TORTURA U KRIŽU

Policajac i uzgajivač pasa zatočili, ispendrečili i opljačkali muškarca, doveli i svećenika: ‘Polili su me i držali upaljač...‘

Policajac i uzgajivač pasa optuženi su zbog protupravnog oduzimanja slobode

Ilustracija

 Tom King/Alamy/Alamy/Profi/Tom King/Alamy/Alamy/Profi

Velikogoričko tužiteljstvo provelo je istragu te ovih dana podignulo optužnicu protiv policajca s područja Općine Križ M.S. (47) te sisačkog uzgajivača pasa M.K. (57) i to zbog protupravnog oduzimanja slobode i razbojništva teškog 25 tisuća kuna. Riječ je o poprilično bizarnom događaju od 12. ožujka ove godine koji se dogodio u policajčevoj kući u koju je nakon svega, a prije dolaska Hitne pomoći, na poziv stigao i svećenik ne bi li dao posljednju pomast "umirućem" T.B. (49).

Predmet razbojništva u kojem su se kao sredstva izvršenja djela koristili pendrek, ulje i neka gusta tekućina, sirovo jaje, rakija, tablete i šake... su tri štenca pasmine šarplaninac, dva mobitela, novčanik s dokumentima i 360 kuna, te kavez za pse i hrana za njih, ali i Ray Ban naočale s etuijem i Garmin navigacija ukupne vrijednosti oko 25.000 kuna. Spomenuti dvojac iz prve rečenice po dovršetku kriminalističkog istraživanja je kazneno prijavljen za razbojništvo, dok je njihova žrtva, koja je preživjela neobičnu trosatnu torturu, detaljno svoju verziju priče podijelila s istražiteljima nakon otpuštanja iz KB Dubrava gdje je zaprimljen 12. ožujka u kasnim večernjim satima.

'Držanje lekcije'

A sve je krenulo u popodnevnim satima navedenog datuma kada je policajac dogovorio s uzgajivačem pasa T.B. kupoprodaju tri štenca za svog kuma. Uzgajivač se povodom toga dovezao do policajčeve obiteljske kuće u kojoj se već nalazio drugi uzgajivač M.K. Odmah su pale teške riječi jer je M.K. prigovorio T.B. zašto ga je prijavio Hrvatskom kinološkom savezu zbog nepravilnosti u uzgoju pasa. Najednom su, prema navodima prijave, na vrata kuće pozvonila dvojica nepoznatih muškaraca pa je gost uzgajivač počeo zapomagati u pomoć vidjevši u tome spas. To je uzrujalo M.K. pa je navodno iz jakne izvadio policijsku palicu te ga udario njom po glavi i zatim legao na njega kako bi mu začepio usta sve dok posjetitelji s vrata ne odu.

U tom trenutku policajac se navodno pridružio "držanju lekcije" te su naredili T.B. da sjedne na stolicu. Pritom ga je M.K., snimajući sve mobitelom, podsjećao da je upravo od njega naučio uzgajati pse. Skinuli su mu jaknu da bi ga zatim, ustvrdila je žrtva, gazda kuće udario dlanom po ustima i nosu. Obojica su mu naredili da iz džepova izvadi mobitele koje je policajac zatim odnio u drugu sobu poručivši da ih ide zapaliti u peć. Uzeli su mu novčanik i izvadili iz njega novac, a policajac je, ustvrdio je dalje oštećeni, cijelo vrijeme govorio: "Odvući ću te u šumu gdje imam pripremljeno mjesto za tebe", dok mu je M.K. govorio da će pod zemlju a on u zatvor i usput pokušavao doznati tko je na sastanku kinološke udruge bio za to da ga izbace van.

- M.S. me polio po glavi i odjeći nepoznatom gustom tekućinom. Rekao je da to potiče gorenje. Zapalio je cigaretu i držao upaljač blizu mene. Zatim mi je u šalici donio sirovo jaje, udario me dlanom po glavi i obrazu i natjerao da jaje popijem. Donio je onda i neke tablete koje sam morao popiti, kao i rakiju. Rekao sam mu da sam astmatičar i plućni bolesnik pa me M.S. nastavio udarati rukom po potiljku i zapovjedio da kleknem pred M.K. Počeo sam plakati pa mi se zaprijetilo prskanjem peper sprejom. Pao sam na pod i počeo nekontrolirano kašljati - otkrio je za Jutarnji list još uvijek vidno potreseni T.B. nad kojim se, dok je ležao na podu kuće ubrzo, kaže, pojavio svećenik koji je nad njim molio te mu davao posljednju pomast.

