ODLUKA SUDA

Pušteni svi navijači koji su sudjelovali u neredima u Zagrebu: Ne smiju se približiti stadionu na dan utakmica

Svi su bili pritvoreni zbog opasnosti od ponavljanja djela, bez obzira jesu li ranije bili kažnjavani ili ne
 Marko Todorov/Cropix

Nakon što ih je istražni sudac zagrebačkoga Žuapanijskoga suda prije nepunih mjesec dana pritvorio u Remetincu, drugi sudac istoga suda danas je odlučio pustiti na slobodu svih 15 navijača Hajduka i Dinama koji su uhićeni nakon navijačkih nereda prije utakmice Lokomotive i Hajduka u Zagrebu početkom studenoga. Naime, nakon mjesec dana istražnoga zatvora, te nakon što je izvanraspravno vijeće odbilo žalbe pritvorenih navijača koji su tražili da ih se pusti iz Remetinca, danas je održano ročište na kojemu se odlučivalo o prijedlogu tužiteljstva da se navijačima produlji istražni zatvor za dodatna dva mjeseca.

Podsjećamo, svi su bili pritvoreni zbog opasnosti od ponavljanja djela, bez obzira jesu li ranije bili kažnjavani ili ne. Međutim, drugi istražni sudac, koji je sada zadužen za spis, zaključio je kako je mogućnost da osumnjičenici ponove djelo moguće spriječiti i drugim blažim mjerama osim istražnoga zatvora te im je odredio mjere obaveznoga javljanja policiji u mjestu u kojemu žive te zabranu prilaska na 1 kilometar od nogometnih stadiona na dan održavanja utakmica.

Na ovu odluku, pak pravo žalbe ima zagrebačko Općinsko državno odvjetništvo, međutim ona ne odgađa izvršenje, odnosno puštanje na slobodu. Ako pak izvanraspravno vijeće suda prihvati žalbu tužitelja, policija će uhititi puštene navijače te ih vratiti u istražni zatvor. Inače, zbog navedenoga sukoba u centru Zagreba prije mjesec dana, policija je kaznene prijave podnijela protiv ukupno 50 osoba, od čega je čak 44 protiv navijača Hajduka. Razlog leži u tome što su se navijači Dinama, od kojih većina živi u Zagrebu, odmah po dolasku policije raštrkali te ih policija nije uspjela identificirati i pohvatati, dok su gostujući navijači puno lakše pronađeni, dijelomice zahvaljujući ozljedama koje su zadobili.

Naime, u sukobu je teško ozlijeđeno 5 navijača Hajduka, - jednome je slomljena nadklaktica, jednome lakat, dvojici zapešća, dok je jedan zadobio prijelom kostiju lubanje zbog čega je bio u životnoj opasnosti. Međutim zagrebačko tužiteljstvo određivanje istražnoga zatvora zatražilo je samo za 15 navijača, od kojih su neki zadobili spomenute teške ozlijede. "Zadovoljni smo ovom odlukom suca istrage, i mislimo da će ove mjere opreza biti dovoljne da otklone bilu kakvu opasnost od činjenja kaznenih djela u ovakvim slučajevima. Ovakve blaže mjere su svrsishodnije od bespotrebnoga opterećivanja zatvorskog sustava. ". rekao nam je odvjetnik Mario Medak, branitelj jednoga od puštenih navijača.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 10:32