'I KOLCEM, I LANCEM...'

PRETUČENI ZADARSKI SREDNJOŠKOLCI 'Divljački su nas napali usred Zagreba, a profesor i ravnateljica kažu: Ovce, sami ste krivi što ste provocirali'

Ilustracija
 Nenad Dugi / HANZA MEDIA

Ovogodišnji sajam knjiga Interliber u Zagrebu ostat će u sjećanju učenicima zadarske Hotelijersko turističke i ugostiteljske škole, no nažalost ne lijepom, piše Antena Zadar. Naime, umjesto sa novim knjigama, učenici 3. razreda ove srednje škole, kućama su se vratili sa razbijenim glavama i masnicama. Kako je ispričala 17-godišnja učenica čiji je identitet poznat redakciji, na nju i njezine prijatelje, među kojima su bile i četiri djevojke, ispred Arena Centra nasrnulo je 30 bijesnih Bad Blue Boysa.

– Imali smo dva sata slobodnog vremena pa smo otišli na kavu u u Importanne centar. Dok sam čekala prijateljice ispred kafića prijatelji iz mog razreda sjeli su na kavu, a nakon nekoliko minuta prišli su im dečki koji su ih pitali odakle su, a kada su im rekli da su iz Zadra, krenuli su ih tući. Istukli su ih i rekli im da se vidimo ispred Arena Centra. Ništa nam nije bilo jasno. Radilo se o dečkima naše dobi. Sve smo ispričali profesoru koji nam je rekao kako se to ne bi dogodilo da nismo otišli u kafić – priča nam 17-godišnjakinja i dodaje kako je prava drama uslijedila po povratku ispred Arene gdje su se trebali naći s ostalim učenicima.

– Stajali smo blizu autobusa kada smo u daljini vidjeli 30-ak mladića koji su nam prilazili. Bez pitanja su krenuli udarati kolegu koji nas je pokušao obraniti. Čula sam prijateljice kako vrište i mole ih da ih ostave na miru. Tri cure izudarali su šakama u glavu, a jedna je dobila šamar, dok su jednog kolegu tukla njih šestorica – ispričala je šokirana učenica. Sve su ponovo ispričali profesorima koji su se za vrijeme incidenta nalazili u obližnjem kafiću, a koji su im rekli da su vjerojatno sami isprovocirali BBB-ovce, te da su “pijani i napušeni”.

– Nismo mogli vjerovati da profesor nas krivi za sve što se dogodilo. Nikog nismo provocirali, naša jedina krivica bila je to što smo iz Zadra, a skupini navijača sigurno je netko javio da dolazi nekoliko autobusa iz Zadra – priča učenica. Mišljenje profesora, kaže djevojka, dijeli i ravnateljica škole koja je incident komentirala rekavši djeci da su “ovce puštene s lanca”.

Otac 17-godišnjakinje ne krije razočarenje reakcijom profesora i ravnateljice. Sreća je, kaže, da nije došlo do veće tragedije.

– Ravnateljica tvrdi da su djeca kriva za sve što se dogodilo i da su ovce. Pa ako su djeca već ovce, di je bio njihov čoban?U kafiću? Suosjećam s roditeljima učenika koji su se doma vratili pretučeni, ali ne znam ni sam kako bi reagirao da je netko udario moju kćer. U školi se o svemu šuti umjesto da se dogovorio sastanak roditelja, učenika i profesora koji bi o tome trebali porazgovarati. Jedino što se po tom pitanju poduzelo je da su tri učenika dobila ukor pred isključenje budući da ih se krivi za sve – rekao je djevojčin otac.

Do komentara ravnateljice Vejmelke Brkić novinari Antene Zadar nisu uspjeli doći.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 10:44