ORUŽANI OBRAČUN

PUCNJEVI SA ZAGREBAČKE PERIFERIJE PRESELILI SE U SAMO SREDIŠTE GRADA Otkrivamo nove detalje okršaja na jednom od najvećih raskrižja u metropoli

 
 Goran Mehkek / CROPIX

Salve projektila ispaljene iz pištolja i kalašnjikova usred bijela dana ispred osnovne škole u Vukomercu, revolveraški obračun na vrlo prometnom raskrižju kod Autobusnog kolodvora, nadomak središta Zagreba. Je li se Zagreb, koji je slovio kao poprilično siguran grad, počeo pretvarati u metropolu u kojoj su ulične pucnjave i krvoprolića, mafijaški i obračuni raznih klanova postali svakodnevica? Nakon posljednjih događaja građani se s pravom pitaju koliko su zapravo sigurni na zagrebačkim ulicama i poduzima li policija dovoljno da spriječi očito rasplamsale sukobe među određenim miljeima.

- Unatoč ovim događajima, Zagreb je siguran grad, a službenici Policijske uprave zagrebačke prisutni su u maksimalno raspoloživim snagama na svim pozicijama u gradu - izjavio je jučer zamjenik načelnika PU zagrebačke Dubravko Teur, ističući da i statistika govori u prilog tome da je stanje sigurnosti u gradu dobro. Istaknuo je kako su kaznena djela s elementima nasilja, odnosno protiv života i tijela u padu te da se broj ubojstava u ovoj godini prepolovio u odnosu na isto razdoblje prošle godine, kao i da su sva ubojstva razriješena.

Mađarske oznake

Teur je istaknuo da najnoviji obračun, u petak navečer oko 20.40 sati kod križanja Avenije Vukovar i Avenije Marina Držića, nema nikakve veze s nedavnim obračunom na Vukomercu. Također je dodao da se ne radi o sukobu romskih obitelji, nego o sukobu do kojega je došlo zbog nerazriješenih imovinskih odnosa dviju osoba.

Prema službenom policijskom priopćenju, u sukobu je sudjelovalo više osoba.

“Na raskrižje su došli s dva osobna vozila, gdje je iz osobnog vozila marke Seat bosanskih nacionalnih oznaka 32-godišnjak pucanjem iz vatrenog oružja teško ozlijedio 30-godišnjaka, koji se dovezao osobnim vozilom marke Audi mađarskih nacionalnih oznaka. Ozlijeđeni 30-godišnjak sam je potražio liječničku pomoć u Klinici za traumatologiju, a 32-godišnjak je u službenim prostorijama na na kriminalističkom istraživanju. Po dovršetku kriminalističkog istraživanja dodatno ćemo vas obavijestiti”, navodi policija.

Zanimljivo je da je do obračuna na cesti došlo u neposrednoj blizini kuće u Vukovarskoj 243 u kojoj su, kako pričaju susjedi, ali i prema podacima iz niza sudskih spisa, tijekom proteklih dvadesetak godina boravili članovi romskih obitelji Hamidović, Osmanović, Hrustić...

A u sukobu u petak navečer, u kojem na svu sreću nije stradao nitko od slučajnih prolaznika, navodno su sudjelovali upravo članovi obitelji Hamidović i Hrustić. Svi imaju hrvatsko državljanstvo, ali neki od njih žive u Mađarskoj, gdje su i prijavljeni. Iako se tek trebaju utvrditi sve okolnosti, pa i ona tko je prvi pucao, prema prvim neslužbenim informacijama, u petak navečer dvojica članova obitelji Hamidović sa suprugama krenuli su po svog oca u Heinzelovu, gdje je on bio na liječenju. Međutim, na povratku su iza sebe primijetili dva automobila u kojima su se nalazili članovi obitelji Hrustić, s kojima su u zavadi. Tada je počela prava potjera, u kojoj su svi sudionici prolazili kroz crvena svjetla na semaforima jer su Hrustići u vožnji navodno pucali na vozilo u kojem su bili Hamidovići.

