KOBNI SUSRET

'POVUKLA JE RUČNU, UDARILA GLAVOM I IZLETJELA VAN, A JA SAM SE SAMO ODVEZAO KUĆI' Brat likvidiranog Žuljevića Klice: 'Imam Uzi, ali ženu tukao nisam!'

 
lijevo: Tomislav Žuljević u sudnici; u krugu: Miranda Žuljević, fotografirana u policiji u Heinzelovoj gdje ju je sporne večeri iskrcao taksist
 Bruno Konjević / CROPIX, privatni album

- Osjećam se krivim jedino zbog posjedovanja Micro Uzija koji sam naslijedio od svoga pokojnog brata. Kajem se i molim najblažu kaznu zbog toga. Ali, nisam kriv za prijetnje supruzi. Prijetio joj nisam. Niti je bilo ikakvog fizičkog obračuna 2. srpnja 2016. godine na Branimirovoj u Zagrebu, izjavio je u sudnici Općinskoga kaznenog suda u Zagrebu Tomislav Žuljević (46), kojemu se sudi zbog prijetnji smrću i nanošenja ozljeda supruzi Mirandi te zbog posjedovanja oružja.

Žuljević je pojasnio da je kobne večeri oko 23 sata Miranda, majka njegova sina, doputovala u Zagreb te je otišao po nju na Autobusni kolodvor.

- Trebala je kod mene prespavati i ujutro otići s našim 9-godišnjim sinom za Šibenik. Na putu prema mom stanu u Sesvetama smo razgovarali. No, izbila je svađa jer sam joj rekao da sam predao zahtjev za razvod i da ne želim davati onoliko veliki iznos alimentacije koji dajem. Na to je naglo podigla ručnu kočnicu. Auto je naglo stao, a ona je udarila glavom u prednji dio kontrolne ploče i izletjela iz auta. Ja sam se, pak, odvezao kući - opisao je Tomislav Žuljević, inače brat Vinka Žuljevića Klice, ubijenog u zasjedi prije tri godine.

Prema njegovu mišljenju, svađa je trajala samo nekoliko minuta, a kad je Miranda povukla ručnu, vozio je u trećoj ili četvrtoj brzini pa je automobil počeo krivudati.

Prenoćio na Oranicama

- Auto je naglo stao. Bio sam vezan pojasom, ali ne sjećam se je li i ona bila. Nisam izlazio iz auta za njom, već sam otišao kući spavati. Sutradan ujutro na vrata mi je zvonila policija i rekla da me supruga prijavila, ali mi nisu rekli zašto. Na kraju sam proveo cijeli dan u postaji te prenoćio na Oranicama, a prilikom pretresa stana dragovoljno sam policajcima izručio Uzi koji sam imao skriven u sefu na tajnom mjestu - rekao je dalje Žuljević.

Napomenuo je i kako “isključivo on hrani dijete od svoje invalidske mirovine jer djetetova majka ni onda, a ni danas, ne radi”.

- Zašto ste na prvom ispitivanju u Državnom odvjetništvu rekli da ste oružje kupili par mjeseci prije događaja, a sad ste u svojoj obrani na sudu rekli da ste ga naslijedili od pokojnog brata? - zanimalo je tužitelja, na što mu je Žuljević odgovorio: - Ne sjećam se.

U završnoj riječi tužiteljstvo je ostalo pri tvrdnji da je dokazana Žuljevićeva odgovornost i predložilo da mu se izrekne djelomično uvjetna kazna umjesto prethodno predložene bezuvjetne. Žuljevićeva odvjetnica je “secirala” iskaze Mirande Žuljević kao nelogične i, među ostalim, rekla da Miranda potencira ozloglašenost prezimena Žuljević te povezuje pokojnog brata s kaznenim djelima.

Labilna ličnost

- Riječ je o labilnoj ličnosti s narušenim zdravljem čija su potraživanja prema mužu, a na ime alimentacije, postajala sve veća. Pištolj za koji je oštećena navela da joj je njime prijetio, nikad nije pronađen. Okrivljeni je doista osjećao strah nakon pogibije brata i primao je anonimne prijetnje da će završiti kao on. Predložena zatvorska kazna ugrozit će boljitak djeteta - istaknula je Žuljevićeva odvjetnica, predloživši sudu pritom da se njezina klijenta “kazni uvjetnom kaznom s najduljim rokom kušnje”.

Podsjetimo, Miranda Žuljević početkom godine u sudnici je dramatično opisivala okolnosti koje su se kobne noći, po njezinom dolasku u Zagreb, događale.

- Bilo je i gore nego što je navedeno u optužnici. I ne, nije to bilo prvi put da diže ruku na mene. Tog 2. srpnja 2016. oko 23 sata doputovala sam autobusom u Zagreb. Sa suprugom Tomislavom sam se dogovorila da dođem po naše zajedničko dijete, koje je tada imalo osam godina, pa me pokupio na kolodvoru. U autu, međutim, djeteta nije bilo, nego je bio samo muž s kojim sada više od deset godina ne živim zajedno.

