AFERA AGRAM

Pripuz oslobođen, Bandićevi suradnici krivi! Objavljene kazne i obrazloženje presude

Izrečena je presuda u velikoj aferi Agram u sklopu koje je 2014. bio uhićen zagrebački gradonačelnik

Vidoje Bulum, Petar Pripuz, Miro Laco

 Damir Krajac/Cropix

Petorica bliskih suradnika pokojnog zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića u četvrtak su nepravomoćno osuđena u aferi Agram na kazne od sedam do 14 mjeseci zatvora, dok je prvooptuženi poduzetnik Petar Pripuz oslobođen svih optužbi.

Najveću kaznu od godine i dva mjeseca zbog nezakonitih zapošljavanja i korištenja službenih automobila dobio je bivši pročelnik Bandićevog ureda Miro Laco.

Nekadašnji direktor ZET-a Ivan Tolić osuđen je na devet mjeseci, bivši direktor Čistoće Miljenko Benko na osam mjeseci, a dugogodišnji pročelnik stručne službe gradonačelnika Vidoje Bulum na sedam mjeseci.

Bivši tajnik zagrebačkog Sportskog saveza Zdenko Antunović koji je pod kraj suđenja priznao nezakonita zapošljavanja i korištenje službenog automobila u privatne svrhe dobio je uvjetnu kaznu od osam mjeseci, a u zatvor neće ići ako u dvije godine ne ponovi nedjela.

Svi optuženici oslobođeni su optužbe da su Pripuzovim tvrtkama namještali poslove zbrinjavanja otpada, kao i za zamjenu gradskog zemljišta s tvrtkom Bramgrad.

Na presudu došlo tek četvero optuženih

Od optuženika koji su ostali u slučaju na objavi presude pojavilo se njih četvero - Pripuz, Bulum, Laco te zamjenica pročelnice gradskog Ureda za imovinsko-pravne poslove Ines Bravić.

Presudom koju je nakon maratonskog suđenja objavila sutkinja Rahela Valentić uz Pripuza i Bravić su oslobođeni nekadašnji Bandićev savjetnik Željko Horvat, bivši v.d. direktora Službe za nabavu Zagrebačkog holdinga Ivan Markus, referent za javnu nabavu Zagrebačkog holdinga Filip Čulo, nekadašnja načelnica u Gradskom uredu za imovinsko-pravne poslove Koraljka Rožanković i direktor građevinske tvrtke Bramgrad Branko Mihaljević.

Većina optuženika, među kojima i prvooptuženi Pripuz, od početka su tvrdili da nisu krivi, no dio njih se tijekom postupka ipak nagodio s Uskokom.

Optužnica podignuta krajem 2015.

Krivnju za nezakonita zapošljavanja su, primjerice, priznali nekadašnji voditelj podružnice Zagrebačkog holdinga za upravljanje sportskim objektima Dragutin Kosić i bivši šef Gradske plinare Ante Dodig, koji su sporazumno osuđeni na početku postupka.

Optužnicom je uz pokojnog Bandića bio obuhvaćen i predsjednik uprave Holdinga Slobodan Ljubičić za kojega je postupak razdvojen zbog bolesti.

Bandić i njegovi suradnici zbog afere Agram uhićeni su u listopadu 2014., a Uskok je optužnicu protiv nekadašnjeg gradonačelnika, njegovih suradnika te poslovnih partnera, za navodne nezakonitosti na štetu Zagreba, predao sudu sredinom prosinca 2015.

Sedam točaka optužnice sud je potvrdio u ožujku 2018., dok su tri točke vezane uz zbrinjavanje otpada tada vraćene tužiteljstvu na doradu te su potvrđene tek krajem listopada 2019. (Hina)

Izricanje presude pratili smo uživo, a kako je to izgledalo možete pročitati u nastavku


NOVO 12:56 U obrazloženju presude sutkinja Rahela Valentić istaknula je da teze optužbe vezane za prvu točku optužnice oko zbrinjavanja otpada nisu dokazane. Navela je kako je sud utvrdio da su bili ispunjeni uvjeti za direktni pregovarački postupak zbog odluke Vlade da se zabrani odlaganja otpada Gradu Zagrebu.

Pritom Pripuz nije, kako ga se teretilo, konktaktirao Zagrebački holding nego su iz Holdinga kontaktirali njega, napomenula je sutkinja.

