PONOĆNA TRAGEDIJA

Potreseni kupci Kauflanda: ‘Čula sam sirene, znam sve te radnice, naježila sam se...‘

Nakon strašne pogibije 50-godišnje žene trgovački je centar zatvoren. Zaštitar zaustavlja sve automobile...

Branka Ćapeta

 /Tom Dubravec/cropix

Kako neslužbeno doznaje Slobodna Dalmacija, pedesetogodišnja radnica Kauflanda koja je jučer nešto prije ponoći stradala nakon što ju je prikliještio stroj za papir, u KBC Split je stigla nešto iza ponoći, ali je, nažalost, ubrzo nakon toga preminula. Njene ozljede bile su preteške.

Iz Državnog inspektorata su odgovorili kako je inspekcijski nadzor još u tijeku: - Danas u ranim jutarnjim satima, Državni inspektorat je zaprimio obavijest Ministarstva unutarnjih poslova, PP Split, o smrtnoj ozljedi na radu radnice trgovačkog centra u Splitu. Inspektor rada nadležan za nadzor u području zaštite na radu je na mjestu događaja, u suradnji sa nadležnim državnim odvjetnikom i službenicima Ministarstva unutarnjih poslova, PP Split, obavio očevid. S obzirom da je inspekcijski nadzor u tijeku, ne možemo komentirati okolnosti nastanka navedenog događaja niti nalaz inspekcijskog nadzora, prije okončanja istog - navedeno je u odgovoru Državnog inspektorata.

image

Zaštitar zaustavlja automobile

Tom Dubravec/Cropix

Podsjetimo, sinoć nešto prije ponoći, u prostoru trgovačkog centra u Splitu, dogodila se radna nesreća u kojoj je smrtno stradala 50-godišnja djelatnica prilikom korištenja stroja za papir. Na mjestu događaja je proveden očevid u suradnji s nadležnim zamjenikom Državnog odvjetništva te nadležnim inspektorom zaštite na radu Državnog inspektorata. Temeljem naloga zamjenika državnog odvjetništva biti će provedena obdukcija, doznali smo iz PU SD malo iza osam sati ujutro.

Metalne rešetke su spuštene. Kaufland ne radi nakon tragične smrti djelatnice koja je kasno sinoć stradala na radnom mjestu.Na ulazu u parkiralište samo je jedan zaštitar koji poručuje vozačima automobilima da trgovina ne radi. Zbunjeni kupci se vraćaju u istom smjeru iz odakle su došli, nisu informirani zbog čega danas ne mogu u trgovinu.

- Ne znam što je bilo. Došla sam do nekog radnika i reka mi je da trgovina ne radi. Nije kazao zašto, samo da ne smije ništa drugo govoriti - rekla je za Slobodnu Dalmaciju gospođa koja je produžila u drugu trgovinu.

Jedna od prolaznica je sinoć čula sirene, ali nije htjela niti pogledati što se zbiva: - Sama živim, tako da nisam htjela niti gledati što se događa. Jutros mi je susjeda rekla da je umrla radnica. Strašno... - kazala je jedna od prolaznica. Oni koji su pogledavali što se događa primijetili su policiju kraj istočne strane zgrade Kauflanda, kažu da se na tom mjestu nalazi preša za karton.

image
Tom Dubravec/Cropix

Gospođa Branka Ćapeta (75) došla je pred Kaufland: - Čula sam za tragediju koja se dogodila. Strašno nešto. Momak ne može davati nikakve informacije, a ja sam željela pitati kako se zove radnica. Svaki dan dolazim u Kaufland i sve ih znam. Baš sam se naježila i u mislima vrtim tko bi mogao biti - kazala nam je gospođa Branka.

Gospodin Vinko živi u blizini, ali sinoć nije čuo sirene: - Pročitao sam informaciju da se to dogodilo i da su vatrogasci bili. Teško je bilo što reći. Ovo je velika tragedija – u dahu nam govori Vinko.Odlazak u Kaufland njegova je svakodnevica, za kupiti ono što mu je potrebno, ali i malo prošetati. U mirovini je već dugo pa na taj način sebi ispuni jutra.

- Po struci sam elektrostrojar i svjestan sam da pored svih ograničenja i svega što tehnika omogući, čovjek je taj koji mora paziti. Malo nepažnje ili nekoncentracije i lako se dogodi nešto loše. U radu sa strojevima morate biti oprezniji nego kad vozite, a znate koliko koncentracije treba za vožnju – kazao nam je Vinko.

Priopćenje Kauflanda

‘Duboko smo potreseni povodom tragične nesreće koja se dogodila noćas u našoj poslovnici u Splitu te izražavamo najiskreniju i najdublju sućut obitelji, svim bližnjima, prijateljima, kolegicama i kolegama naše stradale kolegice.

Obitelji i kolegama naše dugogodišnje kolegice pružat ćemo svu potrebnu podršku.‘

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 00:43