NESTANAK TONKA ZECA

‘Predala sam mu 492 tisuće eura da vrati dug Albancima u Dubrovniku. Više mi se nije javio‘

Počeo je sudski kazneni postupak u vezi slučaja nestalog dubrovčanina Tonka Zeca

Objekt-predmet sporne kupoprodaje ima stolove u ulici Garište, Tony Gerard, poznatiji kao Tonko Zec

 Ahmet Kalajdžić/

- Osjećam se djelimično krivom, ali ne baš ovako kako mi to optužnica stavlja na teret. Odlučila sam odgovarati na postavljena pitanja i aktivno iznijeti obranu na kraju dokaznog postupka - rekla je na početku sudskog kaznenog postupka u aferi Tonko Zec (Tony Gerard)" optužena zagrebačka dizajnerica Marina Šnajder (59), piše Dubrovački.

Optužena za prijevaru

Zagrepčanku optužnica dubrovačkog Općinskog državnog odvjetništva tereti da je, s ciljem pribavljanja nezakonite imovinske koristi, lažnim prikazivanjem činjenica dovela u zabludu i navela druge osobe da nešto učine na štetu svoje imovine, čime je počinila kazneno djelo prijevare. Konkretnije, ODO Dubrovnik je tereti da je između 15. prosinca prošle i 14. siječnja ove godine, na još neutvrđenom mjestu, izradila tri posebne punomoći u kojima je navela da ju je Tony Gerard, poznatiji kao Tonko Zec, kao vlasnik nekretnine u povijesnoj jezgri Grada, opunomoćio i ovlastio da u njegovo ime i za njegov račun zaključuje ugovore o kupoprodaji tih nekretnina bez ograničenja.

image

Tonko Zec (Tony Gerard) se od 22. veljače ove godine vodi u Nacionalnoj evidenciji nestalih osoba

Prema optužnici, okrivljena je sklopila i ugovor o doživotnom uzdržavanju u kojemu je lažno navela da joj Tony Gerard kao davateljici uzdržavanja, trenutkom svoje smrti, daje u vlasništvo sve nekretnine u Dubrovniku i sav gotov novac koji se nađe kod njega ili na bilo kojem računu. Državno odvjetništvo u optužnici tvrdi kako je to krivotvorenje punomoći izvela iako je znala da joj Gerard nije dao te punomoći niti je s njom potpisao ugovor o doživotnom uzdržavanju, nego se na tim dokumentima ona osobno potpisala kao Tony Gerard te je u te isprave umetnula neautentične ovjere zagrebačke javne bilježnice Željke Maroslavac. Specijalnu punomoć za prodaju nekretnina okrivljena je, prema optužnici, lažno predočila dubrovačkim ugostiteljima I.G. i M.D. koji su joj, ništa ne sumnjajući, povjerovali te su 12. siječnja ove godine s njom sklopili predugovor, a potom 11. veljače i ugovor o kupnji nekretnina.

Predaja novca

Podsjetimo, riječ je o prodaji poslovnog prostora - restorana površine 40,48 "kvadrata" u prizemlju zgrade koja ima ulaz iz Zlatarićeve i ulice Garište za iznos od 400 tisuća eura. Iz pouzdanih smo izvora doznali kako je tijekom istrage okrivljena izjavila da je prije punomoći s Gerardom surađivala godinu i pol, da joj je uredno slao papire želeći da ona napravi punomoć.

Ustvrdila je kako joj je rekao da on "ne ide u Dubrovnik gdje ga ne vole", da je zadnjih šest mjeseci imao nekakvih problema te je prestao koristiti svoj mobitel i da joj se preko konobara javljao iz jednog kafića. Tu su se i nalazili jer je "to najbolje, kako ga netko od ljudi s kojima ima probleme ne bi pronašao".

image

Poslovni prostor restorana ima ulaze iz Zlatarićeve i ulice Garište

Tonći Plazibat/cropix//

Naglasila je i da joj je rekao da mu trebaju novci te treba prodati objekt u Dubrovniku, ali ne može jer je tražio iznos koji najmoprimci prostora nisu željeli platiti, te je stoga odvjetnik napravio punomoć za prodaju nekretnine, što je Gerard potpisao, ovjerio i predao joj kako bi pregovarala s najmoprimcima.

