DRAMA ISPRED SUDA

Prosvjed stotinjak Franciškovićevih sljedbenika: 5 privedenih, našli im nož i suzavac; Sud: Ostaje iza rešetaka

Optužno vijeće suda u Zagrebu raspravljalo je o opravdanosti optužnice protiv Marka Franciškovića

Prizori ispred suda u Zagrebu

 Dragan Matić/Cropix

Optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda produljilo je pritvor Marku Franciškoviću, optuženom za poticanje na terorizam, a o osnovanosti optužnice isto vijeće će odlučivati naknadno, doznaje se nakon ročišta tijekom kojega je policija privela nekoliko Franciškovićevih istomišljenika.

Dramu ispred suda i ročište pratili smo uživo

>>> NOVO, 14:00 >>> Na Županijskom sudu u Zagrebu održano je ročište vezano za potvrđivanje optužbe protiv tri punoljetna počinitelja zbog kaznenog djela javnog pozivanja na terorizam.

Na sjednici Vijeća branitelj trećeokrivljene istaknuo je prijedlog za izdvajanje iz spisa predmeta nezakonitih dokaza. Na taj se njegov prijedlog očitovalo Državno odvjetništvo RH jer smatra da dokazi nisu nezakoniti, slijedom čega je sjednica Vijeća odgođena za drugu polovicu listopada kada će biti donesena odluka o zakonitosti ili nezakonitosti dokaza.

Zamjenica županijske državne odvjetnice u Zagrebu rekla je na konferenciji za medije da je branitelj Lane Francisković na sjedinici Vijeća Županijskog suda u Zagrebu predložio da se iz spisa predmeta izdvoje dokazi koje Francisković drži nezakonitima. Državno odvjetništvo RH ustvrdilo je da smatra da dokazi nisu nezakoniti. Sjednica Vijeća na kojoj će se o tom prijedlogu odlučivati odgođena je za drugu polovicu listopada.

Također, branitelj Marka Franciskovića predložio je da se njegovom klijentu ukine istražni zatvor. Državno odvjetništvo se tome usprotivilo jer smatra da i dalje postoji opasnost da će Francisković počiniti kazneno djelo. Vijeće Županijskog suda prvookrivljeniku je produljilo istražni zatvor.

Uz to, branitelj Lane Francisković zatražio je da se njegovoj klijentici ukine mjera opreza zabrane pristupa internetu. Sud je taj zahtjev odbio.

Zamjenica županijske državne odvjetnice u Zagrebu rekla je i da su Natku Kovačeviću već izrečene tri mjere opreza - zabrana pristupa internetu, obvezno javljanje policiji i zabrana pristupa javnim skupovima.


>>> 12:10 >>> Županijski sud u Zagrebu odlučio je da Marko Francisković ostaje u pritvoru.


>>> 11:55 >>> Županijski sud u Zagrebu trenutno odlučuje o istražnom zatvoru.


>>> 10:44 >>> Sudeći prema policijskim postupanjima, do sad je čini se privedeno najmanje pet osoba, a kod nekih je pronađen nož te suzavac.

Prosvjednici i dalje bubnjaju, te izvikuju Markovo ime.

image
Hajdi Karakaš Jakubin
image
Hajd Karakaš Jakubin
image
Hajdi Karakaš Jakubin

Hoće li Marku Franciškoviću (52), njegovoj supruzi Lani Francišković (29) te Natku Kovačeviću (57) danas biti potvrđena optužnica nakon prethodno uloženih prigovora obrane u odnosu na prikupljene dokaze za koje tvrde da ih je policija nezakonito prikupila (zapisnik o pretrazi op. a.), odlučit će optužno vijeće Županijskog suda u Zagrebu. Optuženi su za više kaznenih djela javnog poticanja na terorizam, a i ovoga puta, kao i krajem lipnja kada je održano prvo ročište na kojem se razmatralo o optužnici, ispred zgrade suda podršku optuženom trojcu na čelu s Franciskovićem došlo je stotinjak njegovih sljedbenika. Za sada su trojica privedena.

