POBRAO KAZNU

Prometni policajac uhvatio pijanog vozača, nemalo se iznenadio kada je shvatio tko je on: ‘Samo sam se grijao‘

Općinski prekršajni sudac izrekao mu je 500 eura novčane kazne i jednomjesečnu zaštitnu mjeru zabrane upravljanja B kategorijom

Provođenje alkotesta (ilustracija)

 /Web Screenshot

Opće je poznato da su policijski službenici kolegijalni u poslu i u nevolji, osim kad se krši zakon jer tad se kroz prste ne gleda. Uvjerio se u to jedan dugogodišnji policajac Operativno-komunikacijskog centra PU zagrebačke (OKC PUZ) kad je u siječnju ove godine zatečen na D2 sa 1,33 promila alkohola u krvi za upravljačem Opela.

Za policiju se ogriješio o članak 199. st.2. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, a kako je na prekršajni nalog uložio prigovor, tijekom sudskog postupka pokušao je umanjiti grijeh. Pa mu je na kraju Općinski prekršajni sudac izrekao 500 eura novčane kazne i jednomjesečnu zaštitnu mjeru zabrane upravljanja B kategorijom, a mora platiti i 26 eura troškova prekršajnog postupka.

U sudnici se taj 36-godišnji policajac posuo pepelom priznavši krivnju. Usput je otkrio da je prije nego je ‘pao‘ u vožnji pod utjecajem alkohola, bio s puncem u šumi gdje su rušili drva za ogrjev.

- U jednom sam momentu otišao u auto da se ugrijem jer su bili zimski uvjeti. Upalio sam motor i zaspao te su mi u jednom trenutku policijski službenici pristupili i alkotestirali me. Izmjereno mi je 1,33 g/kg. Napominjem da sam tijekom dana s puncem konzumirao alkohol. On je u međuvremenu otišao kući i ponovno se trebao vratiti. Ja sam ga čekao i upalio sam motor u autu jer mi je bilo hladno. Žao mi je radi počinjenog prekršaja jer smatram da do toga nije trebalo doći. Vozačku posjedujem 18 godina i nisam do sada bio počinitelj prekršaja u prometu vezano za alkohol – zaključio je policajac koji je, kad je uhvaćen, potpisao policijski zapisnik bez ikakvih primjedbi.

- Okolnosti koje okrivljeni iznosi u svojoj obrani ne mogu ga eskulpirati za učinjeni prekršaj i ne daju mu za pravo da protupravno postupa posebice iz razloga jer je temeljem čl.199 st.2. Zakona o sigurnosti prometa na cestama decidirano propisano da vozač vozila ne smije upravljati vozilom na cesti ako je pod utjecajem droga ili lijekova ili ako u krvi ima iznad 0,50g/kg alkohola. Okrivljeni je morao kao sudionik u prometu biti svjestan činjenice da, ako konzumira alkoholno piće, u organizmu ima alkohol. Kao olakotna okolnost uzeta je u obzir činjenica njegova dosadašnjeg nekažnjavanja za bilo koju vrstu prekršaja, izraženo žaljenje, okolnosti pod kojima je došlo do počinjenja prekršaja. Otegotna okolnost mu je težina prekršaja i njegove posljedice, stupanj odgovornosti te činjenica da se radi o težoj povredi propisa o sigurnosti prometa na cestama kao što je upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola – navela je sutkinja obrazlažući presudu na koju se policajac ima pravo žaliti Visokom prekršajnom sudu RH.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 18:49