VELIKA POTRAGA

Prebijena žena, hrpa droge i mrtav pas: Policija na nogama, traže vrlo opasnog čovjeka, poznat je i zbog sinova...

Jedan sin je poslan na 12 godina u zatvor, drugi je umro, a bio je poznati huligan...

Davor Firić

 PU splitsko-dalmatinska

Muškarac za kojim traga splitska policija je Davor Firić (59) iz Klisa pravosuđu otprije poznat kao počinitelj obiteljskog nasilja. Među lokalnim polusvijetom poznat je kao otac Sandra Firića (32), osuđenog na 12 godina zatvora za ubojstvo Branka Mijatovića (32) te sada pokojnog Ante Firića, poznatog po tučnjavi na stadionu u Beogradu u kojoj je sudjelovao s još pet Splićana, piše Slobodna Dalmacija.

Tjeralicu su iz MUP-a objavili u srijedu poslijepodne, manje od 24 sata od događaja zbog kojeg su ga počeli tražiti. Zbog njegove prošlosti policija je svjesna da se radi o nasilnoj osobi, a operativni podaci ukazuju kako je najvjerojatnije pod utjecajem narkotika i naoružan.

Prva dojava je stigla u utorak oko 22.50 sati kada su policajci obaviješteni o nasilnom ponašanju osobe u obiteljskoj kući u Klisu. Odmah su izišli na mjesto događaja te ispred kuće zatekli žensku osobu s vidljivim ozljedama, suprugu Davora Firića.

U kući je nađen mrtav pas, a prema prvim podacima ubio ga je upravo Davor Firić. Obavljen je pregled obiteljske kuće u kojoj je nađena hrpa droge, ali nisu u njoj zatekli Davora Firića.

Odmah su poduzeli mjere traganja, a tijekom srijede su proveli očevid i utvrđivanje svih činjenica i okolnosti. Ženi je pružena liječničke pomoć, utvrđene su joj teške tjelesne ozljede te je zadržana na liječenju.

U rujnu 2017. godine Davor Firić je u istoj kući na Klisu zatočio maloljetnu kćer i prijetio kako će ubiti nju i sebe. Prije toga je na igralištu oko 16.15 sati istukao suprugu zbog svađe oko proslave rođendana, a kada je ona pozvala policiju zatvorio se u kuću s kćerkom naoružan automatskom puškom.

Kriza je trajala pet sati tijekom kojih je na terenu bio pregovarač iz Specijalne policije uz njihova dva tima te Interventna i temeljna policija. Kćerku je pustio nakon sat vremena, a on se predao oko 21.45 sati kada je pred kuću stigao jedan od sinova.

U kući je tada nađena automatska puška s okvirom u kojem se nalazilo 10 metaka, zatim lovačka puška uz još 28 komada različitog streljiva te drvena palica za bejzbol.

Njegov mlađi sin Sandro je u veljači 2022. godine osuđen na 12 godina zatvora zbog ubojstva Branka Mijatovića. Vijeće Županijskog suda u Splitu proglasilo ga je krivim da je 12. travnja 2021. godine tijekom večeri u jeku prepirke oko navodnog novčanog duga koji je Branko Mijatović imao prema njemu, na njegov zatiljak prislonio poluautomatski pištolj marke Crvena zastava, kalibar 7,65 mm Browning i ispalio jedan hitac.

Oko 22.30 sati je Branka Mijatovića prostrijeljene glave izbacio iz automobila i ostavio da leži na staroj kliškoj cesti u blizini tunela. Nesretni mladić je podlegao ozljedama nekoliko dana kasnije u bolnici. Osim Sandra Firića policija i državno odvjetništvo su istraživali i njegovu djevojku u čijem vozilu je pobjegao i koja se pobrinula za bacanje pojedinih dokaza u more te oca Davora Firića.

Kako je Sandro svakodnevno provodio vrijeme s Brankom Mijatovićem, a pojavili su se video snimci na koji su ukazivali da je bio zlostavljan od svog ubojice, sumnjalo se kako je u svemu sudjelovao i otac Firić. Poznato je bilo kako je on opakiji igrač od oba sina, ali je uspješnije izbjegavao ikakvo uhićenje zbog ilegalnih poslova u koje je umiješan.

Stariji sin Ante je u prosincu 2017. godine je bio u grupi šest Splićana koji su u Beogradu pokušali pomoći jednoj struji navijača Partizana da preuzme prevlast na južnoj tribini stadiona u Humskoj. Zadobio je tada najteže ozljede, među kojima i kontuziju glave.

Sud u Srbiji osudio ga je na pola godine zatvora zbog izazivanja nereda i izgon iz Srbije u trajanju od pet godina. Kasnije se otkrilo kako je angažman u Beogradu bio otplata za 1,1 kilogram kokaina i kg heroina kupljenih u Filipa Koraća, srpskog narkobosa za hrvatsko tržište.

Kako je drogu zaplijenila splitska policija, nije bilo zarade kojom bi se platilo u gotovini te se pribjeglo alternativnom rješenju. Ante Firić je poginuo u 27. godini kada su ga udarila tri automobila nakon što je istrčao na autocestu kraj Ivanić Grada u listopadu 2018. godine.

Nakon njegove pogiblje u srpskim novinama objavljena je osmrtnica “Počivaj u miru, veliki brate Ante Firić” s potpisima: Kimi, Rade, Goksi i Korać. Prva tri potpisa su nadimci navijačkih vođa: Rade Petrovića, Miloša Radisavljevića te Gorana Veličkovića, a za četvrti je jasno da se radi o prezimenu i čijem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 11:45