image
Dragan Matic/Cropix
image
Dragan Matic/Cropix
image
Dragan Matic/Cropix

Za Franciškovića traže da ga se nakon deset mjeseci pusti na slobodu jer da "nije nikakav terorist nego dobrovoljac Domovinskog rata, otac petero djece, samozaposlen, te da piše knjige koje prodaje i od toga živi i uzdržava svoju obitelj".

image

Prosvjedi za oslobođenje Marka Franciškovića

Hajdi Karakaš Jakubin
image
Dragan Matic/Cropix
image
Dragan Matic/Cropix
image
Dragan Matic/Cropix

Dio prosvjednika s vanjske strane zgrade na Ilici mobitelima snima prostorije suda pa su intervenirali specijalni policajci. Prosvjednici su se okupili nakon detaljnih dogovora u Telegram grupi Banovina Horosan.

image
Dragan Matic/Cropix
image
Dragan Matic/Cropix
image
Dragan Matic/Cropix
image
Dragan Matic/Cropix

Na nogostup uz tramvajsku prugu parkirali su vozilo s prikolicom i simboličnim transparentom "Sloboda za Marka", međutim policija je pozvala vučnu službu koja je odvela vozilo i prikolicu. Dok je pauk odvozio auto vikali su: Lopovi! Lopovi! Marko! Marko!

image

Pauk odvozi vozilo s prikolicom i simboličnim transparentom

Hajdi Karakaš Jakubin
image
Dragan Matic/Cropix
image
Dragan Matic/Cropix
image
Dragan Matic/Cropix
image
Dragan Matic/Cropix
image

Pauk odvozi vozilo s prikolicom i simboličnim transparentom

Hajdi Karakaš Jakubin
image

Prosvjedi za oslobođenje Marka Franciškovića

Hajdi Karakaš Jakubin

Za razliku od prošlog puta kada su okupljeni ušli u štićeni dvorišni dio, ovoga puta dvorišna ograda im je zatvorena.

- Stanite u jednu vrstu uz ogradu i pripremite dokumente. Ako ih nemate, bit ćete pretreseni - poručili su specijalni policajci okupljenima. Jedan je prosvjednik izdvojen iz mase te se opirao pa je uz sredstva prisile bačen na pod.

Na prosvjed, koji nije službeno prijavljen nego samo najavljen, pojedinci su unatoč pljusku došli i s malom djecom, pa i trećeokrivljena.

- Ne možete s djetetom unutra shvatite. Ovo nije dječji vrtić - rekli su joj pravosudni policajci.

image
Dragan Matic/Cropix
image
Dragan Matic/Cropix
image
Dragan Matic/Cropix

Optužnica Franciškovića tereti da je od 13. studenog do 1. prosinca 2021. godine u više gradova istupao na neprijavljenim javnim prosvjedima održanima na anti-kovid prosvjedima. S tih je prosvjeda preko videosnimki koje je objavljivao na društvenim mrežama pozivao građane Hrvatske, kao i izvan nje, na mobilizaciju i napade na tjelesni integritet članova vladajućih državnih struktura, zauzimanje javnih objekata i na druge nasilne metode za smjenu demokratski izabrane vlasti te ignoriranje sredstava javnog priopćavanja.

Kovačevića tužiteljstvo, pak, tereti da je 28. studenog 2021. sudjelovao s Franciškovićem na javnom okupljanju na kojem su pozivali na mobilizaciju te, među ostalim, i na nasilne metode za smjenu vlasti i ignoriranje sredstava javnog priopćavanja.

Osim toga, Franciškovića se tereti da je djela za koje je optužen počinio i dok je bio u istražnom zatvoru. Naime, il remetinečkog zatvora je telefonski komunicirao sa svojom suprugom, a ona je ono što je on govorio snimala te kasnije objavljivala na društvenim mrežama. I u tim razgovorima je pozivao građane na nasilno rušenje ustavnih, političkih, gospodarskih i društvenih struktura u Republici Hrvatskoj.

Lanu Francišković i Natka Kovačevića sud je u međuvremenu pustio iz istražnog zatvora na slobodu, ali uz mjere opreza - on se mora redovno javljati policiji, a oboje imaju zabranjen pristup internetu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 04:33