KAOS KOD VARAŽDINA

Policija zbog tučnjave u kafiću pucala u zrak, uhićen i HDZ-ovac: ‘Alkohol? Zadržat ću to za sebe...‘

Došlo je do narušavanja javnog reda i mira na naročito drzak i nepristojan način, priopćila je policija

Ilustracija policije i Ivan Sušec (desno)

 CROPIX/HDZ Trnovec Bartolovečki

Trojica muškaraca pod utjecajem alkohola napali su u subotu nakon ponoći u ugostiteljskom objektu u Trnovcu četvoricu muškaraca i ženu, a zatim i policijske službenike, zbog čega je jedan policajac ispalio hitac u zrak, izvijestila je u ponedjeljak varaždinska Policijska uprava.

Trojica muškaraca pod utjecajem alkohola u dobi od 22, 34 i 60 godina, koji su "na naročito drzak i nepristojan način" remetili javni red i mir, najprije su rukama i nogama po glavi i tijelu udarali četvoricu muškaraca te ženu koja ih je pokušavala smiriti. Razbijali su i inventar ugostiteljskog objekta, a kad su otišli na parkiralište, onamo je na temelju dojave stigla ophodnja Policijske postaje varaždinske.

Nakon što su policijski službenici od njih zatražili osobne iskaznice, trojica su ih napala naguravajući ih i udarajući rukama i nogama po tijelu, zbog čega su policajci upotrijebili sredstva prisile i tjelesnu snagu. Jednog policajaca napadači su srušili i počeli gušiti, zbog čega je drugi u krajnjoj nuždi ispalio upozoravajući hitac u zrak.

U međuvremenu su u pomoć napadnutim policajcima stigli i drugi policijski službenici te su uz uporabu sredstava prisile i vezivanje savladali napadače.

Dvojici policijskih službenika pružena je medicinska pomoć te je utvrđeno da su lakše ozlijeđeni po glavi, nosu, zubima i tijelu.

Medicinska pomoć pružena je i trojici napadača te je utvrđeno da od uporabe sredstava prisile nisu ozlijeđeni.

Sva trojica su uhićena, a kriminalističko istraživanje zbog kaznenog djela prisile prema službenoj osobi i napada na službenu osobu je u tijeku, nakon čega će protiv njih biti podnesena kaznena prijava mjerodavnome državnom odvjetništvu.

Protiv njih će se Općinskom sudu u Varaždinu podnijeti i optužni prijedlog zbog prekršaja iz članka 6. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira koji predviđa novčanu kaznu od 20 do 170 eura ili kaznu zatvora do 30 dana.

Sutkinja istrage Županijskog suda u Varaždinu u nedjelju im je odredila mjere opreza - zabranu posjećivanja ugostiteljskom objektu u Ludbreškoj ulici u Trnovcu te zabranu približavanja napadnutim policijskim službenicima na udaljenost manju od 100 metara.

Jedan od trojice muškaraca je Ivan Sušec, općinski vijećnik HDZ-a u Trnovcu Bartolovečkom. Sušec je kratko za Hinu potvrdio da je bio te večeri u tom ugostiteljskom objektu, ali, dodao je kako nije sudjelovao u spomenutom remećenju javnog reda i mira. Po njegovim riječima, pokušao je smiriti situaciju koja se dogodila izvan ugostiteljskog objekta kad je stigla policija.

HDZ-ovac uhićen nakon tučnjave: ‘Nisam napao policajce‘

Među osobama koje su uhićene bio je i Ivan Sušec, općinski vijećnik u Trnovcu Bartolovečkom, predsjednik Vijeća mjesnog odbora Zamlaka te član Hrvatske demokratske zajednice.

Sušec je u telefonskom razgovoru za Varaždinski.hr potvrdio da je bio uhićen, no negira da je sudjelovao u remećenju javnog reda i mira ili napadu na policijske službenike.

- Nisam remetio nikakav javni red i mir, nema nikakvog zapisnika koji bi to pokazao. Bio sam u toj situaciji, ali nisam remetio javni red i mir. Policija me privela, ali to je nešto drugo, ne zbog remećenja javnog reda i mira. Nisam nikoga ni napao, ja sam želio smiriti situaciju kad su policajci došli na prijavu za remećenje javnog reda i mira. Remećenje javnog reda i mira dogodilo se u ugostiteljskom objektu, bio sam unutra za šankom, i tu je došlo do nekakvog naguravanja, čak je bilo i nekih šaka, i mi smo poslije toga izašli van.

Istaknuo je da je situacija eskalirala dolaskom policije.

- U tom momentu je došla policija zbog sasvim nečega drugoga, razdvajati još nekoga, a ja sam se tu našao. Rekao sam policajcima ‘smirite se‘ jer su oni počeli razdvajati, praktično se hrvati s tim dečkima, i rekao sam im ‘smirite se, nemojte raditi gluposti i jedni i drugi‘. Međutim, u tom momentu je taj drugi policajac došao do mene i počeo mi ‘što ti imaš tu?‘ i ja sam stao samo pred njega i raširio ruke i rekao ‘nemoj to raditi, ne treba to raditi, daj da se ta situacija smiri‘. Međutim, kad su došli drugi policajci, ja sam se tamo s njima našao tako da su uhitili i mene – rekao je Sušec.

Po uhićenju je izašao pred sutkinju.

- Pušteni smo iz pritvora, sutkinja nas je pustila van da se branimo sa slobode, ali što se mene tiče niti sam sudjelovao u remećenju reda i mira, ima tu zapisnik, mene se nigdje ne spominje, niti sam sa policajcima imao bilo kakav kontakt da bi se to gledalo kao napad na policajce. Ja sam preiskusan, prepošten građanin da bih išao na policajce ili bilo što takvo. Moj je cilj bio spriječiti da se nešto ne dogodi, no kad se nađete u takvoj situaciji, onda se baš dogodi što se ne bi trebalo dogoditi. Kad je policija jednom došla, nitko više nije ništa pitao tko je što radito, nego su napravili što su napravili.

Na pitanje da li je testiran na utjecaj alkohola, rekao je: ‘To ću zadržati za sebe‘.

Što se političke budućnosti tiče, Sušec smatra da je to njegova osobna odluka.

- To ću ja odlučiti, to je moja stvar. Mene nije birao nitko drugi nego moji ljudi. Hoću li biti u HDZ-u, to je isto moja stvar – zaključio je Ivan Sušec za Varaždinski.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 09:42