ŠVERCERICA U REMETINCU

Pomutnja u zatvoru nakon što su ugledali Brazilku: ‘Pa transrodnih osoba nema u pravilniku!‘

Brazilskoj državljanki Felix Borges da C. (45) jučer je određen istražni zatvor zbog opasnosti od bijega
 Davor Pongračić/Cropix

Na koji odjel smjestiti Brazilku? To je dilema koju je u srijedu imao upravitelj zatvora u Remetincu prije nego što su u istražni zatvor doveli 45-godišnju Felix Borges da C. Osumnjičenoj krojačici sutkinja istrage velikogoričkog Županijskog suda je odredila jednomjesečni istražni zatvor zbog opasnosti od bijega nakon što je prošle subote "pala" s nešto više od kilogram kokaina koji je bila progutala u 117 kapsula.

Naime, iako u službenim ispravama piše da je muškarac i ima glavno obilježje muškog spola, pred sutkinjom istrage Brazilac se izjasnio da je žensko, odnosno okrivljenica i tako je i uneseno u zapisnik s istražnog ročišta.

Šutljiva na ročištu

Na ročištu je bila šutljiva, nije željela ništa reći o tome tko ju je poslao s drogom u Hrvatsku, a ona je već peta državljanka Brazila koja je u zadnjih godinu i pol dana dovedena na velikogorički Županijski sud zbog krijumčarenja droge. Brazilki je istražni zatvor određen jer postoji opasnost od bijega s obzirom na to da nema prebivalište u Hrvatskoj. Određen joj je odvjetnik po službenoj dužnosti i moći će se žaliti na rješenje o određivanju istražnog zatvora i na rješenje o provođenje istrage.

S obzirom na to da ima određena i muška i ženska fizička obilježja, pojavio se problem oko njezina tretmana. Nakon privođenja sama je policajcima i carinicima rekla da je u postupku promjene spola. Iako se pred tužiteljicom i sutkinjom branila šutnjom i nije željela govoriti o tome zašto se preko Lisabona iz São Paula uputila u Hrvatsku s pošiljkom droge, nije isključeno da je novac koji je trebala dobiti za prijenos droge namjeravala iskoristiti za kirurški zahvat promjene spola. Naime, rekla je da se na to odlučila jer je siromašna, ali nikakve druge detalje nije iznosila.

Transrodne osobe

- Ne postoji nikakav pravilnik ni zakonska odredba kako tretirati transrodne osobe i to je problem koji je prisutan u zatvorskom sustavu - kaže nam Armin Tatarević, predsjednik Sindikata pravosudne policije Hrvatske.

Osim što je zagrebački zatvor u Remetincu prebukiran jer je zbog radova na uređenju karlovačkog zatvora dovedeno još 25 novih zatvorenika, pa su tako prebukirani i muški i ženski odjel, Brazilka će najvjerojatnije barem prva 24 sata provesti u sobi za izolaciju zbog još uvijek prisutne pandemije.

Inače, najpoznatiji transrodni zatvorenik u Remetincu je Tito Gubić, 57-godišnjak kojem se sudilo za više kaznenih djela, a trenutačno je smješten u Bolnicu za osobe lišene slobode u Svetošimunskoj. I kad je on bio doveden u Remetinec, problem se pojavio već kod zaprimanja jer, bez obzira na to što se izjasnio kao žensko, zbog njegovih muških osobina pravosudne policajke odbile su ga zaprimiti pa su to učinili njihovi kolege.

Bio je smješten na ženski odjel, ali je tražio i premještaje iz raznih pobuda, samoozljeđivao se, pa je i to zadavalo dosta problema zatvorskim čuvarima i tretmanskom osoblju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 10:25