AKCIJA ART

PRIVEDENA POZNATA ZAGREBAČKA PODUZETNICA Tvorničarka pravih znački tajnih službi kovala i lažnjake?

 Nina Djurdjevic / CROPIX

Lažne značke hrvatske kriminalističke policije, hrvatske Sigurnosno-obavještajne agencije, Vojne sigurnosno-obavještajne agencije, Pravosudne policije, zatim srbijanske tajne službe BIA-e, BiH agencije za zaštitu SIPA-e, te drugih sigurnosnih agencija s područja Hrvatske, BiH i Srbije proizvedene su u Zagrebu.

Proizvela ih je osoba koja je inače legalno izrađivala značke za hrvatsku policiju i tajne službe. Lažne značke prodavale su se pripadnicima kriminalnog miljea koji bi ih koristili pri počinjenju kaznenih djela. Teze su to policije u združenoj operaciji kodnog imena Art, u sklopu koje je na području Hrvatske, BiH i Srbije uhićeno petnaestak osoba zbog sumnji da su sudjelovale u lancu krivotvorenja i distribucije lažnih znački, a zbog čega je u Zagrebu privedeno više osoba te su im pretraženi stanovi i kuće.

Među privedenima je i poznata zagrebačka obrtnica Lidija Došen Plećaš, bivša vlasnica i sadašnja zaposlenica poznatog obrta Duo Metal, koji inače za hrvatski MUP i tajne službe izrađuje značke.

Kao glavnog organizatora skupine policija sumnjiči Jasminka Petrovića, koji je i uhićen u BiH, a na teret mu se stavlja da je od nje pribavljao značke po narudžbi te ih preko mreže posrednika dalje distribuirao u kriminalni milje triju navedenih zemalja. U Hrvatskoj se pod istragom našlo ukupno sedam posrednika, koji bi značke otkupljivali od Petrovića za po nekoliko tisuća kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. lipanj 2024 07:15