glavu i ubija ga na licu mjesta, a nakon toga puca u Gordanu i Lidiju koje pogađa u tijelo i dovršava hicima u glavu.

Ubojica potom izvlači tijela iz auta, polijeva ih benzinom, koji je kupio u kanti istog dana na benzinskog crpki u Tešici, i pali ih. Nakon što su tijela izgorjela, ubacuje ih u rupu, pokriva granjem i daskama, sjeda u Passat u kojem su ostali telefoni Gorana i Lidije i kreće prema Tešici gdje je istog dana odvezao skuter. Na putu prema Tešici, kasnije su pronađeni kanisteri s vodom iz automobila koje je osumnjičeni izbacio znajući da mogu, nakon što auto bude zapaljen, ugasiti požar i spriječiti da automobil i svi dokazi izgore u potpunosti.

Oko dva sata ujutro, Đokićev Passat je uočen u Tešici. Budući da je ribič, odlično poznaje cijeli krajolik pored rijeke, odlazi u zapušteno mjesto kod Tešice, koje je dva kilometra udaljeno od puta i tri kilometra od prvih kuća, te tu uzima novac iz Đokićevog automobila, iz prtljažnika u kojem ga je čuvao, te polijeva automobil benzinom, piše Blic.

Budući da je vozilo izgorjelo, sjeda na žuti skuter i kreće prema Moravcu. U Tešici ga oko četiri ujutro snima kamera što ukazuje na mogućnost da se vratio u Moravac na mjesto zločina kako bi provjerio da nije ostalo nešto od tragova. Od “Dudinih bara” ide ravno u kuću svog sina Stefana koji tada nije bio kod kuće. Od "Dudinih bara" ide prečicom prema Stefanovoj kući jer jedan odjeljak puta izbija baš na tu stranu. U dvorištu Stefanove kuće, u voćnjaku koji se ne vidi s glavne ceste, zakopava novac u korijenu šljive, a dio sakriva u usisivač u Stefanovoj kući. Đžonić sjeda na skuter i odlazi.

image
Sprovod obitelji Đokić
Screenshot/YouTube

Nekoliko sati poslije zločina, Džonić odlazi do svog stana i sakriva pištolj kojim je počinjeno ubojstvo, a potom se vraća kući u Moravac. Dan nakon, 28. rujna, Đokićeva mjenjačnica već drugi dan nije otvorena, a rođaci prijavljuju nestanak. Policija počinje potragu za nestalom obitelji. Iz dana u dan, sve se više policajaca angažira: helikopteri i dronovi uključeni su u potragu. Pretražuje se bedem u Moravcu i susjedna sela prema Tešici, gdje je signal Đokićeva telefona posljednji put lociran.

Đokićev auto nađen je zapaljen na staroj separaciji šljunka u Tešici. U automobilu je nađena jedna čahura. Istog dana, na “Dudinim barama”, pronađena su zapaljena tijela obitelji Đokić. Policija je uočila ruku koja je virila iz rupe, nakon čega su nađena sva tri tijela. Lidijino tijelo izgorjelo je do neprepoznatljivosti pa je identificirano DNK analizom, Gordana je prepoznata po narukvici, a Goran po otisku prsta. Tada počinje opsežna istraga i potraga za ubojicom.

Đokići su pokopani na groblju u Žitkovcu. Džonić je sa suprugom i sinovima prisustvovao sprovodu. Džonić se krije u zadnjim redovima kako ga kamere ne bi snimile te glumi tužnog rođaka, čupa kosu i psuje ubojicu te se pita naglas: “'Ko bi to mogao učiniti?”

Goran Džonić uhvaćen je 21. listopada i osumnjičen za teško ubojstvo. Otkriven je nakon što je jedan majstor iz Moravca policiji prijavio da ga je upravo Džonić prije mjesec dana tražio da napravi metalnu cijev za koju je rekao da je dio za poljoprivredni stroj, a za koju se ispostavilo da je prigušivač pištolja. Majstor je rekao da je osoba koja mu je naručila taj “dio” Goran Džonić. Nakon što su usporedili dimenzije koje je Džonić dao majstoru, policija je utvrdila da se poklapaju s kalibrom pištolja za koji se u tom trenutku sumnjalo da su ubijeni Đokići. U voćnjaku Džonićeva sina Stefana, policija je pronašla dio novca koji je otet Đokiću, a manji dio pronađen je u usisivaču u sinovoj kući – oko 43 tisuće eura.

Policija hvata braću A. M. i K. M, poznate pod nadimkom Jojke, za koje je Džonić tvrdio da su uključeni u slučaj. Policiji je tvrdio da su ga braća, koja su u tom kraju bila poznata kao dio kriminalnog miljea, ucijenila i prisilila da im pomogne zaustaviti auto obitelji Đokić te da je jedan od njih navodno ubio Gorana, Gordanu i Lidiju. Braća su na početku istrage bila na poligrafu, no ništa ih nije povezivalo sa zločinom. Budući da su u međuvremenu otišli u inozemstvo, gdje i žive, na poziv policije vratili su se u Srbiju kada su uhvaćeni. Osim Džonićeve optužbe, prema dostupnim informacijama ništa ih ne povezuje sa zločinom, ali policija i dalje provjerava sve činjenice. Sve više detalja ukazuje na činjenicu da Džonić laže.

Uhvaćena su i dvojica Džonićevih sinova: Stefan koji je pripadnik srpske vojske i Milan koji je vatrogasac, zbog sumnje da su sudjelovali u zločinu. Džonić je nakon uhićenja i svoje sinove doveo u vezu s ubojstvom. Na pitanje jesu li sposobni počiniti ubojstvo, bez problema je odgovorio riječima: "Možda i jesu”.

Kasnije je promijenio stav i rekao kako sinovi nemaju veze s tim te da iza zločina stoje braća Jojke koji su ga ucijenili i prisilili da bude sudionik. Oba Džonićeva sina imaju alibi za noć ubojstva jer je jedan bio na poslu u "Kopnenoj zoni bezbednosti", a drugi na radnom mjestu vatrogasca, no privedeni su kako bi se provjerilo imaju li ikakve veze sa zločinom. I njima je, kao i Džoniću i Jojkama, određen pritvor do 30 dana.

Kako je Blic pisao, svi do sada pronađeni dokazi samo Gorana Džonića direktno povezuju sa zločinom.

- Džonićev DNK nađen je na novcu i vreći koja je pronađena zakopana u voćnjaku iza kuće njegovog sina u Moravcu, u korijenu stabla šljive.

- U njegovom stanu u Aleksincu pronađen je pištolj za koji je, kako je "Blic" ekskluzivno objavio, balističkim istraživanjem potvrđeno da je iz njega počinjeno ubojstvo.

- Na dan nestanka Đokića, 26. rujna, Džonić je snimljen kako na benzinskoj crpki u Žitkovcu toči gorivo u kantu. Istog dana bio je u Tešici, blizu mjesta gde je kasnije, 2. listopada, pronađen zapaljen Volkswagen Passat.

- U noći ubojstva, Džonićev skuter je snimljen u Tešici kako se vraća prema Moravcu. Skuter je pronađen kod Džonića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. ožujak 2024 07:24