LUKAVA PREVARA

Pretvarali su se da imaju veze u politici i lagali nas da će ubrzati izdavanje ‘europskih kredita’

Naplaćivali su lažni angažman oko papira za natječaje
 Krajač/CROPIX

Sve je počelo kad je Azemina Mraović došla u našu tvrtku i rekla da želi kupiti stan. No, vrlo brzo je okrenula priču i počela nas ispitivati znamo li da postoji mogućnost bespovratnog kredita iz fondova EU. Rekla je da nam može pomoći i povezala nas s Daliborom - počinje priču zadarski poduzetnik o tome kako je s poslovnim partnerom upao u mrežu peteročalne skupine lukavih prevaranata. Oni su, predvođeni prvookrviljenim Daliborom Rubinom (47), vlasnikom tvrtke Zum distribucija, koja je u godinu dana, od siječnja 2011. do veljače 2012., obmanuli više poduzetnika i obrtnika na području Zadra.

Bespovratni krediti

Obećavali su im bespovratne kredite iz fondova Europske unije. Prema USKOK-ovoj optužnici, osim Rubina i Azemine Mraović (36), u prijevari su sudjelovali Đuro Trbović (47), Petar Božić (48) i Darko Kljaić (53), a ukupno su se, dokazali su istražitelji, domogli najmanje 420.000 kuna. Sumnja se da je iznos višestruko veći.

Najviše novca, čak oko 300.000 kuna, dali su im zadarski poduzetnik s kojim smo razgovarali i njegov poslovni partner. Modus operandi u svim je slučajevima bio isti - nakon što su stupili u kontakt s obrtnicima, Rubin im se predstavio kao osoba koja surađuje s Ministarstvom financija pri odobravanju kredita.

Projektni dokumenti

Zainteresirani poduzetnici Rubinovoj su agenciji morali uplatiti novac za tekuće troškove, pristojbu, ovjeru dokumenata, izradu elaborata i slično. Drugookrivljeni Trbović bio je zadužen za “izradu projektne dokumentacije”, Božić je glumio revizora na čiji račun će se uplaćivati novac za troškove, a Kljajića je žrtvama predstavio kao suradnika. U prevaru je bio uključen i I. Š. koji je u međuvremenu umro, a njega je Rubin predstavio kao zaposlenika u Ministarstvu financija.

Mraović je prve žrtve pronašla u poduzeću Zadar trak, u kojem je povremeno radila, a odgovornima K. Š. i J. K. obećala je brzo dobivanje kredita. U lipnju prošle godine potpisali su punomoć za posredovanje s Rubinom koji je više puta tražio novac za pristojbe, izradu elaborata i drugih troškova. J. K. je čak i svojoj kćeri, vlasnici konobe Kod barba Tome, u Kukljici na Ugljanu, preporučio Rubinovu tvrtku za ishodovanje bespovratnih sredstava iz EU. K. Š. je, pak, kao osnivač tvrtke Calorin Upravnom odboru te tvrtke predložio da se obrate Rubinu za dobivanje kredita.

Svečano potpisivanje

Da bi sve bilo što uvjerljivije, Rubin je žrtve jednom prigodom odveo u Ministarstvo financija na navodno organiziran svečani prijam u povodu potpisivanja Ugovora o realizaciji kredita.

- Rekao mi je da će nas primiti tadašnja premijerka Jadranka Kosor i ministrica financija Martina Dalić. Kupili smo odijela, “nabacili tešku šminku”, došli u Zagreb, da bi nam rekao da je primanje otkazano - priča zadarski poduzetnik. Spomenuo je još jedan posjet Ministarstvu financija. Azemina Mraović je tada s porte pozvala zaposlenicu koja je navodno trebala sudjelovati u realizaciji kredita. Neka žena se i pojavila, ali Azemina je s njom nastavila pričati nasamo.

Izašli iz zgrade Ministarstva financija lakši za 40.000 eura

Došli smo u Ministarstvo financija i jedna je gospođa sišla s prvog kata zgrade, a Azemina Mraović nam je tada rekla da mi sjednemo na kavu i da će ona s njom sve riještiti. Izgledalo je kao da se poznaju - kaže poduzetnik koji je, kako kaže, zbog Rubinove skupine ostao ‘lakši’ za otprilike 40.000 eura.

Na ime navodnih troškova za realizaciju kredita K. Š. i J. K. skupini su uplatili najmanje 70.000 kuna, M. K. i I. K. dali

su im 40.900 kuna, dok im je poduzeće Calorin uplatilo oko 5950 kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. travanj 2024 09:21