Zagreb, 210918.
Vukovarska 241.
Policija je zbog pucnjave zatvorila dio Avenije Marina Drzica do hotela Meridijan.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
CROPIX

Kada su, vozeći se Vukovarskom, došli do križanja s Avenijom Marina Držića, upali su u prometnu gužvu i više nisu imali gdje pobjeći. Tada je, prema jednoj od operativnih policijskih verzija, jedan od članova obitelji Hrustić izišao iz Audija s pištoljem u ruci. Tada je prema njemu zapucao jedan, sada osumnjičeni Hamidović, i prostrijelio ga u predjelu gornjeg dijela noge. U međusobnom rešetanju nitko drugi, na sreću, nije pogođen. Suputnik ranjenog Hrustića odmah ga je prevezao u obližnju Kliniku za traumatologiju, gdje ga je predao u ruke liječničkoj ekipi, a on sam pobjegao je Audijem. Policija i dalje, kako su jučer izvijestili, traga za njim.

Drugo vozilo s članovima obitelji Hamidović s mjesta pucnjave zaputilo se pak prema Policijskoj postaji Trnje. Uz osumnjičenog člana obitelji Hamidović došlo je još pet osoba, koje je policija zadržala do jutra, ispitala i onda pustila. Istovremeno, u Kliniku za traumatologiju u Draškovićevoj ulici čak 12 osoba došlo je radi ranjenog člana obitelji Hrustić. Policija ih je najprije zadržala pred bolnicom, a zatim su svi odvedeni u Policijsku postaju Medveščak, gdje su ispitani i ujutro pušteni, jer je utvrđeno da nisu izravno sudjelovali u obračunu, koji se tretira kao kazneno djelo pokušaja ubojstva.

Blokirana Vukovarska

Na samom mjestu vatrenog okršaja policija je ogradila i blokirala cijeli sjeverni dio Vukovarske, kako bi se proveo očevid i izuzeli tragovi. Činilo se kao da su službenici u bijelim odijelima pronašli više čahura na kolniku, a pretraživalo se i šire okružje, šljunčani dio uz tramvajsku prugu, obližnje tramvajsko stajalište, kante za smeće te nogostupi i travnata površina uz rub ceste. Također su izuzete snimke videonadzora s objekata u susjednim zgradama, kao i snimke s videonadzora prometa na samom križanju.

Komentari građana koji su se zatekli ili su prolazili pokraj mjesta događaja i nisu baš primjereni da bi ih se citiralo. Ljudi iz susjedstva kazivali su nam da je upravo oko spomenute kuće u Vukovarskoj 243 tijekom protekla dva desetljeća bilo niz incidenata, od svađa i tučnjava pa sve do pucnjava i ubojstava. Svi smatraju da bi policija morala poduzeti odlučnije korake kako bi zaraćenim romskim klanovima stala na kraj i maknula ih s ulice.

Prije deset dana čitav Zagreb se digao na noge radi sličnoga incidenta koji se dogodio u Porečkoj ulici na Vukomercu, kada su u razračunavanju dviju romskih obitelji po obližnjoj školi frcali i meci iz kalašnjikova. Za događaje na Vukomercu, ali i sukobu koji im je prethodio, policija je prijavila ukupno pet osoba, od kojih se trenutačno četiri nalaze u Remetincu, a jedan od osumnjičenika se brani sa slobode. Kako je to utvrdila policijska istraga, ali i kako su novinarima Jutarnjega objasnile i osobe bliske objema zavađenim obiteljima, za sukob koji je izbio između obitelji Osmanović i Zahirović “inicijalna kapsula” je bio navodni dug od 4000 eura.

Zagreb, 210918.
Vukovarska 241.
Policija je zbog pucnjave zatvorila dio Avenije Marina Drzica do hotela Meridijan.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX

Međutim, ubrzo se sukob oko duga pretvorio u “pitanje časti”, gdje više novac zapravo i nije bio važan. Sukob se zahuktao nakon smrti glave obitelji Zahirović, pokojnoga Šerifa Zahirovića. Naime, prema romskim običajima, kada netko umre, njegova obitelj preuzima njegova dugovanja, no postoji protokol i arbitri koji odlučuju je li dug osnovan. Međutim, prema riječima osoba bliskih Zahirovićima, Osmanovići potraživanje nisu prijavili na tradicionalan način, nego su traženje Muharema Osmanovića, glave obitelji Osmanović, da se dug odmah podmiri, Zahirovići shvatili kao želju da ih se ponizi.

