NOVSKA ZAVIJENA U CRNO

Prijetio joj je i uhodio je, nisu ga pritvorili. Susjedi: ‘Neki dan mi je rekla da joj ne da mira...‘

‘Malo je reći da smo šokirani. Izbosti ju je tako zvjerski i pritom ga uopće nije bilo briga za njihovu 18-godišnju kćer...‘

Prizori s mjesta zločina i policijska postaja u Novskoj

 Nenad Opačak/Cropix/

Niti deset dana od krvoprolića u Gospiću, tijekom kojeg je muškarac s izrečenom mjerom zabrane pristupa izbo suprugu i njezina prijatelja, u Novskoj je Denis G. (54), također pod mjerom zabrane pristupa, s 20 uboda nožem ubio partnericu Branku G. (39), majku njihove 18-godišnje kćeri, s kojom već neko vrijeme nije živio, a potom je i sebi oduzeo život.

Obojica su ranije mogla biti pritvorena, no nije im izrečen pritvor, nego zamjenska mjera zabrane pristupa.

- Očito su donesene krive odluke. Očito zabrana prilaska ne funkcionira kao mjera opreza, možda je rješenje promjena stava prema obiteljskom nasilju i češće korištenje pritvora - rekla je Una Zečević Šeparović, odvjetnica i članica inicijative #spasime.

11. ubojstvo žena ove godine

Ovo je već 11. ubojstvo žena od bliskih osoba u ovoj godini, ističe Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova. Broj kaznenih djela među bliskim osobama u posljednjih je sedam godina utrostručen, a prošle je godine premašio broj od šest tisuća kaznenih djela. Žene čine 79 posto žrtava.

- Iznimna je važnost pravilne procjene rizika kod razmatranja primjene mjera opreza umjesto istražnog zatvora - upozorava Ljubičić. Procjenu rizika obavlja policija, nastavlja Sanja Bezbradica Jelavić, odvjetnica koja pomaže Ženskoj autonomnoj kući Zagreb, i dodaje da se prije nekoliko godina o tome razgovaralo s policijom kako bi se ustanovilo ima li policija neke obrasce, protokole kada rješava ovakve slučajeve kao što ih imaju, primjerice, Austrija i Njemačka. Nisu dobili odgovor na to pitanje.

image

Policijska postaja u Novskoj

Nenad Opacak/Cropix

No jedino pravo rješenje vidi u promjeni kvalifikacije iz prekršajnog u kazneno djelo za sve slučajeve obiteljskog nasilja i seksualnog uznemiravanja, a što je prijedlog koji već dugo čeka.

- Potrebno je uspostaviti strožu politiku kažnjavanja počinitelja nasilja u obitelji - poručuje pravobraniteljica Ljubičić.

Ušetao s nožem u butik

A ubijena Branka G. (39) i danas je, kažu upoznati sa slučajem, nešto prije osam sati došla na posao. Otvorila je butik u sklopu nove tržnice u Novskoj. Nije dugo prošlo, a za njom je u trgovinu s nožem u ruci ušetao njezin partner Denis G. (54) koji joj se, prema izrečenoj mjeri Općinskog državnog odvjetništva u Sisku, nije smio približiti niti na 50 metara udaljenosti. Nakon kraće prepirke, odlučio joj se osvetiti na najgori mogući način za činjenicu da je prije 20 dana, točnije 12. kolovoza, skupila hrabrost i prijavila ga policiji za prijetnje, ozljeđivanje i nametljivo ponašanje, zbog čega je bio i uhićen. Ipak, nije mu izrečen pritvor nego zabrana pristupa.

image

Policijski očevid

Nenad Opacak/Cropix

Nakon što joj je na okrutan način s 20-ak ubodno-reznih rana ugasio život, ostavio ju je u lokvi krvi, a sam se dao u bijeg. Sjeo je u svoj automobil te se odvezao u Stari Grabovac. Popeo se na kat kuće u kojoj su u drugom dijelu bili njegovi roditelji. Sisačka je policija u međuvremenu od konobara jednog lokala dobila dojavu o stravičnom zločinu nad vlasnicom butika pa su odmah krenuli u potragu za potencijalnim ubojicom. Čim su opkolili njegovu kuću, Denis G. je izvršio suicid pa je Hitna pomoć mogla samo konstatirati smrt.

Propust sustava

Stari Grabovac i Novska zavijeni su u crno. Poznavatelji opetovano ukazuju na propust sustava koji je opet zakazao jer Denisu G. ovo nije bilo prvi put da nekome ugasi život. Naime, bilo je to 1994. godine, kada je u Jelačićevoj ulici u Novskoj ušao u sukob s muškarcem kojeg je toliko pretukao da je umro u bolnici. Zbog toga je osuđen na četiri godine zatvora, od čega je šest posljednjih mjeseci proveo na uvjetu. Upućeni u problematiku kažu da ga je zatvor promijenio na bolje, da se trudio tu epizodu izbrisati iz života i da nikada više nije pio.

image

Policijski očevid

Nenad Opacak/Cropix

- Tijekom jednog druženja s prijateljima netko je to pred njegovom ženom spomenuo pa je ona ostala u nevjerici. Ona to nije znala. A kako i bi kad je u vrijeme tog zločina ona bila školarka, dijete. Znam da mi se jednom povjerila oko toga jer ja njezina muža nisam poznavala sve dok se nisu uzeli. Rekla mi je da joj je rekao da je to bila samoobrana, posljedice rata koje su se na svakom uglu osjetile u Novskoj, i da je nepošteno završio iza rešetaka - otkriva za Jutarnji jedna srednjoškolska prijateljica ubijene žene.

Naučili za probleme

Nekolicina mještana s kojima smo razgovarali otkrila nam je da su načuli za probleme radi kojih je Branka prije dva mjeseca napustila zajednički dom.

- Malo je reći da smo šokirani. Izbosti ju je tako zvjerski i pritom ga uopće nije bilo briga za njihovu 18-godišnju kćer... Neki dan sam bila kod Branke u butiku. Na licu joj se vidjelo da je bila nenaspavana. Nije puno ulazila u detalje, nego je samo rekla da joj onaj njezin ne da mira, da je zvala policiju, da ju prati gdje god da ide i da joj dođe da se odseli u drugi grad, ali je strahovala da joj nigdje ne bi dao mira - kaže za Jutarnji jedna susjeda.

image

Policijska postaja u Novskoj

Nenad Opacak/Cropix

- Počinitelj je bio prijavljen za nametljivo ponašanje, imao je zabranu prilaska, prije dosta godina je, kako mediji obavještavaju, bio osuđen za ubojstvo u tučnjavi, što su sve indikacije da je riječ o izuzetno nasilnoj osobi koja svoje prijetnje može i ostvariti - ukazuje odvjetnica Zečević Šeparović i dodaje da se u slučaju od prije desetak dana u Gospiću pri izricanju mjera opreza moralo uzeti u obzir da je napadač prije oteo i zatočio nevjenčanu suprugu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. travanj 2024 17:55