ZLOČIN U DRETELJU

Provodi se istraga protiv bivšeg pripadnika HVO-a, šefa logora u Dretelju. Sumnja se u ratni zločin

Osnovano se sumnja da je okrivljenik počinio navedeno kazneno djelo kao pripadnik III. (V.) bojne Vojne policije HVO-a


 

 Nikola Vilić/Cropix

Zbog sumnje u ratni zločin nad najmanje sedmero civila u zatvoru u Dretelju, splitsko je tužiteljstvo donijelo rješenje o provođenju istrage protiv 60-godišnjeg hrvatskog državljanina, navodno bivšeg upravitelja tog logora.

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu sumnja da je 60-godišnjak tijekom rata u BiH i oružanog sukoba između Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i Armije Bosne i Hercegovine, od kraja lipnja 1993. godine do sredine kolovoza 1993. počinio navedeno kazneno djelo u zatvoru u Dretelju, poznatom pod nazivom logor Dretelj na području Čapljine.

- Osnovano se sumnja da je okrivljenik počinio navedeno kazneno djelo kao pripadnik III. (V.) bojne Vojne policije HVO-a, u svojstvu upravitelja logora Dretelj i istovremeno pomoćnika zapovjednika III. (V.) bojne Vojne policije za Jug i zapovjednika kasarne Dretelj, odnosno da je postupao protivno relevantnim odredbama IV. Ženevske konvencije o zaštiti građanskih osoba za vrijeme rata od 12. kolovoza 1949. kao i odredbama Dopunskog protokola (Protokol II) od 8. lipnja 1977. - smatraju splitski tužitelji.

Također sumnjaju i da je 60-godišnjak bio nadređen i odgovoran za rad stražara i drugih pripadnika navedenih postrojbi koji su bili i dolazili u logor, kao i za funkcioniranje logora Dretelj, te je obavljao nadzor i imao kontrolu nad uvjetima u logoru.

- Osnovano se sumnja da je okrivljenik naređivao, činio te poticao i pomagao, odnosno nije sprječavao niti kažnjavao fizičko i psihičko zlostavljanje, ubojstva, namjerno nanošenje tjelesnih ozljeda, bolova i patnji te pljačkanje više stotina zatvorenika, držeći ih u prenatrpanim i prljavim prostorima bez ventilacije i odgovarajućih sanitarija te bez dovoljno hrane i vode.

Osobama zatvorenima u logorima je bila uskraćena adekvatna medicinska pomoć i posjeti promatrača humanitarnih organizacija - zaključuju iz splitskog tužiteljstva navodeći da je okrivljenik, postupajući na opisani način, "u inkriminiranom razdoblju propustio poduzeti nužne i razumne mjere u sprečavanju činjenja ovih djela i kažnjavanju počinitelja, uslijed čega je najmanje sedmero zatvorenika umrlo".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 18:36