RADI 220 EURA

Policajci optuženi da su migrantima uzeli novac: ‘To im je bilo za marendu, a 600 eura u novčaniku je od prodaje drva‘

Dvojicu ogulinskih policajaca USKOK sumnjiči za zlouporabu položaja i ovlasti te traže od suda da im naloži vraćanje 220 eura

Privođenje, ilustrativna fotografija

 Ranko Suvar/Cropix

Sramotni potez dvojice ogulinskih policajaca B.S. (49) i A.P. (29) uskoro će se rasplitati na Županijskom sudu u Zagrebu gdje je stigla optužnica USKOK-a koji ih tereti za zloporabu položaja i ovlasti. Razlog? Uzimali su migrantima novac. Deset po deset eura pa se nakupilo 220 eura za, tvrdi tužiteljstvo, tobožnju uslugu prijevoza do Zagreba.

Njihov krimen, prema optužnici, dogodio se 4. kolovoza prošle godine u ranim jutarnjim satima u krugu dvorišta PP Slunj gdje su odrađivali poslove postupanja prema migrantima koji su nezakonito ušli u RH. Postupali su prema državljanima Maroka, Afganistana, Pakistana i Indije. I dok je A.P. popisivao podatke stranih državljana dovedenih na obradu, stariji policajac B.S. od stranaca je tražio da skupe od svakog 10 eura po osobi za troškove njihova prijevoza do metropole.

image

policija odvodi migranti zatečene na ulici, ilustrativna fotografija

Robert Fajt/Cropix

Oni negiraju krivnju.

- Tog jutra smo preuzeli u Slunju 40 migranata od ophodnje. Šefica smjene je rekla da će desetero ići za Delnice s interventnom, mi ćemo sedam voziti u Karlovac, a 23 da idu za Korenicu. Dok smo ukrcavali tih desetero za Delnice, razdvajali smo ih jer se moraju evidentirati onako kako su pronađeni. Tad je onih 23 stranaca počelo ustajati pa sam im rekao ‘sit down‘ i da oni idu za Zagreb. Interventna je došla s dvije marice i odvela prvih desetero, ja i kolega smo sedmero ukrcali i odveli u PP Karlovac te smo se vratili nazad i zatekli u dvorištu još desetero novih. Krenuli smo ih identificirati da bi nam oko 14 sati načelnik rekao da se javimo gore i da smo uhićeni. Ni o kakvim novcima nije bilo govora da se sakupljaju. Znalo se nekad dogoditi da su migranti gladni jer nisu jeli dan, dva pa dežurni kaže da skupe novac kako bi im se otišlo u trgovinu kupiti salame i kruha. I sve to uz račun i povrat novca – pravdao se B.S., navodeći da je to s novcem spominjala druga grupa migranata kad su se njih dvojica vratili iz Karlovca.

- Kolega im je rekao da sakupe novac, odnosno na engleskom ‘paper, money‘, ali nam je tad došao šef smjene i rekao da pustimo hranu jer da onih popisanih 11 treba odvesti na kolodvor u Karlovac. Bilo je to kad su oni počeli skupljati novce i vaditi ih iz džepova, ali novac A.P.-u nisu predali. Tu drugu turu ljudi nismo ni odvezli jer smo uhićeni. Što se tiče 600 eura koji su kod mene pronađeni u novčaniku, to je novac poznanika kojem sam prodao 10 metara drva – zaključio je stariji optuženi policajac.

image

ilustrativna fotografija

Ranko Suvar/Cropix

Mlađi A.P. je pak, među ostalim, kazao u svoju obranu da je on ispunjavao obrasce jer bolje razumije engleski nego kolega te je čuo kako kolega objašnjava migrantima da moraju pričekati.

- Kolega im rekao i da, ako su gladni, mogu skupiti novac da im se kasnije kupi hrana, a nakon toga im je odgovoreno i da ih se vozi u kamp u Zagreb. Kad sam završio s popisivanjem, bio je skupljen novac 23 migranta, ali ne znam koja je točno svota bila u pitanju jer su si međusobno razmjenjivali novac. No šefica nam je rekla, čim dođe interventna iz Korenice s dvije marice i pokupi grupu od 23 migranta, da mi njih sedmero odvezemo u Karlovac. Sve je to bilo u rasponu od 10-ak minuta pa im nismo ni stigli kupiti marendu. Taj novac je bio na stolu u mapi i vraćen je grupi od 23 stranaca koji su se dalje raskusurali – zaključio je drugi optuženi policajac.

U prilog im ne idu iskazi desetak migranata koji su, među ostalim, ispričali da im je došao jedan policijski službenik dok su bili u PP Slunj koji je od njih tražio po 10 eura i da će biti prevezeni za Zagreb. Također su otkrili i da im taj novac nikada nije vraćen, ali i da im je druga ekipa policajaca, nakon kriminalističkog istraživanja, tog istog dana navečer kupila hranu novcem koji su ponovno skupljali.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 11:19