PROCES JOŠ TRAJE

POZNATI AUTOMOBILISTI OPET SMIJU VOZITI Utrkivali se autocestom, sudarili se kod Bosiljeva, poginula je djevojka...

Dalibor Opačak i Marin Čolak
 Bruno Konjević / CROPIX

Tragično preminule Dubrovčanke Ivana Obad, koja je stradala u prometnoj nesreći kod Bosiljeva, nema već pet godina. Suđenje dvojici optuženih automobilista Marinu Čolaku i Daliboru Opačaku zbog niza (po)grešaka još nije dobilo sudski epilog, a troškovi suđenja su premašili 100 tisuća kuna.

U međuvremenu je obojici sud ukinuo mjere opreza: vraćene su im vozačke dozvole i mogu opet sjesti za upravljač. Kako? Njihovi odvjetnici Luka Lenić i Milko Križanović uvjerili su sud da ne postoje više razlozi za produljenje zabrane upravljanja motornim vozilima, pritom ističući da se “mjera opreza na neki način pretvorila u istražni zatvor”. Odvjetnici su napomenuli i da su u obojice optuženih automobilista nastupile obiteljske promjene. Čolak je, naime, postao otac i žena mu trenutačno čeka drugo dijete, a Opačak već ima dvoje djece.

- Zabrana upravljanja otežava mobilnost u svakodnevnom životu i sada ima prosječan automobil - rekao je Čolakov branitelj, na kojega se nadovezao Opačkov odvjetnik Križanović dodatno ulivši povjerenje sudu.

- Dosadašnje mjere opreza utjecale su na mog branjenika da se savjesno i odgovorno ponaša u prometu - rekao je odvjetnik Križanović, čiji je klijent Opačak pojasnio još detaljnije sudskom vijeću “da je unatoč mjerama, vozačka cijelo vrijeme bila kod njega jer ga iz policijske postaje nikada nisu pozvali da je preda te da je prije dvije godine dobio čak novu vozačku nakon što mu je stara istekla, no za volan nikada nije sjeo”.

Podsjetimo, u studenom 2010. Čolak u Ferrariju i Opačak u tehnički neispravnom Nissanu 350Z utrkivali su se na autocesti. Kod Bosiljeva auti su se dodirnuli. Ferrari se zanio, izletio s ceste, prevrnuo i zapalio. Čolak je ispao iz auta, a Ivana, koja je bila s njim u jurilici, ostala je zarobljena u plamenu. Pet vještaka radilo je vještačenja, a posljednji je na sudu priznao da mu je vještački nalaz pogrešan. Obitelj Obad s nevjericom i tugom promatra sudsku trakavicu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 02:12