‘NISMO ZATAŠKAVALI‘

Priča o vršnjačkom nasilju u Karlovcu dobila novi zaplet: ‘Ovo što radi ravnateljica je dno dna‘

‘Profesionalna reakcija iz škole je izostala, umjesto toga dobili smo neprofesionalizam‘, tvrdi otac napadnutog dječaka

Policija/Ilustracija

 Damjan Tadic/Cropix/Cropix

Na elektroničke adrese sedam medijskih kuća koje su se bavile temom nasilja, odnosno ozljeđivanja učenika petog razreda OŠ Grabrik iz Karlovca 5. svibnja, ravnateljica škole Darija Begedin je prošloga petka poslala pismo u kojem traži "ispravak i ispriku zbog objave netočnih i neprovjerenih informacija". Ona tvrdi kako je "po završetku nadzora prosvjetne inspekcije i istrage policijskih službenika u slučaju ozljeđivanja učenika na sportskom igralištu iza OŠ Grabrik zaključeno kako nisu utvrđeni elementi kaznenog djela", te da se "navodi činjenica kako škola nije zataškavala događaj niti je imala namjeru to učiniti". Iste ove informacije je prezentirala na Vijeću u četvrtak 26. svibnja u 18 sati, te zamolila razrednike da u zajedničke mrežne grupe njezino pismo prenesu roditeljima.

Tu dolazimo do problema u kojem će se naći ravnateljica Begedin ili institucije na koje se poziva, a problem je sljedeći - istraga u ovom slučaju nije završena ni danas, pa tako nije mogla biti ni u vrijeme pisanja njezinih demantija prošloga tjedna!

Općinska državna odvjetnica u Karlovcu Irena Golubić Rajković nam je u utorak potvrdila da su još uvijek u ovom predmetu u tijeku izvidi. Istu reakciju dobili smo iz Ministarstva znanosti i obrazovanja dan kasnije, jučer, dakle, praktički tjedan nakon što je ravnateljica ustvrdila kako je Prosvjetna inspekcija utvrdila kako nije bilo propusta, iz iste institucije dobili smo prilično nedvosmislen odgovor: Obavještavamo vas da je inspekcijski nadzor u tijeku.

Kako je ovo moguće? Je li ravnateljica sve izmislila ili možda zna unaprijed kako će završiti postupak koji vode dvije međusobno neovisne državne institucije. Obje solucije jednako su porazne za sustav. Njezino pojašnjenje smo čekali od jutra, ali nije stiglo, nije odgovarala na pozive i poruke.

Podsjetimo, ovu priču je pokrenuo otac ozlijeđenog djeteta objavom fotografija mališana iz bolničkog kreveta, u kojoj je iznio ogorčenjem postupanjem škole. Oni su doista majci javili da je dječak završio u bolnici nakon događaja u ranim popodnevnim satima, no rečeno joj je da se dogodio "pad na školskom igralištu". Ozljede tjemena glave i razderotine lica i ruke, međutim, nisu odgovarale toj verziji, na što su ih upozorili liječnici. Tek u večernjim satima istoga dana roditelji doznaju da su one nastale u kontaktu s drugim dječakom, odnosno da su rezultat mogućeg vršnjačkog nasilja - bacanja dječaka naglavačke na tlo. Nažalost, ne od škole, već od roditelja trećeg dječaka koji je tome svjedočio.

Ravnateljica je i svojim priopćenjem od 16. svibnja roditelje optužila za manipulaciju, odnosno da su objavom fotografija na Facebooku svjesno htjeli izazvati šok javnosti jer "fotografije prikazuju usnulo dijete za koje se čini kao da je u nesvijesti". Inače, fotografija je nastala na bolničkom krevetu neposredno nakon zaprimanja djeteta u bolnicu te ih je majka poslala ocu kako bi vidio u kakvom mu je dijete stanju. Od tog njezinog istupa ogradio se gradonačelnik Damir Mandić, ustvrdivši da je škola mogla i morala brže i primjerenije reagirati. Spomenimo da su oba roditelja ozlijeđenog djeteta također prosvjetni radnici, kao što je to ranije bio i gradonačelnik Mandić.

