PROMRZLI I GLADNI

Policajci spasili migrante iz prevrnutog čamca u hladnoj Savi: Pokušavali su se probiti kroz raslinje i drveće

Rano jutros policajci su kod Donje Bebrine u poplavljenom dijelu uočili gumeni čamac i u njemu skupinu ljudi.

Ilustracija

 Darko Tomas/Cropix/Cropix

Novo spašavanje iz nabujale i hladne rijeke Save. Naime, rano jutros oko 6.35 sati policajci Postaje pogranične policije Slavonski Brod su nadzirući državnu granicu blizu Donje Bebrine, na osam metara udaljenosti od obale, u poplavljenom dijelu uočili gumeni čamac i u njemu skupinu ljudi.

Naime, desetak osoba iz Afganistana se pokušavalo probiti kroz raslinje i drveće.

U jednom trenutku čamac se prevrnuo te su se osobe našle u hladnoj vodi. Policijski službenici su im odmah priskočili u pomoć te su trojicu stranih državljana izvukli iz vode i smjestili u službeno plovilo dok je sedam osoba doplivalo do obale. Sve osobe su dovedene u službene prostorije policijske postaje te su im policijski službenici osigurali tople napitke i hranu, a u suradnji s djelatnicima Hrvatskog crvenog križa osigurali suhu odjeću i obuću. Radi se o 10 muških osoba (državljani Afganistana) koji su nezakonito ušli u Republiku Hrvatsku. Policijski službenici nastavljaju daljnji rad sukladno zakonskim odredbama te slijedi postupak readmisije – vraćanja u Bosnu i Hercegovinu, iz koje su došli.

Iz brodske policije opetovano ponavljaju da takvi prelasci granice mogu završiti tragično, kao što se događalo ranije.

- Ponovno upozoravamo na tragedije koje se mogu dogoditi osobama prilikom nezakonitih prelazaka državne granice jer na ovakav način osobe riskiraju svoje zdravlje i živote. U zimskim mjesecima rijeka Sava je nabujala, puna naplavina, granja i trupaca. Također se mogu ponoviti slučajevi oštećenja ili prevrtanja čamaca uslijed kojih su tragedije neizbježne, ako se u tom trenutku u blizini ne nalaze policijski službenici koji su uvijek spremni pomoći i spasiti osobe. Isto tako osobe koje nezakonito uđu u Republiku Hrvatsku, ili osobe koje im u tome pomažu ili potiču, čine prekršaj, odnosno kazneno djelo za koje će biti adekvatno sankcionirane - kažu iz PU brodsko-posavske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 10:07