VRIJEDNA MILIJUNE

POLICIJA PRONAŠLA JEDNU OD NAJSKUPLJIH SLIKA U HRVATSKOJ Još prije 10 godina ukrao je splitski ovisnik

 Vojko Bašić / CROPIX

SPLIT - Nakon deset godina splitska policija je pronašla sliku Svete Marije Magdalene staru više od 300 godina koja ima višemilijunsku vrijednost, piše Slobodna Dalmacija.

Slika je ukradena krajem kolovoza 2005 u iz crkvice Svete Mande na Marjanu i sada će biti vraćena Župi Svetog Križa kojoj i pripada.

Slika promjera 76x 74 cm je rad nepoznatog autora iz mletačke škole slikarstva a djelo potiče s kraja sedamnaestog stoljeća. Izrađena je u tehnici ulje na platnu i uokvirena drvenim rezbarenim okvirom.

Splitska policija zna identitet osobe koja je ukrala tu sliku u razdoblju od 21-24. kolovoza 2005. Počinitelj A.S. rođen je 1981. i za života je bio ovisnik te je 2011. godine umro u četrdesetoj godini života.

Kako nije mogao ili nije znao prodati sliku jer ne dolazi iz krugova trgovaca umjetnina, godinu dana prije svoje smrti a pet godina od krađe,vrijednu sliku je ostavio na čuvanje jednom Splićaninu, svom poznaniku. Ni on kao ni kradljivac nije osoba iz umjetničkih krugova i sve ovo vrijeme nije ni znao pravu vrijednost slike koju je držao u svom podrumu zamotanu u plahtu na kojoj su ležale odbačene stare i gotovo rashodovane stvari.

-Ta osoba kod koje je slika pronađena je zaradio kaznenu prijavu zbog prikirvanja zašto je zapriječena kazna do tri godine zatvora. Nakon dojave građana djelatnici Druga policijske postaje i Službe organiziranog kriminaliteta su u zadnjih dvadset dana proveli opsežno krim-istraživanje koje je dovelo do ovog rezultata. Mi smo od državnog odvjetništva prethodno ishodili nalog za pretres prostorija osobe kod kojega je slika bila, a nakon toga smo obavijestili Konzervatorski odjel u Splitu koji nam je potvrdio da se radi o orginalnom djelu velike vrijednosti - rekao je na tiskovnoj konferenciji načelnik Sektora krim-policije PU splitsko dalmatinske Josip Buljan, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. lipanj 2024 21:38