UHIĆENI ZBOG ILEGALNIH PROGRAMA

Rakar: Uhićenje braće iz Kaštela nema nikakve veze s ACTA-om

Policija, ističe Rakar, redovito radi uhićenja i zapljene piratiziranih materijala te ovo nije početak nekog 'šireg trenda'
 Hrvoje Dominić

ZAGREB/KAŠTEL - Dvojica braće iz Kaštela uhićena su nakon što je Europol iz Luksemburga PU splitsko-dalmatinskoj dojavio kako 'piratiziraju' sadržaj s Interneta . Tereti ih se da su prekšili klasičan zakon o 'piratstvu' te počinili krađu autorskog prava iz članka 230 i 231 kaznenog zakona za koja su propisane novčane, ali i zatvorske kazne u rasponu od jedne do pet godina.

- Ovo uhićenje s ACTA-om nema ama baš nikakve veze jer ona nije na snazi i neće biti još godinu i nešto dana, ako bude ikada. Softver je moguće štititi i po postojećim zakonima i dapače hrvatski zakoni su u biti već danas na razini koja se očekuje nakon ACTA-e - pojasio je informatički i internetski stručnjak Marko Rakar.

Dodaje kako je su braća uhićena, prema pisanju medija, jer su pronađeni prilikom neke druge obrade. Rakar ističe kako je policija obavezna sankcionirati uhićene i za sve druge potencijalne prekršaje ili kaznena djela koja detektiraju prilikom sasvim nevezane policijske akcije.

- Ukratko, moje je mišljenje, poznavajući kako policija radi, da su najvjerojatnije detektirani kao počinitelji nekog drugog djela (npr. droga) i kako im policija nije uspjela ništa drugo pronaći u tom času. Tada su ih priveli i možda uhitili zbog piratiziranog softvera kako bi dobili pristup i nalog za pretragu računala i prostora. Time su dobili šansu da pronađu dokaz za ono za što ih zaista sumnjiče . Kako skoro pa svaka osoba ima neki ilegalni softver onda je to relativni zicer osnova da te 'pokupe' - naglašava Rakar.

Policija, ističe Rakar, redovito radi uhićenja i zapljene piratiziranih materijala.

- Ne vidim da će ovo biti neki značajni pomak, kao što ne vidim ni da je ovo početak nekog šireg trenda - zaključuje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 03:48