SAD GA JE SRAM

Razbojnik s maskom i plastičnim pištoljem izbjegao zatvor, sutkinja mu uputila moćnu poruku

Mladić (21) je krajem prošle godine s medicinskom maskom na licu činio razbojništva u Zagrebu, pritom prijeteći plastičnim pištoljem
Ilustracija
 Tomislava Kristo/Cropix

Kad je 21-godišnji P. B. krajem prošle godine s medicinskom maskom na licu činio razbojništva u Zagrebu, pritom prijeteći plastičnim pištoljem zaposlenicama trgovina i kioska, očito nije razmišljao o posljedicama svojih nepromišljenih poteza s druge strane zakona. Na Županijskom sudu u Zagrebu danas mu je sutkinja nepravomoćno izrekla pridržaj, točnije uvjetni maloljetnički zatvor u trajanju od dvije godine, zbog pet razbojništava od kojih je jedno ostalo u pokušaju.

Tijekom tog razdoblja neće iza rešetaka, nego su pred posrnulim mladićem novi izazovi: u pisanom obliku mora se ispričati žrtvama i nadoknaditi 4728 kuna štete tvrtkama, a mora odraditi i pojedinačni ili skupni psihosocijalni tretman u Savjetovalištu za mlade. Također mora platiti 500 kuna sudskih troškova. U slučaju da se svega ne bude pridržavao, prijeti mu strožija odluka pa i povratak iza zatvorskih rešetaka gdje je proveo mjesec dana početkom godine.

Presudu je 21-godišnjak u prisustvu oca odslušao kao ukopan, itekako svjestan da je, s obzirom na ozbiljnost kaznenih djela, prošao dobro. Po izlasku iz pritvora se osamostalio i zaposlio i vratio veći dio dugova. Toga su bili svjesni i sudski savjetnici te djelatnici CSS-a koji su razgovarali s optuženim i njegovim ocem, pri čemu su "izvagali" sve okolnosti koje su prethodile kaznenim djelima kao i one koje su uslijedile nakon mjesec dana pritvora.

- Okrivljeni, djela ste počinili kao 21-godišnjak i uskoro ćete navršiti 22 godine. U slučaju da počinite novo kazneno djelo, osim što biste mogli ići u maloljetnički zatvor, čuli ste što je tužiteljica rekla o zapriječenim kaznama prema Kaznenom zakonu koje se za razbojništvo kreću od 3 do 12 godina zatvora. Sada ste na prekretnici života i na dobrom putu koji sud nije htio prekinuti poslavši vas u zatvor. Ako ne budete do kraja shvatili poantu ovoga, onda ni za vas ni za društvo neće biti dobro. Iz iskaza vašeg oca smo vidjeli da se isti osjeća suodgovornim. I ja sam roditelj i smatram da su otac i majka suodgovorni za ponašanje djece. Vaš otac vam je pomogao u kritičnoj situaciji, iako je možda malo kasnila ta pomoć. A vi ste se osamostalili, radite dva posla. Zatvor ste teško podnijeli i to smo shvatili. I neka vam zato sve to bude pred očima. Želim da nastavite raditi, da vratite do kraja ostatak duga, a isprika oštećenicima s vaše strane će ići nakon što vam Savjetovalište uputi poziv pa će ista biti proslijeđena preko suda žrtvama - objasnila je u obrazloženju sudske odluke sutkinja koja mu je presudila kao mlađem punoljetniku prema Zakonu o sudovima za mladež. Također je dodala da se okrivljeni iskreno pokajao, izrazio žaljenje za strah koji je priuštio prodavačicama kao i da ga je sram tih svojih poteza.

Prema optužnici, 21-godišnji P. B. je od 25. studenoga do 12. prosinca prošle godine počinio pet razbojništava u zagrebačke trgovine i kioske, od kojih je ono u trgovinu Prehrana u Erdodyjevoj ostalo u pokušaju. Noseći masku na licu, u djelatnice je prema ustaljenom scenariju uperio pištolj i tražio ih novac. Djelatnici Konzuma je napomenuo i da im neće ništa i da hoće samo novac. Dvaput se, nakon što im je utjerao strah u kosti pištoljem za kojem su svi mislili da je pravi, poslužio novcem iz blagajne, a osim novca ukrao je i tramvajske karte u vrijednosti 390 kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 15:03