On je bio loše volje, osjetila sam tenzije. Pitala sam ga gdje mi je sin, na što je odgovorio da je kod brata Ivana. Počeo mi je prijetiti da zna s kim se ja viđam i s kim izlazim, da će on meni pokazati tko je. Govorio mi je: 'Izmasakrirat ću te. Izbušit ću te'. Dok smo se vozili prema Sesvetama, hvatao me za leđa, a ja sam se otimala. Automatski sam u vožnji od straha povukla ručnu da zakočim. On je usporavao i stali smo uz cestu. Ja se nisam odvajala od ručne jer nisam znala što me čeka.

Fizički obračun

Tada je krenuo fizički obračun. Šakama i dlanovima nekih desetak puta me udario u lice, a potom i glavom u glavu najmanje tri puta. Bila sam sva krvava i dezorijentirana od straha i adrenalina. Pokušavala sam na sve moguće načine rukama i nogama izaći iz auta, ali nisam uspijevala. A onda je izvadio pištolj koji je držao ispod sjedala - prisjetila se noći početkom srpnja 2016. godine 34-godišnja Miranda Žuljević.

Odgovarajući na pitanja suca Nenada Lukića, nije znala objasniti kakvim joj je točno suprug pištoljem prijetio jer je oružje “viđala samo u filmovima.”

- Ne znam je li me pištoljem htio udariti po glavi ili pucati. Pobjegla sam van, a on je krenuo za mnom. Zaustavila sam prvi taksi, ali kad sam ušla jednom nogom onako krvava, taksist je pobjegao. Bila sam spremna na idući skočiti na vjetrobransko staklo samo da stane. I stao je. Ušla sam u drugi taksi u kojem je bio već jedan putnik. Plakala sam i molila da me odveze u najbližu policijsku postaju - opisala je dalje Miranda.

Suca je potom zanimalo je li možda kritične večeri njezin suprug bio pod utjecajem nečega, na što je rekla da sa sigurnošću ne može tvrditi, ali je napomenula da je "u 97 posto slučajeva kući dolazio alkoholiziran". Također, nakon niza pitanja obrane i optužbe, više nije bila sigurna niti je li u autu doista vidjela pištolj s obzirom na mrak, strah... Dodala je i da okrivljeni isti prijeteći vokabular i inače koristi te da joj je prijetio bušenjem i masakriranjem i prije vjenčanja.

Kontradiktoran iskaz

Okrivljeni Tomislav Žuljević iskaz svoje partnerice ne smatra istinitim jer je po njemu kontradiktoran sam po sebi. A osim što je na početku suđenja sucu negirao krivnju, dajući 'generalije', Žuljević je otkrio da je po zanimanju prometni tehničar s 5500 kuna ratne vojne mirovine, da posjeduje Škodu staru deset godina i da mu je bračno stanje: slobodan.

Upravo ta riječ 'slobodan' u Mirandi je probudila lavinu gnjeva te je to na ročištu odmah i demantirala, tvrdeći tad da su oni i dalje službeno u braku!

- Dvaput sam dosad podnosila tužbu za razvod, ali nikako da to istjeram do kraja s obzirom na moje stanje i na snagu obitelji Žuljević. Živim u stresu, a psihičko i fizičko nasilje doživljavam od početka. Bila sam neupućena - pojasnila je optuženikova partnerica. Čuvši to, sudac ju je upitao znači li to da je pod prijetnjom sklopila brak, na što je odgovorila: 'Može se tako reći, a to znaju svi prijatelji i rodbina'.

Svjedočio i taksist

Taksist Andrija Đ., čiji je auto Udruge taxi Zagreb zaustavila kobne večeri Miranda, u sudnici se 'suočio' s policijskim fotoelaboratom sačinjenim istu noć, a na kojem su vidljive njezine ozljede, krv... Sudac Lukić ga je upitao je li osoba koju je odvezao u Heinzelovu na njezin zahtjev izgledala kao na fotografijama, na što je odgovorio da 'nije, koliko ju je mogao vidjeti, ali da je zbog proteka vremena više ne bi ni mogao prepoznati.'

- Kritične večeri vozio sam Branimirovom jednu stranku prema 'Katranu' i vidio sam na ulici žensku osobu koja daje signal za zaustavljanje. Stao sam i rekao da sam zauzet, a ona me zamolila da je vozim u Karlovac i da joj dam vizitku. Rekla mi je koliko ima novaca i pristao sam, a prvo sam klijenta odvezao na njegovo odredište. Potom se ona predomislila i rekla da je vozim u Heinzelovu. Dao sam joj vizitku na što mi je rekla da će me trebati. Tijekom vožnje sa mnom nije pričala, već s drugom mušterijom – ispričao je taksist Andrija Đ., ustvrdivši da se ne sjeća što je rekao o njezinom izgledu na ispitivanju prošle godine. Naime, tada je spomenuo da je ispod nosa uočio krv.

Na upit je li ona trčeći zaustavljala auto, je li vidio još nekog u njezinoj blizini i je li primijetio na njoj nekakve ozljede, taksist je dodao da je pogledom u retrovizor ugledao joj crvenilo ispod nosa:

- Nisam primijetio da je od nekog bježala. Nisam vidio nikog u blizini, drugih ozljeda osim onog spomenutog ispod nosa nisam vidio. Nije mi izgledala kao netko kome je potrebna liječnička pomoć. Ne sjećam se ni je li izgledala smušeno ili normalno. Da preciziram, ona je i meni nešto pričala, ali je nisam slušao. Bio sam umoran od 15-satnog posla – posvjedočio je taksist.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 01:10