U pogledu nezakonitih zapošljavanja sutkinja je naglasila: "Ukoliko nema mjesta da se nekoga zaposli to mjesto se jednostavno izmisli odnosno sistematizira kroz pravilnik. To je jasno vidljivo iz sadržaja tajno snimljenih razgovora gdje se na jednoj snimci doslovce čuje kako ce radno mjesto izmisliti “jer on to traži”. Tu je vidljiv utjecaj Milana Bandića. Međutim, svi su to mogli odbiti, nitko nije bio u takvoj nuždi da to nisu mogli odbiti. Bilo im je draže zadržati svoje pozicije od zakonitog obavljanja sluzbe"

Iz jednoga razgovora je vidljivo da Bandić držanje službe zapravo smatra služenje njemu, on pita Buluma “kako držiš službu?”, navela je sutkinja dodajući da su stručne sluzbe upozoravale da je to nezakonito, no, kako je jedna od djelatnica svjedočila, rekli su joj da se “to mora uraditi”.


12:06 Ivan Tolić osuđen je na jedinstvenu zatvorsku kaznu u trajanju od 9 mjeseci. Miljenko Benko dobio je 8 mjeseci zatvora, a Vidoje Bulum 7 mjeseci zatvora. Miro Laco osuđen je na jedinstvenu zatvorsku kaznu u trajanju od 14 mjeseci. Zdenko Antunović dobio je uvjetnu kaznu od 8 mjeseci s rokom kušnje od dvije godine.


12:02 Slijedi izricanje kazne.


11:57 Laco je osuđen i da je po Bandićevom nalogu dao na raspolaganje službeni auto s vozačem Sandri Perković za prijevoz iz Medulina u Zagreb, kako bi prisustvovala sjednici Gradske skupštine u kojoj je bila zastupnica s Bandićeve liste. Laco je osuđen i za davanje službenog automobila Mariji Cahariji, tajnici u Uredu gradonačelnika, za privatno putovanje u Beč. Laco i Antunović proglašeni su krivima i zbog korištenja službenog automobila Grada Zagreba kojim je Antunović putovao u Njemačku i pritom uzeo dnevnice i pripadajuće troškove. Laco je proglašen krivim i zbog davanja službenog automobila Bandićevom šogoru Mili Macanu za put iz Zagreba u Poganu Vlaku.


11:51 Miro Laco i Zdenko Antunović proglašeni su krivima i za više slučajeva neovlaštenog korištenja službenih gradskih automobila. Riječ je o ustupanju službenog automobila s vozačem poznatoj TV voditeljici Mili Horvat za putovanje u Beč. Automobil je neovlašteno dobila, smatra sud, i Antunovićeva poznanica Dijana Muhović za putovanja u Berlin i Tuzlu. Tu je uključen i prijevoz "Bandićevih mesara" koji su službenim vozilima Grada Zagreba putovali u Poganu Vlaku u BiH radi svinjokolje za osobne potrebe Milana Bandića.

image

Miro Laco.

Damir Krajac/Cropix

11:49 U točki u kojoj je Petar Pripuz oslobođen optužbe za nezakonito zapošljavanje Tihane Colić, sud je bivšeg direktora Gradske plinare, Ivana Tolića, ipak proglasio krivim, utvrdivši da je Tihanu Colić zaposlio po traženju tadašnjeg šefa Zagrebačkog holdinga Slobodana Ljubičića.


11:45 Za nezakonita zapošljavanja u tvrtkama unutar Zagrebačkog holdinga krivima su proglašeni Ivan Tolić, Miljenko Benko i Zdenko Antunović. Radi se o zapošljavanju Antunovićeve prijateljice Dijane Muhović u Podružnici Zagrebačkog holdinga - Upravljanje sportskim objektima. Zapošljavanje sina tadašnjeg direktora Čistoće, Stjepana Benka, u istu podružnicu.


11:43 Miro Laco kriv je, smatra sud, i za nezakonito zapošljavanje Pavle Šušković, kćerke Bandićeve poznanice.


11:42 Vidoje Bulum također je proglašen krivim za dva nezakonita zapošljavanja, opet po nalogu Milana Bandića. Radi se o zapošljavanju Zrinke Majerović i Bandićeve rođakinje Milkice Macan.

image

Vidoje Bulum

Damir Krajac/Cropix

11:39 Sutkinja Rahela Valentić završila je s čitanjem oslobađajućeg dijela presude te je prešla na točke optužbe u kojima je okrivljenike proglasila krivima. Tako je pročelnik Miro Laco proglašen krivim da je po nalogu pokojnog gradonačelnika Milana Bandića nezakonito pogodovao pri premještanju Roberta Ljutića unutar službi Grada Zagreba. Laco je proglašen krivim i za premještanje Marije Čabraje, također po nalogu Milana Bandića.


