KREĆE DISCIPLINSKI POSTUPAK

Policajci u Zagrebu ‘greškom‘ priveli krivog čovjeka, slomili mu nogu i iščašili ruku: ‘Nisu se obazirali...‘

Iz MUP-a su za Potragu odgovorili da će biti pokrenut disciplinski postupak protiv policijskih djelatnika u pitaju
Ilustracija, policija
 Ronald Gorsic/Cropix

Zagrebački policajci su prije dva mjeseca prvo priveli pogrešnog muškarca, potom mu slomili nogu i iščašili rame, a onda ga još i optužili za lažno predstavljanje i vrijeđanje policije. Taj je čovjek k tome - slijep.

Ovu uznemirujuću priču o nevjerojatnom propustu, ali i brutalnom postupanju policajaca donosi RTL-ova Potraga.

Čovjek kojeg su policajci pogrešno priveli pa pretukli zove se Stevan Jambrešić (47), svi ga zovu Stevo, a od djetinjstva je potpuno slijep. Živi na zapadnoj strani grada s polusestrom, a za Potragu je prepričao kako je izgledao taj dana kada su mu pred vrata stigli policajci.

- Odlazim do plota, otvaram. Pazite pitanje, jeste vi Stevo? Eto, tako su pitali. Ja sam rekao da, da. No, prezime nisu spominjali.

Dvojica policajaca, koji su ušli u dvorište, priveli ga na silu, pritom su mu slomili nogu te iščašili ruku. U trenutku dok ga je policija grubo odvodila, bilo je jasno da su ga zamijenili s nekim drugim čovjekom.

- Neka ... je došla tu, u ovu VII. postaju prijaviti svog očuha ili što li, da ju je udario, i nisu niti čekali da im kažem prezime svoje, oni su odmah svalili - vi ste Stevo... Dajte neki dokument. I ja sam krenuo prema hodniku u jaknu da dam osobnu, tako su mi rekli. Međutim, oni su se brzo predomislili i počeli su blagu silu već činiti. Povlačiti me prvo za ramena, pa za vestu da sam skoro pao na nos, priča Stevan Jambrešić.

Došlo po krivu osobu

Prije nego je Jambrešić došao do svoje osobne iskaznice, koja bi policajcima odmah pokazala da su zapravo došli po krivu osobu, oni su ga zgrabili.

- Kad su me odvukli do pola dvorišta su me srušili i počeli udarati po nozi, onako skačući dok ja nisam počeo bolno arlaukati, i rekao, slomili ste mi nogu. Nogom! Cipelom! Jako. I sad, što je bilo. Ja sam kazao, slomili ste mi nogu, uopće se nisu obazirali na to, onda su stali udarati, onda su počeli nogu izvrtati, rekao je Stevan Jambrešić za RTL.

Njegove jauke čula je i susjeda Lejla Tataragić koja je potvrdila da ni njoj ni drugim susjedima nije bilo jasno što se zapravo događa.

Stevan Jambrešić tvrdi da je u autu rekao da je on Stjepan Jambrešić, a ne onaj kojeg su tražili, ali policajci se na to nisu obazirali, već su ga odveli u postaju.

Naime, policija je tražila osobu romske nacionalnosti, istog imena, ali različitog prezimena, koja se, navodno trebala nalaziti na istoj adresi. Postupanje policije bilo bi nepotrebno grubo čak i da su našli pravu osobu, a zašto Stevanu Jambrešiću nisu dali da pokaže osobnu - nije jasno.

- I kad je ušao u auto, onda je govorio, osobnu, osobnu, nije uzeo osobnu sa sobom, i štap za slijepe, priča za Potragu susjeda Lejla Tataragić koja kaže da se policija na to nije osvrtala.

O nemilom slučaju policijske brutalnosti rema slijepoj osobi Jambrešićeva polusestra i susjedi obavijestili su Ured pravobraniteljice za osobe s invaliditetom te Savez slijepih Hrvatske.

Policija ga još i optužila

Iz MUP-a, navodi Potraga, priznaju da su policijski službenici prekršili zakon i neopravdano upotrijebili silu. U odgovoru pravobraniteljici koji je stigao mailom 13. srpnja, a nosi datum 28. lipnja, tvrde da su o svemu obavijestili i Jambrešićevu sestru i to još 21. lipnja. Ona tvrdi da to nije slučaj.

- Poštom mi nije stiglo apsolutno ništa, kaže polusestra Stevana Jambrešića za RTL.

Da stvar bude još nevjerojatnija, u službenoj policijskoj zabilješci piše da je liječnica Hitne koja je pozvana u postaju, nakon što se Stevan Jambrešić žalio na bolove, ustanovila da mu nije ništa.

- Njihovo je pitanje samo bilo, jel' imate primjedbu na policijsko postupanje? Rekao sam, naravno da da, jer su mi nanijeli tjelesnu ozljedu. No, prije nego što su me otpustili, zvao sam, tražio, inzistirao da mi zovu hitnu pomoć jer ne znam što je, boli me ruka, boli noga. Da bi hitna došla, neka doktorica, ima u dokumentaciji onoj, da bi me pregledala i zaključila kako je sve u redu, kaže Stevan Jambrešić.

Koliko je zapravo ozljeda bila teška, pokazuje da je Stevan završio u KBC Sestre Milosrdnice gdje mu je ustanovljen prijelom noge i iščašenje ruke te je zadržan u bolnici pet dana.

Jambrešićeva sestra je odgovor policije na pritužbu čekala gotovo tri mjeseca, a zatim se obratila novinarima. Naime, ono što su primili poštom nakon svega je optužni prijedlog na ime njezin brata u kojem stoji da se krivo predstavljao te vrijeđao policajce.

Iz MUP-a su za Potragu odgovorili da će nakon utvrđenih okolnosti optužni prijedlog protiv Stevana Jambrešića biti odbačen, dok će biti pokrenut disciplinski postupak protiv policijskih djelatnika, te je o rezultatima kriminalističke istrage obaviješteno i Državno odvjetništvo, saborski Odbor za ljudska prava i nacionalne manjine, te pravobraniteljica za osobe s invaliditetom. U uredu pravobraniteljice kažu, Stevan Jambrešić zbog nanošenja teških tjelesnih ozljeda ima pravo podnijeti odštetni zahtjev.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 03:07