BIVŠI ŠEF PETRINJE

Rekonstrukcija igrališta, održavanje cesta, gradnja platoa...: Evo kako je Dumbović sinu namještao milijunske poslove

Podignuta optužnica Darinka Dumbovića tereti za nezakonita pogodovanja u periodu od listopada 2019. do svibnja 2021.

Darinko Dumbović

 Goran Mehkek/Cropix

Nakon jednoipolgodišnje istrage USKOK je podigao optužnicu protiv bivšega gradonačelnika Petrinje Darinka Dumbovića zbog sumnji da je svojem sinu od 2019. do 2021. namjestio građevinske poslove s Gradom vrijedne 1,426.043,93 eura.

Osim Darinka Dumbovića, USKOK je optužio i njegova sina Darka te trojicu lokalnih poduzetnika s područja Banije: Dejana Dobrečevića (45) iz tvrtke Skela Banovina, Gorana Norkovića (46) iz tvrtke Pet plus gradnja te Zlatka Zagorca (48) iz tvrtke Zagorac građevinski radovi. Za njih se sumnja da su pomagali pri namještanju poslova, odnosno da su njihove tvrtke i obrti fingirali na natječajima izvođače radova, a na kraju je poslove dobivala i odrađivala tvrtka Titan Commerce u vlasništvu Darka Dumbovića. O podizanju optužnice USKOK je izvijestio na svojim internetskim stranicama, ne navodeći identitete okrivljenika, no jasno navodeći da je prvookrivljeni zloporabe počinio kao gradonačelnik Petrinje.

Ustupali poslove

"Optužnicom se I. okr. tereti da je, u razdoblju od listopada 2019. do svibnja 2021. godine u Petrinji, kao gradonačelnik Grada Petrinje, sa svojim sinom II. okr. kao prokuristom i stvarnim voditeljem poslovanja trgovačkog društva u kojem je osnivač bila supruga II. okr., protivno odredbama Zakona o javnoj nabavi dogovorio da će u okviru svojih ovlasti poduzimati radnje kako bi tom trgovačkom društvu osigurao dobivanje unosnih poslova od Grada.

U tu svrhu su I. i II. okr. dogovorili s III., IV. i V. okr. da će u postupcima javne nabave u kojima je Grad naručitelj, a koji su od interesa za II. okr. i njegovo trgovačko društvo, njihova trgovačka društva i obrt podnositi ponude te da će po odabiru njihovih ponuda izvođenje radova prepustiti trgovačkom društvu (Darka Dumbovića, op. a.), pri čemu će u građevinskoj dokumentaciji prikrivati da je TD stvarni izvođač radova. Tako su u postupcima nabave radova za Grad u četiri navrata najprije odabirane ponude trgovačkih društava III. i IV. okr. te obrta V. okr. koji su potom, sukladno prethodnom dogovoru s I. i II. okr., izvođenje radova prepuštali tvrtki (Darka Dumbovića, op. a.) koja je prepuštene radove izvela i naplatila, a III. i IV. okr. su sačinili dokumentaciju o izvođenju radova u kojoj nisu iskazali sudjelovanje TD-a. Na opisani način okrivljenici su TD-u protuzakonito osigurali dodjelu poslova u vrijednosti od 1,426.043,93 eura", izvijestio je USKOK.

Na slobodi

Kako se neslužbeno doznaje, USKOK je Dumboviću konkretno inkriminirao namještanje poslova rekonstrukcije dječjeg i sportskog igrališta u Mošćenici, gradnje dječjeg sportskog igrališta Vatrogasno, zatim poslove održavanja nerazvrstanih cesta te izvanredno održavanje cesta uz Poduzetničku zonu Mošćenica Poljana plaćeno oko 600 tisuća kuna, ali i radova na građenju platoa na koji su postavljeni kontejneri za ljude kojima su domovi stradali u velikom potresu u prosincu 2020. godine. Dumbović i ostali okrivljenici su za ovaj slučaj bili uhićeni u lipnju 2022. nakon što su u javnosti zaredali tekstovi o navodnim malverzacijama tada već bivšega petrinjskoga gradonačelnika, a kako su mediji tada objavili, na ispitivanju u USKOK-u Dumbović je odbacio sve optužbe te više od sat vremena iznosio vrlo iscrpnu obranu.

U istražnom zatvoru bio je do rujna te godine, a nakon izlaska iz Remetinca na Facebooku je objavio da je spreman za nastavak borbe za dokazivanje svoje nevinosti. "Nije me ubilo, ali me ojačalo! Ponovo u svom domu i gradu. Hvala svim pravim i istinskim prijateljima koji su pitali za mene i pozdravljali me. Lijep je osjećaj znati da još ima i takvih. A istina uvijek nađe svoj put, u to sam duboko uvjeren", napisao je Dumbović u rujnu 2022. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 15:42