AFERA MJENICE

Potvrđena optužnica protiv Ivice Todorića i još 22-oje suradnika. Šteta? Gotovo 18 milijardi kuna!

Optužene se tereti za krivotvorenje službene ili poslovne isprave, ali i na poticanje na to kazneno djelo

Ivica Todorić

 Darko Tomas/Cropix

Nakon što je vraćena na doradu, optužno vijeće Općinskog suda u Novom Zagrebu potvrdilo je optužnicu Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu protiv Ivice Todorića i 22-oje najbližih suradnika u jednom od krakova afere ‘Mjenice‘.

Optužene se tereti za krivotvorenje službene ili poslovne isprave, ali i na poticanje na to kazneno djelo, točnije da su od 4. siječnja do travnja 2017. preko 13 tvrtki s kojima su poslovno surađivali unovčavanjem mjenica pribavljali novac za prikriveno financiranje Agrokora. Šteta? Oko 17,8 milijardi kuna.

- Optužno vijeće Općinskog suda u Novom Zagrebu u Rješenju o potvrđivanju optužnice je, između ostalog, navelo kako su dokazi pobrojani u optužnici ovog državnog odvjetništva dovoljna činjenična podloga za zaključak da postoji potreban stupanj osnovane sumnje da su okrivljenici počinili inkriminirano kazneno djelo – navodi tužiteljstvo.

Podsjetimo, prošle godine ta treća po redu podignuta optužnica protiv bivšeg vlasnika Agrokora Ivice Todorića je bila vraćena na doradu jer ju je vijeće odbilo potvrditi.

Izdane mjenice bile su, prema optužnici, vrijedne oko 18 milijardi kuna. Razlozi vraćanja te optužnice u suprotnosti su s onima koje je pak prije dvije godine zagrebački Županijski sud naveo, potvrđujući optužnice protiv Agrokorovih dobavljača, de facto u istoj stvari.

Naime, Jutarnji list je pisao već ranije da se radilo o mjenicama koje su tvrtke iz sastava koncerna Agrokor od početka 2010. do travnja 2017. izdavale svojim dobavljačima, navodeći kako je osnova za njihovo izdavanje roba i usluge koje su dobavljači poput tvrtki Chromos Agro, Granolio, Pet-prom, Kraš, AWT international, Tehnika, Sokol Marić, Agrofructus, Saponia, Unex Media, Alca Zagreb i Franck i drugih pružale Agrokorovim tvrtkama.

Te mjenice su, smatraju tužitelji, zatim bile unovčene u bankama, a dobavljači bi novac koji bi dobili za njih vraćale Agrokorovim tvrtkama, tako zapravo prikriveno financirajući Agrokor, koji je tad navodno imao problema s likvidnošću te se nije mogao "normalno" zaduživati u bankama.

Državno odvjetništvo najprije je pred Općinskim kaznenim sudom u Zagrebu podignulo optužnice protiv 13 dobavljača, no Općinski sud u Zagrebu te je optužnice odbacio zaključujući da se ne radi o kaznenome djelu krivotvorenja jer razlozi izdavanja mjenice, a radi se o lažnim navodima da su Agrokorove tvrtke od dobavljača primale robu i usluge, nisu važan dio mjenice, već je isprava zakonita s bilo kakvim razlogom.

Međutim, nakon žalbi državnoga odvjetništva, zagrebački Županijski sud te je odluke o odbijanju optužnica ukinuo, smatrajući kako se u mjenici ne može navesti bilo kakav razlog njihovih izdavanja te su na kraju te sve optužnice potvrđene, a dobavljačima se u 13 zasebnih postupaka sudi na zagrebačkom Općinskom kaznenom sudu. Stoga je tužiteljstvo podignulo novu optužnicu, no ovoga puta su za zapravo istu stvar optužili djelatnike Agrokora, koji su te mjenice izdavali dobavljačima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 04:30