DETONACIJA U ZAGREBU

Policija ekspresno otkrila tko stoji iza noćne eksplozije: Ognjen G. na slobodi nije bio ni mjesec dana

Ognjen G. došao je s odsluženja kazne u zatvoru te je uhvaćen nakon dizanja bankomata u zrak

Pljačkaš bankomata iz Trnskog, Ognjen G., priveden je na Županijski sud u Velikoj Gorici.

 Damir Krajač/Cropix

Muškarac kojeg su u utorak uhitili policajci 15-ak minuta nakon što je s nepoznatim kolegom oko 3.20 sati raznio bankomat u sklopu trgovine u Trnskom i ukrao novac, po dovršetku kriminalističkog istraživanja kazneno je prijavljen za tešku krađu provaljivanjem.

Kako doznajemo, riječ je o 35-godišnjem Ognjenu G., starom policijskom znancu iz Savskog Gaja koji je svojim eksplozivnim potezom u gluho doba noći uznemirio stanovnike dijela Novog Zagreba. U kaznenom djelu koje je odradio 500-tinjak metara zračne linije od svoga stana, nije bio sam pa policija i dalje intenzivno traga za drugom osobom kojoj nastoje ući u trag.

Tijekom bijega, nakon što su bankomat raznijeli i kazete s novcem navodno utrpali u dvije vreće, vidjelo ih je nekoliko svjedoka. Dvojac je krenuo bježati kroz Trnsko prema jugu do prolaza koji ide ispod željezničke pruge. Ali Ognjen G. je, ponovno, imao peh te je "pao" u ruke policajaca koji su se odmah po dojavi uznemirenih građana doslovno raštrkali po naselju.

Nije za isključiti da će se uhićenjem druge osobe riješiti serija dizanja bankomata u zrak diljem Zagreba i okolice u kojima je u proteklih godinu dana pričinjena šteta od nekoliko stotina tisuća kuna. Za sada je riješeno samo posljednje kazneno djelo u nizu i koje se povezuje sa 35-godišnjakom.

Kako doznajemo, Ognjen G. iz Zatvora Zagreb, gdje je služio objedinjenu kaznu od četiri godine zatvora zbog serije razbojništava od prije četiri, pet godina je izašao 15. prosinca prošle godine.

Mislio je i da će već izaći nakon odslužene dvije trećine kazne ali to se nije dogodilo te mu je Županijski sud u Velikoj Gorici početkom prošle godine odbio uvjetni otpust jer se u zatvoru tijekom služenja kazne uhvatio u koštac sa drugom osobom pa je bio stegovno kažnjen sa tjedan dana samice ali uz mjesec dana kušnje. Odmah po napuštanju zatvorskih bedema uoči božićnih blagdana, a što je vidljivo na društvenim mrežama, otišao je u noćni provod. Na slobodi se nije uspio zadržati niti mjesec dana.

Što se tiče njegove prijašnje kriminalne prošlosti, među djelima u njegovom "poslovnom" opusu s druge strane zakona je i razbojništvo u poslovnicu Hrvatskih pošta u Golikovoj ulici 2017. godine kada je ukrao uz prijetnju oružjem 36.700 kuna. Ali taj novac nije imao prilike potrošiti jer ga je u bijegu sustigao tada 23-godišnjak koji ga je zadržao do dolaska policije. Tom je prigodom osim kaznene prijave Ognjen G. zaradio i lakše ozljede.

Zbog zadnjeg djela, dizanja u zrak bankomata u Trnskom, nakon ispitivanja u prostorijama Općinskog državnog odvjetništva koje je za njega zatražilo pritvaranje, nepopravljivi Ognjen G. doveden je jučer poslijepodne na ročište na Županijski sud u Velikoj Gorici koji mu je odredio jednomjesečni istražni zatvor.

Uhićena još četvorica zbog dizanja bankomata u zrak

Zaredali napadi na bankomate diljem zemlje u proteklih godinu dana stavili su na test kriminaliste. Nakon što su zagrebački policajci u utorak nakon dizanja bankomata i krađe desetaka tisuća kuna uhitili jednog od dvojice počinitelja, uslijedila je još jedna uspješna akcija policije.

U suradnji sa kolegama iz PU sisačko-moslavačke uhitili su četvoricu mladića koji su u četiri navrata neuspješno dizali bankomate u zrak jer nikakvog se novca nisu uspjeli domoći. Po dovršetku istraživanja, mladići u dobi od 23 do 30 godina prijavljeni su za četiri pokušaja teške krađe provaljivanjem u bankomate ali i za dovođenje u opasnost života i imovine dok se za petim "ortakom" još uvijek traga.

Val noćnih aktivnosti započeli su, barem prema onom dosad utvrđenom, 22. prosinca 2020. kada su se dvojica osumnjičenih, zajedno sa trećim nepoznatim počiniteljem, okomili na bankomat u sklopu zgrade Općine u mjestu Dubrava nadomak Vrbovca.

Eksplozijom plinske smjese pokušali su izvući novac, ali bezuspješno. Na isti način pokušali su i 30. prosinca provaliti u bankomat u sklopu zgrade dječjeg vrtića u Jalševcu na području Rugvice te 10. siječnja lani u bankomat u sklopu trgovine u Voloderu kraj Popovače. No umjesto novca, oštetili su bankomat te cijelu trgovinu i robu u njoj.

Ekipa nije poštedila ni bankomat u sklopu Društvenog doma u Velikoj Ludini u koji su pokušali provaliti 31. siječnja prošle godine. No taj puta, osim što su oštetili cijeli bankomat, uslijed izazvane eksplozije plinske smjese, došlo je i do požara zgrade Doma te krovišta, a oštetio se pritom i bankomat u zgradi Hrvatskih pošta. Po dovršetku kriminalističkog istraživanja četvorka koja je pričinila veliku materijalnu štetu bez da je ukrala i jednu lipu, predana je pritvorskom nadzorniku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 09:25