KAOS U REMETINCU

Red nacionalističkih uvreda pa incident s kipućom vodom: ‘Almiru se majica zalijepila za sprženu kožu‘

Tužiteljstvo tereti Gorana M. za pokušaj nanošenja teških tjelesnih ozljeda te za njega traže 10 mjeseci zatvora

Ilustracija, zatvor Remetinec

 Srdjan Vrancic/Cropix

Goran M. i Almir M. dok su, ne svojom voljom, dijelili sobu 120 na VII. zatvorskom odjelu zagrebačkog zatvora Remetinec, častili su se uvredama "Ti si Srbin Rom, a ti ustaša", nakon čega su u obračun uključili kuhalo prepuno kipuće vode koju je Goran M. izlio po cimeru te mu priuštio strahovite opekotine. Almir M. je završio na sanaciji oparina kože lijeve strane vrata i prsnog koša I i II stupnja te lijevog ramena i nadlaktice II stupnja.

Sukob, koji datira još od veljače 2019., ovih je dana rezultirao optužnicom tužiteljstva koja je stigla na Općinski sud u Novom Zagrebu i to nakon što se u slučaj umiješala policija temeljem izvješća Ministarstva pravosuđa Uprave za zatvorski sustav. Tužiteljstvo tereti Gorana M. za pokušaj nanošenja teških tjelesnih ozljeda te za njega traže 10 mjeseci zatvora.

Okrivljeni negira krivnju tvrdeći da je sve bila samoobrana.

- Almir me napao dok sam držao kuhalo za vodu i tamo sam ga udario. Prije tog događaja sam prijavio šefu smjene da me Almir zamijenio s nekim tvrdeći da sam ga napao u Sesvetama. Tražio sam radi toga njegov premještaj iz ćelije jer sam vidio da će biti problema, no šef smjene nije poduzeo ništa. A sve se dogodilo dok sam si pravio čaj. Almir se digao i htio me udariti s leđa. No ja sam držao u ruci kuhalo s kojim sam se branio pa se voda prolila po njemu. Napominjem, nisam ja njega zalio već sam ga udario pa se voda prolila, a sebe sam zalio. Doletjeli su šefovi odjela, a u sobi našoj jedan je cimer spavao dok je drugi bio budan - prisjetio se Goran M.

Zaliveni, pak, Almir M. ispričao je da je u to vrijeme služio kaznu te da ga je 2. veljače oko 22 sata Goran napao bez ikakva povoda i bez razloga.

'Almir je Srbin i Rom, to Goranu nije pasalo'

- Prokuhanom vodom iz kuhala me zalio po cijeloj lijevoj strani tijela. Ustao sam sa stolice, prišao mu i izbio kuhalo iz ruke, udario ga šakom u glavu te se odmaknuo i počeo vikati i zapomagati. Ušli su komandiri nakon toga u sobu - dodao je Almir M.

Jedan od njihovih cimera u sobi u tom periodu bio je i Miroslav K. koji je otkrio prave razloge sukoba.

- Tu večer u ćeliji je bila napeta atmosfera. Almir je Rom i Srbin, a Goranu to nije pasalo. To nije trpio pa je želio da napusti sobu. Kad je počeo sukob, Goran je Almiru govorio: 'Srbine!', dok je ovaj njemu uzvraćao 'ustašo!' To naporno dobacivanje je trajalo cijelu večer. Pokušavao sam ih smiriti, ali nije išlo. Almir je u jednom trenu rekao da neće njemu nitko zapovijedati, misleći pritom na Gorana koji mu je dobacio: 'Ti si mamino kopile', pritom mu psujući majku ustašku. Čuvši to, Goran se digao s kreveta i krenuo prema kuhalu, upalio isto i čekao da zavri voda. Almir se digao s kreveta i tražio mene da mu pokažem slike svoje obitelji, pa sam se okrenuo uzeti cigaretu i začuo iza sebe udarac. Okrenuo sam se i vidio Almira polivenog vrućom vodom koji je pri padu povukao kabel od televizora koji je pao na pod. Uzeo sam deku da pokrijem Almira i krenuo prema vratima ćelije zvati pravosudne - ispričao je Miroslav K., dodavši kako su tek tada Goran i Almir razdvojeni.

Svjedok je još otkrio kako je vidio i da je Almira, nakon što ga je polio vodom, Goran udario kuhalom u glavu.

- Almiru se majica zalijepila za kožu. Vidio sam sprženu kožu lijeve strane tijela od glave do pete. Istaknuo bih da, iako su se više dana njih dvojica vrijeđali, Almir nikada nije udario Gorana - zaključio je Miroslav K.

Inače, Goran M. je višestruko osuđivana osoba, a u svojoj karijeri s druge strane zakona zabilježio je i niz prekršaja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 12:37