ĐON TUNIĆ

‘Razbojnik s nožem‘ osuđen na pet godina zatvora, nije se uvjerljivo branio: ‘Ne govorim tim naglaskom‘

Njegov posljednji krimen bio je 29. listopada prošle godine, oko 19 sati, u trgovini PPK Bjelovar u Sv. Ivanu Zelini
Ilustracija /policijsko postupanje
 Ranko Suvar/Cropix

Đon Tunić (31), stari znanac policije i pravosuđa, nepravomoćno je osuđen na pet godina zatvora zbog dva razbojništva, od kojih je jedno ostalo na pokušaju, a koja je odradio crvenim kuhinjskim nožem, dužine oštrice 30 centimetara. Na objavu presude koju mu je izreklo sudsko vijeće, na čelu s Majom Štampar Stipić, Tunić nije želio da ga se dovede iz remetinečkog pritvora.

Za sud je njegova obrana bila neuvjerljiva. Negirao je oba kaznena djela, navodeći kako nije bio na lokacijama gdje su se razbojništva dogodila. Također, napomenuo je da ne govori albanskim naglaskom, kako su ispričali svi svjedoci, već tvrdi da govori prigorski te kako je oba mobitela, koja su kasnije pronađena u stanu koji je koristio, kupio dva sata nakon samih pljački od nekog mladića u jednom kafiću za 1000 kuna.

Bez olakotnih okolnosti

Prilikom odmjeravanja kazne, sud mu olakotne okolnosti nije pronašao, a otegotna je njegova kaznena osuđivanost zbog krađa i teških krađa, zloporabe droga te krivotvorenja isprava, i uglavnom bio je osuđivan na uvjetne kazne koje, prema stavu suda, nisu utjecale na njega da prilagodi ponašanje i ne čini nova kaznena djela.

Njegov posljednji krimen bio je 29. listopada prošle godine, oko 19 sati, u trgovini PPK Bjelovar u Sv. Ivanu Zelini, gdje je s dvije nepoznate osobe utjerao strah u kosti trgovkinji. Jedan od nepoznatih supočinitelja ostao je sjediti u upaljenoj Škodi, kojom su se dovezli do odabrane mete, a Tunić je s prijateljem ušetao u trgovinu i otišao do prodavačice koja je bila iza frižidera.

- Pljačka! - povikao je Tunić, prislanjajući nož na trbuh prodavačici. U isto vrijeme njegov pomagač je iz blagajne pokušavao izvaditi novac. Međutim, njihov dolazak i pripremanje akcije ispred trgovine čula je žena koja stanuje na katu iznad, pa se sa suprugom spustila u prodajni prostor. Gledajući nož prislonjen na trgovkinju, hrabro se obratila lopovima: "Pa nećete valjda ovdje pljačkati?". Bio je to okidač da lopovi pobjegnu praznih ruku. Cijelu akciju s ulice promatrao je još jedan susjed, koji je, nakon što su lopovi pobjegli u Škodi, zapisao registarski broj i dao ga policiji. Zahvaljujući tome kriminalisti su vrlo brzo otkrili da je vozilo u vlasništvu Brankice Ž., koja je auto dala na korištenje Tuniću. I ne samo to, dala mu je i krov nad glavom nakon što ga je mama izbacila iz kuće.

Brzo dolijao

Nije dugo trebalo da Tunića, zbog crvenog kuhinjskog noža i Škode, povežu i s razbojništvom od dva dana ranije, kada je iz trgovine Strahinčica, sumnja tužiteljstvo, ukrao 15.439,74 kuna iz blagajne. Bilo je to potkraj radnog vremena, 27. listopada, kada je došetao do trgovkinje koja je bila uz frižider. Pokleknuo ju je na koljena te, prijeteći nožem, primio rukom za zatiljak. U strahu za život, predala mu je dva mobitela, nakon čega se iz blagajne poslužio novcem.

U pretresu prijateljičina stana gdje je Tunić živio do uhićenja krajem listopada prošle godine, pronađena su upravo ta dva mobitela, a u jedan od njih je dva sata nakon razbojništva stavio SIM karticu koju mu je u kolovozu 2020. kupila Brankica Ž.

Dok su opisivale proživljene trenutke agonije, trgovkinje su otkrile da je maskirani razbojnik govorio albanskim naglaskom, a naglasak je potvrdila i Brankica Ž., koja mu je svesrdno pomogla, ne znajući pritom da njezin prijatelj iz Janjeva operira s druge strane zakona.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 21:26