Na upit zašto se tada nije obratio svećeniku za pomoć, kaže nam da nije znao je li svećenik pravi ili sa M.S. 'u talu' jer su šaputali u susjednoj sobi.

- Kad ga je svećenik pitao što mi je i je li zvao Hitnu, M.S. mu je kazao da sam mu došao pijan, da sam vidio Isusa na križu i da me obuzeo vrag pa sam se luđački počeo tresti pavši na pod. Bila je to laž jer sam bio trijezan kad su me alkotestirali. Oni su mene htjeli ubiti i mislili su da ću umrijeti sam. Od toga sam psihički otišao i završio na lijekovima. Tresem se od same pomisli na taj događaj. Vjerovao sam M.S. koji mi je došao s kćerkicom gledati štence. Sreća pa je moja nadzorna kamera sve snimila. Štenci su mi vraćeni, ali ne i sve drugo što mi je ukradeno - zaključuje za Jutarnji T.B. kojem je liječnička pomoć pružena u KB Dubrava.

Bolesničko pomazanje

Ubrzo se ivanićgradska policija digla na noge. U pretresu doma svoga kolege pronašli su tri štenca šarplaninca, žičani kavez za pse i posudu za vodu.

Svećenik S.L. kojem, pak, ništa nije bilo čudno kad je došao u kuću na poziv poznanika policajca, opisao je cijelu situaciju.

- Tog 12. ožujka oko 19 sati primio sam poziv M.S. kojeg poznajem od ranije. Rekao mi je da se kod njega nalazi jedan mladić koji je u smrtnoj opasnosti i da mu je potrebno bolesničko pomazanje. Odmah sam radi toga otišao do njega i na vratima kuće na izlasku sreo jednog čovjeka, a po ulasku u kuću, na podu u zgrčenom stanju zatekao sam mlađu mušku osobu. Iz džepa sam izvadio ulje i dao odrješenje i sakrament bolesničkog pomazanja. Mladić se tresao i bio je jako znojan, a M.S. je bio vrlo nervozan i telefonom je zvao Hitnu koja je vrlo brzo došla - otkrio je vlč. S.L. Za Jutarnji je rekao i da "je odradio sve profesionalno, da je čekao Hitnu pomoć da dođe te da mu mladić dok je ležao na podu ništa nije govorio."

Na ispitivanju je policajac šutio kao zaliven dok je drugoosumnjičeni M.K. ispričao da žrtvu T.B. poznaje pet-šest godina, a policajca oko tri.

- Otprije imam nesporazume sa T.B. Obojica smo uzgajivači šarplaninaca i T.B. je od mene kupio štence i započeo s uzgojem pasa, ali me već dugi niz godina optužuje da je moj uzgoj loš, a o mojoj obitelji i meni je također govorio ružne stvari. A što se tiče spornog dana, M.S. me zamolio da ga odvezem do njegove kuće da vidim štence koje namjerava kupiti, ali nije mi rekao da će tamo biti T.B. Popeo sam se na kat kuće i slušao razgovor i nisam čuo da mu je M.S. prijetio. Nakon nekog vremena, kad sam se spustio u prizemlje, T.B. se počeo tresti čim me vidio. Ja sam ga samo ispitivao zašto sve te godine po izložbama priča laži o mom uzgoju pasa. Tukao ga nisam niti sam mu prijetio, pravdao se osumnjičeni uzgajivač pasa M.K. dodavši da je T.B. iznenada pozlilo pa je kleknuo pred njega, a M.S. mu je dao lavor i pozvao svećenika.

Općinsko državno odvjetništvo u Velikoj Gorici za dvojac je tražio produljenje istražnog zatvora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. lipanj 2024 15:31