Ubrzo je došlo i do fizičkoga nasilja. Naime, Muharem Osmanović je došao do kuće Zahirovića da bi potraživao novac, a nakon par sati provedenih u kući izašao je pun modrica. “Tukli su me, stavljali su mi pištolj na glavu”, ispričao je Muharem Osmanović policiji kojoj je prijavio da je napadnut i maltertiran. Policija je odmah nakon Osmanovićeve prijave uhitila Kemala Zahirovića zvanoga Mišo, najstarijega Šerifova sina, i sadašnju glavu obitelji Zahirović te su ga prijavili zbog prijetnji, no Državno odvjetništvo ga je pustilo da se brani sa slobode, uz mjere zabrane prilaska Muharemu Osmanoviću.

Zagreb, 210918.
Vukovarska 241.
Policija je zbog pucnjave zatvorila dio Avenije Marina Drzica do hotela Meridijan.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX

Dan kasnije dolazi do brutalnoga raspleta na Vukomercu. Naime, sinovi Muharema Osmanovića, Vehbija i Kasim Osmanović, oko 19 sati Porsche Cayenneom dolaze u Porečku ulicu gdje se nalazi kuća obitelji Zahirović, ali i osnovna škola koju pohađaju djeca obiju obitelji. I dok Osmanovići tvrde da su krenuli u školu da bi razgovarali s ravnateljem, policija će kasnije utvrditi da su Osmanovići pištoljima zapucali prema kući Zahirovića, gdje je na terasi sjedilo petero Zahirovića. No, na tu pucnjavu vrlo je brutalno reagirao Rasim Zahirović, koji je iz kuće uzeo kalašnjikov te ispraznio čitav okvir i u smjeru Porschea Osmanovića, ali i po cesti, školi...

Na sreću, od ukupno ispucanih 29 metaka iz puške nitko nije ranjen, osim jednoga susjeda kojega je rikošetirani metak ogrebao po potkoljenici. Epilog je poznat - policija najprije privodi gotovo dvadesetak osoba iz obje obitelji, da bi na kraju u Remetincu završili Vehbija i Kasim Osmanović te Rasim Zahirović i Senad Ahmetović, kojega su naknadno prijavili zbog prijetnji Osmanovićima.

Građani na nogama

Nakon ovog nemilog događaja danima smo bili svjedoci uzavrele atmosfere na Vukomercu. Roditelji djece koji tamo pohađaju školu te susjedi izišli su na ulicu i “glasno” protestirali tražeći veći angažman svih nadležnih, od policije, do gradskih i državnih tijela. Na trenutke je atmosfera bila na rubu usijanja, što je na vlastitoj koži osjetio i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, na čije su auto pojedinci bacali predmete i lupali po njemu. Bilo je i pogrdnih riječi na račun Roma, pa čak i zahtijeva da ih se od tamo prisilno odseli. Ipak, uz pojačan angažman policije, interventna policija i službenici u civilu nadgledali su Porečku i obližnje ulice 24 sata na dan, situacija se smirila.

Zagreb, 210918.
Vukovarska 241.
Policija je zbog pucnjave zatvorila dio Avenije Marina Drzica do hotela Meridijan.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
CROPIX

Za razliku od događaja s Vukomerca, obračuni između pojedinih romskih obitelji, međutim, znaju imati puno dublju pozadinu, ponekad povezanu s međunarodnim organiziranim kriminalom. No, prije svega treba napraviti distinkciju između romske populacije i kriminalnih skupina unutar te populacije. Temeljni dokument kriminalističke policijske analitike, tzv. OCTA (organised crime threat assessment), koji hrvatski PNUSKOK svake godine izrađuje i dograđuje i u kojem su pobrojane sve skupine organiziranoga kriminala na području države, već od 2008. kao zasebnu skupinu analizira i jednu grupaciju sastavljenu isključivo od Roma. Policijski analitičari u analizama su naveli da je riječ o specifičnoj skupini u kojoj je upravo obiteljska pripadnost temelj organizacije, no naravno uz ograde kako ne znači da je svaki član obitelji i član kriminalne organizacije.

