STRAVA U SRCU DALMACIJE

‘Prijatelj je bio premlaćen ispred kafića. U bolnici kažu da odavno nisu vidjeli tako unakaženog čovjeka...‘

‘Svi to u Sukošanu znaju, ali nitko ne može ništa, policija i inspekcije su dolazili, ali se sve nastavljalo‘, kažu susjedi

Mjesto na kojem je izbila tučnjava

 Privatni Album/

U šturoj vijesti iz policijskog biltena stajalo je da je početkom proteklog vikenda u Sukošanu došlo do narušavanja javnog reda i mira u kojem je 45-godišnji J.B. iz Škabrnje zadobio teške tjelesne ozljede. Čovjeka su pretukli M.P. i A.K. koji su zbog toga i privedeni u zadarsku policiju, a istražni sudac im je odredio jednomjesečni pritvor.

Činjenica da je policija za premlaćivanje saznala iz Opće bolnice Zadar nije jedina neobičnost iza kratke vijesti u crnoj kronici.

- To se dogodilo između 3.30 i 4 sata ujutro. Mene je zvao čovjek koji je bio u društvu s pretučenim, jer ga je trebalo odvesti u bolnicu. Zatekao sam ga na asfaltu ispred bara, bio je strašno premlaćen, oko njega lokva krvi, lice mu je bilo neprepoznatljivo.

I u bolnici su rekli da odavno nisu vidjeli tako pretučenog i unakaženog čovjeka, strašno je što su mu uradili. Liječnici su poslije otkrili da mu je polomljeno i nekoliko rebara - priča Slobodnoj Dalmaciji prijatelj prebijenog čovjeka koji ga je prevezao do Zadra.

image
Slobodna Dalmacija/

- Čovjek nije bio sam, u društvu s njim je bio i njegov prijatelj, a policiju je zvao netko od susjeda kad su vidjeli što se događa. Gledali su utakmicu Hajduk-Dinamo u Splitu i pri povratku otišli na još jedno piće u kafić u centru Sukošana.

Kad je pretučeni naručio piće, vlasnik bara mu je rekao da za njega nema pića i krenulo je premlaćivanje, a vlasnik bara, koji je sada u pritvoru, u tome je imao više pomagača. Odvukli su ga iz bara gdje su ga nastavili gaziti i mlatiti - kaže sugovornik Slobodne Dalmacije.

Po njegovim riječima, noćni bar u kojem se sve odigralo "već dugo terorizira cijelo mjesto jer to nije nikakav noćni bar nego običan kafić koji radi 24 sata". Tamo su policajci intervenirali dvadesetak puta, mještani su zvali razne službe zbog cjelonoćne buke, tučnjava, pijanaca i ovisnika koji se tamo skupljaju, nastavlja sugovornik zgrožen time što se sve to nastavlja.

Njegovu priču potvrđuje i jedan od bivših vlasnika kuće koja se nalazi u neposrednoj blizini:

- Svaku večer je bio nered i nesnosna buka, bacali su mi čaše i boce u kuću, neki su mi pijani i drogirani pokušali ući u kuću, mokrili su po dvorištu. Svi to u Sukošanu znaju, ali nitko ne može ništa, policija i inspekcije su dolazili, našli i nekakve aparate za igre na sreću koji nisu imali dozvolu, naplatili su kaznu, ali se sve nastavljalo - kaže čovjek koji je na kraju prodao nekretninu, jer nije mogao izdržati sve što mu se u susjedstvu događalo.

Na koncu dodaje da nije jedini – još jedna kuća je zbog istih razloga promijenila vlasnika.

- Policija je korektno odradila svoj posao, u Sukošanu je bilo opsadno stanje, bili su i forenzičari. Ali, ljude je strah da se ništa neće promijeniti - zaključuje čovjek koji je pretučenog prijatelja prevezao u bolnicu i dodaje da nitko ne reagira jer je "vlasnik bara stric načelnikove supruge".

Općinski načelnik Sukošana je Ante Martinac (HDZ).

image

Ante Martinac

Jure Mišković/cropix/

- Nije ugodno čuti da se takve stvari događaju u našem mjestu. Osuđujem svaki vid nasilja, pa i u ovom slučaju. Ali, sve je to u nadležnosti inspektorata i policije. Mi propisujemo radno vrijeme u skladu sa zakonom, ali ni narušavanja javnog reda i mira ni prekoračenje radnog vremena nije u našoj nadležnosti.

Je li radno vrijeme bara od 24 sata određeno općinskom odlukom?

- Ne može raditi 24 sata, a ako radi, treba reagirati inspektorat. Općina je nemoćna, naš komunalni redar ne može nikoga kazniti zbog kršenja općinske odluke o radnom vremenu. Mi čak ne dobijemo ni informaciju jesu li i kada inspektori postupali.

Što je s tvrdnjom da je vlasnik "pod zaštitom" jer je stric vaše supruge?

- To je insinuacija. Ponavljam: ni prekoračenje radnog vremena ni javni red i mir nisu u našoj nadležnosti, pa kako bi onda bilo tko imao neki privilegirani položaj. Uostalom, Sukošan je malo mjesto, velika većina ugostitelja su mi ili rođaci ili prijatelji.

Jeste li čuli da je u Sukošanu pokrenuta inicijativa za prikupljanje novca za obranu pritvorenog dvojca?

- O tome nemam nikakvih informacija - zaključio je načelnik Martinac.

Inspektorat: Podnijeli smo 5 optužnih prijedloga

- U razdoblju od 01. travnja 2019. godine inspektori Državnog inspektorata u predmetnom objektu obavili su 11 inspekcijskih nadzora, slijedom čega su pokrenuli upravni i prekršajni postupak.

Upravni postupak, u kojem je izrečena mjera zabrane reproduciranje glazbe, vodio se zbog neprovođenja mjera zaštite od buke dok su u prekršajnim postupcima koji su još uvijek u tijeku, inspektori Državnog inspektorata podnijeli Općinskom sudu u Zadru pet (5) optužnih prijedloga zbog kršenja odredi Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti u svezi prekoračenja dopuštenog radnog vremena ugostiteljskog objekta, a temeljem zaprimljenih obavijesti o počinjenom prekršaju MUP-a, PU Zadarske kao i temeljem koordiniranih nadzora više inspekcija Državnog inspektorata koji su se provodili u suradnji sa službenicima MUP-a, PU Zadarske, stoji u odgovoru Državnog inspektorata.

Policija: Ove smo godine poduzeli 4 nadzora

- Od početka 2022.godine do danas, Policijska uprava zadarska je ukupno evidentirala 23 dojave u svezi reproduciranja preglasne glazbe u ugostiteljskom objektu na području Sukošana. Nakon zaprimljenih dojava te izlaska policijskih službenika na mjesto događaja, provedenim mjerama i radnjama, nisu utvrđena obilježja činjenja prekršaja ili kaznenih djela, a o provedenim mjerama i radnjama, policijski službenici su izvijestili i druge nadležne službe zbog eventualnih daljnjih postupanja iz njihove nadležnosti. Također, policijski službenici su tijekom ove godine s ciljem prevencije kažnjivih ponašanja, u navedenom ugostiteljskom objektu, koordiniranom suradnjom s drugim nadležnim tijelima poduzeli 4 nadzora u kojima nisu evidentirani prekršaji iz domene policijskog postupanja, izjavili su iz Policijske uprave Zadar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 10:01