UHIĆENA PETORICA

Policija na bizaran način otkrila: Kako su Kobre oprostile kaznu poznatom licu iz crnih kronika!

Agenti PNUSKOK-a snimili su kako su njihovu "metu" prvo slučajno zaustavili kolege iz Kobri

Ilustracija

 Jure Miskovic/Cropix

Kriminalistička policija i USKOK jučer su uhitili trojicu svojih kolega, pripadnika MUP-ove mobilne jedinice prometne policije, tzv. Kobri, zbog sumnji da su prije dvije godine sudjelovali u krivotvorenju zapisnika prilikom prometnog nadzora nad jednim vozačom.

Naime, kako se neslužbeno doznaje, istražitelji konkretno sumnjaju da su u travnju te godine u Dubravi, u prijepodnevnim satima, policajci zaustavili auto koje je vozio Anton Čolakić (37) zvani Gljiva, inače osoba o kojoj se pisalo u crnim kronikama, sumnjajući na carinski prekršaj.

No, umjesto da mu napišu kaznu, dogovorili su se s Čolakićem, koji je navodno imao mjeru zabrane upravljanja autom, da se u zapisniku navede kako je vozilom upravljala druga osoba, jedan Čolakićev prijatelj kojega je Čolakić zvao na mobitel i koji je ubrzo stigao autom do njih, te dao svoje osobne podatke koje su onda policajci unijeli u zapisnik i naplatili mu kaznu, de facto spašavajući Čolakića.

Još je interesantnije kako je policija došla do toga bizarnog otkrića. Naime, po svemu sudeći, Čolakić je bio pod tajnim mjerama PNUSKOK-a radi sumnji na krijumčarenje, a te mjere su uz ostalo uključivale tajnu policijsku pratnju. Prateći Čolakića, agenti PNUSKOK-a su snimili kako su njihovu "metu" prvo slučajno zaustavili kolege iz "Kobri", da bi zatim namjesto događaja ubrzo stigao i Čolakićev prijatelj Željko E.

Radeći kasniju analizu čitavoga događaja, istražitelji su vidjeli da je u izvještaju "Kobri" kao vozač uhićen u prekršaju navedena druga osoba, a ne Čolakić. Inače, Čolakića je 2017. USKOK optužio da je bio vođa zločinačke grupe koja se bavila krijumčarenjem velikih količina duhana, Čolakić je na suđenju priznao djelo te je osuđen na godinu dana zatvora. Isto tako, u oružanom obračunu 2011. bio je teško ranjen.

O uhićenjima se oglasio i USKOK ne navodeći identitete osumnjičenika. Dok su četvorica nakon kriminalističkog istraživanja i ispitivanja u USKOK-u pušteni da se brane sa slobode, USKOK je protiv jednog od njih zatražio određivanje istražnog zatvora. Priopćenje USKOK-a prenosimo u cijelosti:

"USKOK je, na temelju kaznene prijave PU zagrebačke, donio rješenje o provođenju istrage protiv petorice hrvatskih državljana (1983., 1987., 1991., 1986., 1989.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, krivotvorenja službene ili poslovne isprave, poticanja i pomaganja u zlouporabi položaja i ovlasti te krivotvorenju službene ili poslovne isprave.

Osnovano se sumnja da su, 20. travnja 2021. u Zagrebu, I. do III. okr., kao policijski službenici Mobilne jedinice prometne policije, tijekom kontrole prometa zaustavili osobno vozilo njemačkih registracija, a kojim je upravljao IV. okr. s prebivalištem u Republici Hrvatskoj. Na njegovo traženje nisu provjerili status predmetnog vozila niti su poduzeli radnje radi procesuiranja prekršaja iz Zakona o posebnom porezu na motorna vozila, te su kao vozača neistinito naveli V. okrivljenog, kojeg je IV. okrivljeni pozvao na mjesto događaja i zatražio da umjesto njega bude evidentiran kao vozač.

Kako bi stvorili privid da je V. okrivljeni upravljao vozilom te počinio prekršaje, sukladno zajedničkom dogovoru, I. okr. je obavio potrebne provjere u sustavu MUP-a, a II. okr. je popunio obrasce potvrda o naplaćenoj novčanoj kazni na mjestu prekršaja u kojima je neistinito naveo da je V. okrivljeni upravljao vozilom. Potom su izradili i svojim potpisima ovjerili službena izvješća u kojima su neistinito naveli da je V. okr. bio vozač i počinio prometne prekršaje, a da je IV. okr. bio suvozač u tom vozilu, iako su svi bili svjesni da to nije istina.

USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predložio određivanje istražnog zatvora protiv jednog okrivljenika."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 15:19