Policijska infiltracija

Članovi te skupine, koja ima izrazito međunarodni karakter, prema policijskim analitičarima članovi su ukupno devet međusobno povezanih romskih obitelji koje žive na području Hrvatske, a kao temeljnu aktivnost te skupine policija sumnja na međunarodnu trgovinu kokainom. Naravno, uz to analitičari navode kako se grupacija bavi i čitavim nizom drugih djelatnosti iz sfere organiziranoga kriminala, poput organiziranih krađa na području RH i zemalja EU. Također, kako nam je rečeno, jedna od karakteristika navodne skupine su česte promjene identiteta njezinih pripadnika, što policajcima otežava praćenje i identificiranje. Gotovo svaki od 30-ak analiziranih članova, prema policijskim informacijama, ima najmanje tri različita identiteta kojima se koristi, a obiteljska struktura skupine čini gotovo nemogućom bilo kakvu policijsku infiltraciju unutar skupine, dakle ubacivanje nekih prikrivenih istražitelja i slično.

Zagreb, 210918.
Vukovarska 241.
Policija je zbog pucnjave zatvorila dio Avenije Marina Drzica do hotela Meridijan.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX

Obračuni unutar “romskoga podzemlja” u RH, a pogotovo u Zagrebu, sežu već desetljećima unatrag, a vjerojatno i ranije, no ne radi se ni o čemu što se zapravo ne događa i u svim drugim europskim zemljama. U nekima od većih obračuna, o kojima su čitatelji crnih kronika mogli čitati tijekom posljednja dva desetljeća, pojavljuju se isti protagonisti ili pak članovi njihove obitelji. U neposrednoj blizini najnovijega obračuna, u kući obitelji Hamidović, koji su daljnji rod obitelji Hamidović iz najnovijeg slučaja, 1995. ubijen je Omer Hamidović zvani Zijo, tadašnja glava obitelji Hamidović. Njegov ubojica nikada nije otkriven, a Hamidović je u Italiji bio optužen da je četiri godine ranije, zajedno sa svojom braćom, mučio i ubio svoju suprugu Raziju jer je htjela pobjeći od njega. Riječ je o strašnom ubojstvu koje je godinama punilo stranice i hrvatskog i talijanskog tiska. Krajem studenoga 2008., kalašnjikovom je u istoj kući teško ranjen Fuad Mostarac, a za što je policija bila osumnjičila Zijina sina, Tonija, koji je na suđenju pak bio oslobođen. U ožujku 2012. u zagrebačkoj Dubravi likvidiran je Hašim Osmanović, a povod je navodno bio upravo sukob između obitelji Osmanović i Hamidović. Za Osmanovićevo ubojstvo policija je bila osumnjičila Gina Hamidovića (28), inače nećaka Omera Hamidovića Zije, no nakon višemjesečne istrage tužiteljstvo je obustavilo istragu zbog nedostatka dokaza te se Osmanovićevo ubojstvo vodi kao neriješeno.

Inače, zanimljivo je, prema podacima koje je neposredno prije ubojstva bio prikupio PNUSKOK, upozoravalo se da će u Zagrebu doći do obračuna između obitelji Hamidović i Osmanović jer su navodno postojale snimke na YouTubeu u kojima su članovi obitelji Osmanović provocirali obitelj Hamidović. Što se, pak, tiče pucnjave koja je dogodila u petak, ona također navodno nema veze s nekom visokom razinom organiziranoga kriminala, nego je također, kao u slučaju Vukomerca, riječ o međusobnim potraživanjima dviju romskih obitelji koja su “eskalirala”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. rujan 2024 09:29