MAJKA U SUZAMA

'PUSTILI SU GA, A UBIO JE MOG SINA KOJI MU JE U DISKU SPASIO ŽIVOT' Uplatio je 200.000 kuna i otišao u Nizozemsku

 Privatni arhiv

Četiri i pol mjeseca proveo je u pritvoru Marin Šalov, 20-godišnjak optužen za ubojstvo prijatelja Tomislava Jurića Grgića (33), a s obzirom na to da je uplatio 200.000 kuna jamčevine, istražni zatvor mu je ukinut te će Novu godinu dočekati na slobodi, i to u Nizozemskoj.

Nema posla ni imovine

Da se doista, nakon izlaska iz zatvora, nije imao namjere zadržati u Hrvatskoj svjedoči i objava na Facebooku njegove sestre Lucije Šalov, koja živi u Nizozemskoj i koja je napisala: “Braco je došao doma nakon skoro 5 mjeseci”. Upravo od toga strahovali su splitski tužitelji jer Šalov osim hrvatskog ima i državljanstvo Kraljevine Nizozemske pa su za njega tražili pritvor zbog opasnosti od bijega. Isprva je Županijski sud u Splitu predložio da jamčevina iznosi 750.000 kuna, ali je Šalovljev odvjetnički tim uložio žalbu pa je Vrhovni sud jamčevinu drastično smanjio na 200.000 kuna, odnosno prihvatio je onu koju je inicijalno predložila obrana. U prilog odluci o nižoj jamčevini Šalovu je išla činjenica da je mlađi punoljetnik koji živi s roditeljima te da prije nije počinio kazneno djelo, ali i da je nezaposlen te bez imovine.

Zločin zbog kojeg je Šalov usred ljeta završio na splitskim Bilicama datira od 8. kolovoza ove godine, kada je u svojoj obiteljskoj kući u Dogradama nadomak Marine usmrtio Tomislava Jurića Grgića. U kobno vrijeme 33-godišnjak je s prijateljem došao do kuće Šalovljevih. Povod je navodno bila ideja pokojnoga da naplati uslugu koju je Šalovu učinio 20-ak dana ranije.

Nizozemska tjeralica

Tražio je od Šalova da mu da 6000 eura kao znak zahvalnosti što ga je od teškog ozljeđivanja spasio u diskoteci u Trogiru tijekom večernjeg izlaska kad su ga brutalno cipelarila trojica muškaraca s kojima se pokoškao. Jurić Grgić u tom je klubu, tvrde upućeni, radio kao redar. I od tog dana navodno je Šalova svako malo podsjećao da mu duguje život. Osim što ga je zvao, slao mu je i razne SMS-ove dajući mu do znanja da želi novac.

Pištolj kojim ga je Šalov ubio nije pronađen, baš kao ni čahura. U vrijeme obračuna ni sigurnosne kamere u luksuznoj kući Šalovljevih nisu bile uključene. Osim pištolja, nestao je i Marinov stariji brat koji je svjedočio okršaju, a koji se nalazi na tjeralici Nizozemske zbog krivotvorenja isprava.

Nakon ispaljivanja kobnog hica u hodniku kuće, Šalov je s Tomislavovim prijateljem ranjenog muškarca odvezao u zgradu Hitne medicinske pomoći u Trogiru. Međutim za 33-godišnjeg Jurića Grgića bilo je prekasno. Njegova obitelj od tog se tragičnog dana ne može oporaviti.

Nisu izrazili sućut

- Što ste rekli? Marin je pušten? Šalove ne poznajem. Znam da su imućni, ali zar pravde ne bi trebalo biti? Prijatelj prijatelju takvo što napraviti, to je za svaku osudu. U meni se sve ugasilo. Ja se nemam više za što boriti. Osim Tomislava imam i tri kćeri. Vjerujte mi, teško je. Što se točno dogodilo u toj kući, ne znam. Kao što ne znam ni je li moj sin primao ikakve prijetnje. Znam samo da je bio dobar s tim dečkom, a njegovi roditelji nisu imali vremena ni izraziti sućut, riječ isprike, riječ utjehe... - kroz suze nam je ispričala majka ubijenog Tomislava Jurića Grgića

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 22:35