REPOVI RATA

Podignute kaznene prijave zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva u Otavicama

Psihički i tjelesno su zlostavljali dvojicu civila hrvatske nacionalnosti, nakon čega su im zapalili dvije pojate i konobu

Ilustracija

 Denis Jerkovic/Cropix/Cropix

Zbog deset kaznenih djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva u mjestu Otavice, policijski službenici Odjela ratnih zločina Službe krim policije PU šibensko-kninske, u suradnji sa Županijskim državnim odvjetništvima iz Šibenika i Splita kazneno su prijavili dvojicu hrvatskih državljana starih 56 i 54 godine, inače nedostupnih organima progona.

Njih se sumnjiči da su zajedno s još dvojicom za sada nepoznatih počinitelja kao pripadnici 75. motorizirane brigade tzv. Vojske Republike Srpske Krajine, početkom travnja 1992. godine počinili ukupno deset kaznenih djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

Policija je utvrdila kroz istraživanje da su "tijekom oružanog sukoba između agresorskih snaga tzv. JNA i naoružanih pripadnika srpskih paravojnih postrojbi "milicije", "teritorijalne obrane" i "vojske" protuustavne tvorevine nazvane "Republika Srpska Krajina" s jedne strane i regularnih oružanih snaga RH s druge strane u mjestu Otavice postupili protivno odredbama Ženevske konvencije o zaštiti građanskih osoba u vrijeme rata.

Što su točno radili? Prema kaznenoj prijavi četvorica je psihički i tjelesno zlostavljala dvojicu civila hrvatske nacionalnosti rođene 1921. i 1950. godine, nakon čega su im zapalili dvije pojate i konobu.

- U istom su selu zatim zapalili osam kuća u vlasništvu civila hrvatske nacionalnosti rođenih 1907., 1910., 1934. i 1938. godine te još tri kuće u mjestu Gradac u vlasništvu civila hrvatske nacionalnosti rođenih 1920., 1935. i 1939. godine - kažu iz PU šibensko-kninske navodeći kako osumnjičenici nisu dostupni pravosudnim tijelima RH.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 23:16