ISTRAGA SE ŠIRI

RASKRINKANA RAČUNOVOTKINJA VRTIĆA Vodila je dvostruke knjige i izvukla gotovo tri milijuna kuna

SISAK - Županijsko državno odvjetništvo u Sisku je donijelo rješenje o provođenju istrage protiv hrvatske državljanke (60) zbog osnovane sumnje da je počinila kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti iz članka 291. st. 1. i 2. i krivotvorenja službene ili poslovne isprave iz članka 279. stavak 1. Kaznenog zakona. Kako je priopćilo Županijsko državno odvjetništvp, postoji osnovana sumnja da je 60-godišnjakinja od 1. siječnja 2011. do 30. travnja 2013.; u namjeri pribavljanja znatne imovinske koristi; kao voditeljica računovodstva u jednoj ustanovi u Sisku krivotvorila platne liste i na njima obračunavala mjesečne plaće i druge naknade na način da je sebi i pojedinim djelatnicima uvećavala bruto iznose plaća i prikazivala druge naknade koje im stvarno nisu pripadale.

Osnovano se sumnja da je zatim takve iznose dostavljala u riznicu navedene jedinice lokalne samouprave iz čijeg se proračuna isplaćivala plaća djelatnicima. Potom je te iznose kroz zbirne naloge za isplatu plaće djelatnicima u pojedinim bankama koristila kao obustave na ime plaćanja jednom trgovačkom društvu. Navedeno je činila u namjeri da podmiri svoja dugovanja prema navedenom trgovačkom društvu i druge kreditne obveze, čime si je pribavila znatnu nepripadnu dobit te oštetila navedenu jedinicu lokalne samouprave za iznos od najmanje 2,746.848,51 kunu.

Županijsko državno odvjetništvo u svojem priopćenju ne navodi identitet počiniteljice zločina niti oštećene ustanove, međutim, doznajemo da se pronevjera dogodila u Dječjem vrtiću Sisak Stari, te da je kao počiniteljica prijavljena tadašnja šefica računovodstva Jasna Kolak. Potvrdili su nam to djelatnici toga vrtića, u kojem doznajemo da je, čim je razotkrivena, šefica računovodstva vrtića dobila otkaz ugovora o radu. Dvije godine nakon otkrića zločina, policija je Županijskom državnom odvjetništvu podnijela kaznenu prijavu protiv nje, a Županijsko državno odvjetništvo je donijelo rješenje o pokretanju istrage.

Prijavu policiji protiv šefice računovodstva podnijela je tadašnja direktorica Dječjeg vrtića Sisak Stari, Željka Bece. Rekla nam je kako je, kada je početkom 2013. posumnjala da nešto nije u redu, zatražila žurnu izvanrednu reviziju poslovanja vrtića. Revizorica je otkrila ono što je direktorica sumnjala, da šefica računovodstva vodi dvostruko knjigovodstvo, da ima dupli program za obračun plaća.

- Odmah sam promijenila brave na vratima vrtića, šeficu računovodstva poslala na godišnji i pokrenula postupak izvanrednog otkaza. Ona je izvaredni otkaz dobila u lipnju 2013. godine, rekla nam je bivša ravnateljica Dječjeg vrtića Sisak Stari Željka Bece.

Kako doznajemo, istraga o ovom slučaju se proširuje te, kako stvari stoje, bivša šefica računovodstva vrtića neće biti jedina protiv koje je policija podnijela kaznenu prijavu zbog ovog nesvakidašnjeg zločina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 21:54