I DALJE NA SLOBODI

PREVARIO STOTINE SLAVONACA 'Obećao nam je posao, uzeo novac pa nestao. Samo ja sam mu dao 1100 kuna da mi zaposli sina'

Osijek, 160708.Hrpa eura - ilustracija za mito i korupciju.Foto: Vlado Kos / CROPIX
 Vlado Kos / EPH

Žrtva prevaranta, Zvonko Robić iz Velike Barne kod Grubišnog Polja prijavio je policiji 61-godišnjeg muškarca i njegovu pomoćnicu iz Vinkovaca. Tvrdi da je riječ o istom policiji poznatom prevarantu koji je do 2010. godine navodno prevario više od 200 ljudi obećavajući im posao, no nikad za to nije sankcioniran, piše Glas Slavonije.

Robić, otac četvero djece, iz obitelji u kojoj nitko nije zaposlen, povjerovao je priči neznanca da će mu zaposliti sina i ostao bez 1100 kuna.

- Nakon oglasa u 'Plavom oglasniku' da prodajem zemlju i stariju kuću nazvao me muškarac koji se predstavio kao Željko Marković. U razgovoru mi je rekao da je predstavnik belgijske tvrtke sa sjedištem u Zagrebu, a potom i pitao znam li neku mlađu nezaposlenu osobu koja bi radila na dostavi kanditorskih proizvoda. Rekao sam da mi je sin nezaposlen, a on je zatražio sinov broj mobitela - priča Robić.

Neznanac je tvrdio da će plaća biti 3400 kuna, te pozvao oca i sina u Vinkovce da donesu dokumente. Mladić je navodno trebao početi raditi 15. listopada, a prije toga otići po kombi tvrtke u kojoj će raditi u Osijek jer je prethodni vozač dao otkaz. Robić i njegov sin otišli su 27. rujna u Vinkovce i na kolodvoru se sreli sa Željkom i ženom koja im se predstavila kao Marija i pokazala iskaznicu, navodno, vinkovačke bolnice. Tražili su 900 kuna za radno odijelo i 200 kuna za sanitarni minimum. Nakon što su Robići dali novac, Željko i Marija sjeli su u srebrni Peugeot, vinkovačkih registracija, obećavši da će se brzo vratiti. Međutim, par je 'nestao'.

Robić kaže da je poslije otkrio da je tzv. Željko zapravo M. J. iz Vinkovaca i da su mu poznati noviji primjeri prevare.

Iiz bjelovarsko-bilogorske policije kažu kako je prijava Robića zaprimljena je u PP Grubišno Polje i proslijeđena u Vinkovce. Iz PU vukovarsko-srijemske navode da je protiv M. J. još 23. siječnja 2009. godine podnesena kaznena prijava zbog lažnih obećavanja zaposlenja te prijevare više osoba. Međutim, u to vrijeme bilo je propisano da se takve prijevare progone po privatnoj tužbi. No, izmjenama u Kaznenom zakonu od ove godine došlo je do toga da, ako su žrtve platile i manje od 1000 kuna, mogu prijaviti prijevaru i policija će prevaranta goniti po službenoj dužnosti, piše Glas Slavonije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 08:47