SRAMOTNO KAZNENO DJELO

Policija u lovu na vozače koji su krivotvorili naljepnicu za invalide: Brojke su poražavajuće

Deset vozila je privremeno oduzeto uz Potvrdu o privremenom oduzimanju predmeta
 Mup

Da se pojedini vozači vole parkirati na invalidskim mjestima diljem metropole i još pritom danima aute ostavljaju bez ikakve osnove, nije nikakva novost. Povodom toga zagrebačka policija se odlučila uhvatiti u koštac s time te su, u suradnji sa gradskim službama poput Prometnog redarstva i Zagrebparkinga, proveli preventivno-represivnu akciju kojom su otkrili niz nepravilnosti ali i sramotno kazneno djelo - krivotvorenja "znaka pristupačnosti".

Kao što je bilo i za očekivati, brojke su poražavajuće. Tijekom akcije utvrđeno je ukupno 184 prekršaja nepropisnog parkiranih vozila koje su nesavjesni vozači, ignorirajući prometnu signalizaciju, ostavili na mjestima za osobe s invaliditetom. Deset vozila je privremeno oduzeto uz Potvrdu o privremenom oduzimanju predmeta te su ih "pauci" Zagrebparkinga deponirali na štićeni prostor, dok je 10 automobila pod lupom policije i predmetom su kriminalističkog istraživanja je postoji osnovana sumnja u krivotvorenje znaka pristupačnosti koji je javna isprava. Stoga je izrađivanje takve lažne isprave ili preinačene već postojane kako bi se uporabljivala dalje kao prava, zapravo kazneno djelo krivotvorenja isprava.

No to nije sve.

- Prometni redari su u suradnji s policijskim službenicima prilikom nadzora mjesta rezerviranih za parkiranje vozila osoba s invaliditetom i provođenja mjera i radnji svojih nadležnosti, izdali ukupno 38 obavijesti o počinjenom prekršaju i 28 naloga za premještanje vozila. Bitno je istaknuti da je za prekršaj nepropisnog parkiranja vozila na parkirališnim mjestima rezerviranim za parkiranje vozila osoba s invaliditetom temeljem odredbi članka 82. stavka 1. točke 3. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, propisano 700 kuna novčane kazne, dok je za prekršaj nepropisnog korištenja "znaka pristupačnosti" temeljem odredbi članka 40. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, propisana novčana kazna od 5 000 do 15 000 kuna za pravnu osoba koja izda "znak pristupačnosti" osobi koja za to ne ispunjava uvjete i za odgovornu osobu u pravnoj osobi u iznosu od 1500 do 5 000 kuna, ali i novčana kazna u iznosu od 700,00 kuna za fizičku osobu koja svoj "znak pristupačnosti" ustupi drugoj osobi na korištenje ili koja ga koristi, a da nema prava - otkrivaju iz PU zagrebačke napominjući i da isti članak propisuje da se u "određenim uvjetima može privremeno oduzeti "znak pristupačnosti" na rok od dvije godine".

Iz zagrebačke policije ujedno pojašnjavaju i kako tijekom provođenja akcije i nadzora parkiranih vozila na invalidskim mjestima nije utvrđivana invalidnost osobe nego uvjeti pod kojima se koristi "znak pristupačnosti" prilikom parkiranja vozila na označenim mjestima.

- Cilj ove preventivno - represivne akcije kao i svih drugih aktivnosti koje provodi policija u suradnji sa svim nadležnim subjektima i institucijama je senzibiliziranje društva s ukazivanjem da takva posebna parkirališna mjesta rezervirana za parkiranje vozila osoba s invaliditetom i smanjene pokretljivosti nisu nikakva povlastica niti pogodnost već upravo mogućnost osobi s invaliditetom da lakše i jednostavnije parkira svoje vozilo uz omogućavanje što bolje mobilnosti i pristupačnosti pri njihovom svakodnevnom funkcioniranju i integraciji u društvo - zaključuju iz PU zagrebačke koji kroz ovu akciju imaju misiju "mijenjanja stava pojedinca ali i društva u cjelini na navedenu problematiku"

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:47