- Naša profesija je dotakla dno najnovijim manipulacijama i lažima od strane ravnateljice Begedin prema Vijeću roditelja, medijima te nakon toga, preko razrednika i prema svakom roditelju učenika škole. Nadam se da ovo nisu stvarni rezultati istrage, već da je ovo samo njezin način pritiska na institucije. Ako nije tako, problem je dublji, jer onaj tko može saznati ono što još nije napisano, zasigurno može utjecati na ono što će biti napisano. Nakon njezinog prethodnog istupa prihvatili smo gradonačelnikovu ispriku, nakon ovoga ćemo tražiti njezinu trenutnu suspenziju - prokomentirao je ogorčeni djetetov otac.

Navodi kako je ovo besramnije i gore od prijašnjeg istupa u kojemu ih optužuje za manipulaciju fotografijama iz bolnice: "Da, vjerojatno je san svakog roditelja postati popularan uz pomoć slika djeteta koji prima infuziju na hitnoj i koji je usnuo oko 14 sati jer mu se prispavalo nakon ručka. Vjerojatno smo inzistirali i da bude zadržan preko noći u Općoj bolnici na daljnjem promatranju jer svi znamo koliko je dobra bolnička kuhinja".

- Želim biti jasan, učenika koji je nanio ozljede našem sinu nismo nikad javno prozvali, kao ni njegove roditelje, jasno nam je da i to dijete treba pomoć što god da se desilo na tom igralištu. Uvijek je bilo da stariji udari mlađeg i jači slabijeg i jasno nam je da je to nemoguće iskorijeniti u potpunosti. No, vjerujemo da su upravo reakcije ustanova nakon takvih svima nemilih događaja ono što će ih svesti na najmanju moguću mjeru. Profesionalna reakcija iz škole je izostala, umjesto toga dobili smo neprofesionalizam u kojemu se ne biraju sredstva. Zato smo bili prisiljeni izaći u javnost - govori otac.

Priopćenje ravnateljice Begedin od 27. svibnja

U nastavku donosimo priopćenje ravnateljice Begedin poslano 27. svibnja.

- Poštovani,

u skladu sa člankom 40., stavak 1. Zakona o medijima (Narodne novine broj 59/2004.) molim Vas da uz ispriku objavite sljedeći tekst kao ispravak netočnih i neprovjerenih informacija koje ste objavili o slučaju ozljeđivanja dječaka na sportskom igralištu nedaleko od OŠ Grabrik, Karlovac što je rezultiralo neprimjerenom izloženošću i stigmatiziranjem maloljetnih osoba, govorom mržnje i medijskim progonom jedne škole te u konačnici dovelo do otvorenih prijetnji.
Po završetku nadzora prosvjetne inspekcije i istrage policijskih službenika u slučaju ozljeđivanja učenika na sportskom igralištu iza OŠ Grabrik, Karlovac zaključeno je kako nisu utvrđeni elementi kaznenog djela.

Također, navodi se činjenica da škola nije zataškavala događaj niti je imala namjeru to učiniti. Evidentno je da je škola utvrđivala činjenice o događaju odmah nakon što je ozlijeđeni učenik zbrinut i na temelju razgovora s očevidcima došla do određenih saznanja. Ta saznanja, o kojima se radi zaštite prava djece nije moguće javno izjašnjavati, ne odgovaraju medijskim objavama o događaju, a pogotovo ne uključuju namjerno ozljeđivanje okretanjem učenika naglavačke i bacanjem na beton.

Djelatnici škole jedinstveni su u osudi svih oblika nasilja i ustrajat će, kao i uvijek do sada, u provođenju svih aktivnosti preventivnog programa s ciljem sprečavanja bilo kojeg oblika nasilničkog ponašanja te stvaranja pozitivnog i ugodnog ozračja za sve svoje učenike.

Darija Begedin, ravnateljica škole

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 00:18