11:32 Petar Pripuz oslobođen je i za drugu točku u kojoj je optužen da je poticao Slobodana Ljubičića i njegove suradnike na nezakonito zapošljavanje Tihane Colić u zagrebačku Gradsku plinaru. Pripuz je tako oslobođen po svim točkama koje su se u aferi Agram odnosile na njega. Međutim Ivana Tolića i Antu Dodiga, nekadašnje direktore Plinare, sutkinja nije spomenula u oslobađajućem dijelu presude, što bi moglo značiti da će presuda za njih biti drugačija.

image

Petar Pripuz

Damir Krajac/Cropix

11:12 Svi su oslobođeni i po drugoj točki optužnice. Drugom točkom optužnice Ines Bravić, Koraljki Rožanković Uremović i Mihaljeviću se na teret stavljalo da su u dogovoru s Bandićem pogodovali Mihaljevićevoj tvrtki Bramgrad pri zamjeni zemljišta.


Svi su oslobođeni za točku vezanu za namještanje posla zbrinjavanja glomaznoga otpada. Prema ovoj točki optužnice, Petra Pripuza, Željka Horvata, Ivana Tolića, Ivana Markusa, Filipa Čulu i Miljenka Benka teretilo se da su 2013. i 2014., u dogovoru s bivšim gradonačelnikom Milanom Bandićem i bivšim predsjednikom Uprave ZG Holdinga Slobodanom Ljubičićem, Pripuzovim tvrtkama namještali posao zbrinjavanja glomaznoga otpada.


10:58 Na objavu presude došli su Vidoje Bulum, Miro Laco, Petar Pripuz i Ines Bravić.

image

Vidoje Bulum, Petar Pripuz, Miro Laco

Damir Krajac/Cropix

U četvrtak u 11 sati na zagrebačkome Županijskome sudu bit će objavljena nepravomoćna presuda u aferi Agram. Kraj suđenja, koje je počelo prije 3 godine i 8 mjeseci, nije dočekao bivši zagrebački gradonačelnik Milan Bandić koji je umro u veljači prošle godine, a koji je u ovome postupku bio prvookrivljeni.

Današnja presuda neće obuhvatiti niti bivšega predsjednika Uprave ZG Holdinga Slobodana Ljubičića koji je bio obuhvaćen optužnicom, no protiv kojega je postupak, zbog njegovoga zdravstvenoga stanja, razdvojen. Presuda će tako biti izrečena za ukupno 12 okrivljenika, poduzetnike Petra Pripuza i Branka Mihaljevića te desetero bivših Bandićevih suradnika iz struktura gradske uprave ili Zagrebačkog Holdinga.

Među njima su Željko Horvat, bivši posebni savjetnik gradonačelnika i glavni koordinator za otpad Grada Zagreba, Ivan Tolić, bivši član Uprave ZG Holdinga, Ivan Markus, bivši v.d. direktora Službe za nabavu ZG Holdinga, Filip Čulo, bivši referent za nabavu u Centralnoj nabavi ZG holdinga, Miljenko Benko, bivši voditelj podružnice Čistoće u ZG Holdingu, Ines Bravić, bivša pomoćnica pročelnika gradskog ureda imovinsko pravne poslove i imovinu Grada Zagreba, Koraljka Rožanković Uremović, bivša načelnica odjela za pravne poslove u gradskom uredu za imovinsko-pravne poslove i imovinu Grada Zagreba, Vidoje Bulum, bivši pročelnik stručne službe gradonačelnika, Miro Laco, bivši pročelnik Ureda gradonačelnika te Zdenko Antunović, bivši tajnik zagrebačkog Sportskog saveza.

Optužnicom su, kada je podignuta, bili obuhvaćeni i bivši voditelj podružnice Holdinga za upravljanje sportskim objektima, Dragutin Kosić te član uprave Gradske plinare, Ante Dodig, no oni su prije početka suđenja priznali krivnju te su na temelju nagodbe osuđeni na uvjetne zatvorske kazne.

Premda okrivljenike Uskokova optužnica tereti za ukupno 18 točaka, ona se može podijeliti u tri veće cjeline. Najprije, tu je točka optužnice koja Pripuza, Horvata, Tolića, Markusa, Čulu i Benka tereti da su 2013. i 2014., u dogovoru s Bandićem i Ljubičićem, Pripuzovim tvrtkama namještali posao zbrinjavanja glomaznoga otpada.

Drugom točkom optužnice Ines Bravić, Koraljki Rožanković Uremović i Mihaljeviću se na teret stavlja da su u dogovoru s Bandićem pogodovali Mihaljevićevoj tvrtki Bramgrad pri zamjeni zemljišta.

U ostalih 16 točaka inkriminira se namještanje zapošljavanja te korištenja službenih automobila u privatne svrhe.

Svi okrivljenici osim Zdenka Antunovića, koji je priznao sve što mu se stavlja na teret, a to je jedno zapošljavanje te jedno neovlašteno korištenje osobnoga automobila, porekli su krivnju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. ožujak 2024 15:49