Okrivljenica je u istrazi navela i da je primila isplatu novca te ga je u zagrebačkom kafiću "Borsalino" predala Tonyu koji je bio vidno uznemiren jer "ima dug prema nekim Albancima u Dubrovniku te mora riješiti svoju situaciju". Nakon toga je otišao na put i više joj se nikad nije javio. Ustvrdila je da je zbog novčanih problema katkad kontaktirala njegova školskog prijatelja Bašicu, ali i da je Gerardu trebalo pola milijuna eura da odradi neki posao.

Stoga je od supruga uzela 92.000 eura od stana koji je prodao 2017. godine i dala Tonyu, čime je svog supruga- Nijemca stavila u nezgodan položaj. Ustvrdila je kako je njezin suprug bio zadnji u kontaktu s Tonyem i s njim putovao. Tonya je poznavala 20 godina, gajili su međusobno povjerenje i nikad joj nije bio dužan. Navela je i to da su je kratko nakon prodaje nazvali Tonyev sin (za kojeg je otac bio zabrinut jer, živeći u Belgiji, ima problema s opijatima) i sestra s kojom dugo nije bio u kontaktu, a tvrdio je i da je "uzela sav njegov imetak".

Kome je Tony dugovao?

Za Tonya je rekla kako je najavio da mu trebaju dva-tri mjeseca da odradi neki posao i da će joj se javiti, što uopće ne čudi jer on tako radi cijeli život i "svi znaju da jedan dan ima 300 tisuća eura, a drugi dan 10 kuna". O druženju Tonya s njezinim suprugom nije imala veze i samo je "molila da joj posušeni novci budu vraćeni u roku tri mjeseca jer mora kupiti kuću". Na kraju je u istrazi izjavila kako je ona "oštećena i žrtveno janje" te ne zna zašto je Tony sve to napravio.

image

Restoran koji je bio predmet prodaje ima ulaz iz Zlatarićeve i ulice Garište

Tonći Plazibat/cropix//

Iako je nazočio dokaznom postupku, svjedok I.G. nije svjedočio, nego je, uz suglasnost svih nazočnih, pročitan njegov iskaz iz istrage. Tada je ustvrdio kako je u vrijeme pregovora oko kupnje restorana bio u inozemstvu te je sve poslove vodio njegov prijatelj i poslovni partner M.D. koji ga je u siječnju nazvao i rekao da na molbu Gerarda došla žena koja "ima sve papire za prodaju restorana". Doznao je kako su, zajedno s odvjetnikom, provjereni svi papiri i da je sve čisto. Ustvrdio je da su problemi zaredali kad su ga počeli zvati Tonyev sin i sestra, a "sve što se kasnije događalo zna iz novina i po uličnim pričama". Za Gerarda je ustvrdio kako je osebujan lik s kojim je bilo teško komunicirati, da je stalno mijenjao brojeve i bio nedostupan pa ga stoga nije ni pokušao kontaktirati, tim više što je odvjetnik sve provjerio i rekao da je u redu. Nakon toga je posudio 200 tisuća eura. Za taj je iznos u kaznenom postupku postavio imovinsko-pravni zahtjev jer se smatra oštećenim.

Izbačen iz restorana

Svjedok M.D. je ispričao da Tonkova sina poznaje od prošlog ljeta kad je, noseći nož kojim nije nikom prijetio, ulazio u kuhinju te ga je zatekao u frižideru. Tad se navodno neuravnoteženo ponašao pa je čak izbačen iz restorana. Ustvrdio je kako su se otac i sin Gerard često svađali, a ih je nedavno tužio radi utvrđivanja ugovora nepostojećim, odnosno ništetnim. Sjetio se da je Tonka prvi put vidio prošle godine te da mu je okrivljenica donijela brisovno očitovanje i dostavila sve što je od nje tražio.

Nastavak dokaznog postupka na Kaznenom odjelu dubrovačkog Općinskog suda očekuje se koncem kolovoza.

Odvjetnik Pištalo: Pritisak na tijela kaznenog progona

- Povećani pritisak javnosti stvara imperativ tijelima kaznenog progona da što prije ukažu na potencijalnog počinitelja. Međutim, tu se otvaraju prostori za ishitrene i pogrešne procjene te mislim da se u konkretnom slučaju radi i o pogrešnoj procjeni i o krivoj konstrukciji - izjavio je dubrovački odvjetnik Dragan Pištalo, branitelj okrivljene zagrebačke poduzetnice Marine Šnajder.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. ožujak 2024 10:27