PRESUDA U SPLITU

Razbojnici ukrali trokut pizze vrijedan 12 kuna, uslijedio je kaos: ‘Vidio sam muškarca s palicom‘

‘Nisam htio zadržati pizzu, no kad sam vidio zaposlenika kako prema meni ide s palicom, udario sam ga šakom u glavu dva, tri puta‘

Ilustracija

 Aleksandr Semenov/Alamy/Alamy/Profimedia/Aleksandr Semenov/Alamy/Alamy/Profimedia

Razbojnička krađa 12 kuna "teškog" trokuta pizze dobila je sudski epilog prema kojem su dvojica glavnih aktera, inače starih policijskih znanaca, nepravomoćno osuđeni na djelomično uvjetne kazne. R.Š.(21) i S.K. (21) u slučaju pravomoćnosti presude provest će zbog jednog tzv. pizza cuta iza rešetaka deset mjeseci, dok je preostali dio kazne od godine dana uz rok kušnje od tri godine. Također, splitski sud im je naložio plaćanje po 1000 kuna sudskih troškova.

Iako su ga 24. studenog 2020. u splitskoj Marmontovoj snimile nadzorne kamere, R.Š. se ne smatra krivim.

- Ušao sam toga dana u pizzeriju, a kad mi je jedan djelatnik odbrusio iskoristio sam njegovu nepažnju i uzeo komad pizze. Izašao sam van, a za mnom je došla jedna djelatnica koja mi je pokušala uzeti pizzu iz ruke. Meni nije bila namjera komad pizze zadržati, a kad sam vidio muškog zaposlenika kako prema meni ide s palicom u ruci, osjetio sam ugrozu za svoj život pa sam ga udario šakom u glavu dva, tri puta. Istina je da sam ukrao komad pizze i izašao bez plaćanja, ali ponavljam, nije mi bila namjera počiniti kazneno djelo – branio se R.Š., ističući da je sve trajalo uvrh glave deset sekundi te da S.K. nije nipošto znao da će ukrasti komad pizze.

Zanimljivo je da je na ispitivanju u tužiteljstvu negirao da je uopće bio u Marmontovoj kobnog trenutka te je tvrdio da je u grad izašao oko 21 sat, kada su ga policajci prvi put legitimirali, i potom oko 22 sata bez razloga oborili na pod te doveli do pizzerije na očevid.

S.K. je također odbacio svaki vid krivnje navodeći da je s R.Š. i još jednim prijateljem došao do pizzerije.

- Sjećam se da sam vidio R.Š. kako ulazi u trgovinu, a kad je izašao s komadom pizze u ruci čuo sam neke psovke i vidio sam mušku osobu s palicom u ruci kako ga pokušava udariti pa sam ga uhvatio za palicu da ga spriječim u napadu. U padu sam, pak, dok sam gubio ravnotežu, udario tog čovjeka nogom, ali se ne sjećam u koji dio tijela. Žao mi je zbog svega, ali ja kriv nisam – branio se S.K.

Zaposlenica pizzerije u Marmontovoj prisjetila se da je tu večer po ulasku u poslovnicu vidjela mlađu mušku osobu kako se svađa s kolegom i zavlači ruku u vitrinu iza pulta iz koje uzima komad pizze.

- Otišla sam za njim te ga uhvatila za rukav majice i tražila da vrati pizzu nazad pa me pokušao udariti, da bi se zatim istrgao iz mojih ruku. Više se drugog ničeg ne sjećam jer sam vidjela kolegu kako nepomično krvave glave leži na tlu. Taj mladić bio je jako bahat, bezobrazan i agresivan – opisala je prodavačica. A njezin pretučeni kolega ispričao je da mu se te večeri obratila mlađa muška osoba riječima "Daj pizzu".

- Kad sam mu rekao da ju prvo mora platiti, kazao mi je 'Ti si sada faca' i zavukao ruku u vitrinu iza pulta iz koje je uzeo komad pizze. Kolegica je izašla za njim van poslovnice, gdje su se naguravali, a kad sam izašao da joj pomognem, više se ničeg drugog ne sjećam – dodao je pretučeni prodavač.

Na snimci s gradskog videonadzora vidi se cijela gungula ispred pizzerije pa onda i kako S.K. povlači prodavača za palicu nakon čega prodavaču R.Š. zadaje nekoliko udaraca u glavu pa se prodavač saginje. Zatim ga S.K. dalje udara desnom nogom u glavu pa prodavač pada u nesvijest nakon čega sva trojica mladića, od kojih je identitet trećeg nepoznatog, odlaze prema pazaru. Dvojica njih su uhićena manje od sat vremena kasnije na klupici u Jelačićevoj ulici.

Prilikom odmjeravanja visine kazne, sud je u obzir uzeo njihovu mlađu dob i žaljenje radi događaja, dok im je otegotna činjenica da su obojica višestruko prekršajno osuđivani.

- Očigledna je sklonost obojice okrivljenika devijantnom i nasilnom ponašanju, a pritom nisu ni najmanje oklijevali fizički napasti i ozlijediti dvoje ljudi kako bi zadržali obični komad pizze. To dovoljno govori o njihovim karakternim osobinama i lakoći s kojom se upuštaju u protupravne radnje s elementima nasilja pa su im sukladno tome izrečene djelomično uvjetne osude bez obzira na vrijednost otuđenog komada pizze a imajući i u vidu težinu ozljeda nanesenih oštećenom – navodi splitski sudac u obrazloženju presude.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 05:50