KOBNA BRZINA

Podignuta optužnica protiv vozača saniteta koji je skrivio smrt četiri osobe

Na dionici gdje je ograničenje brzine bilo 40 km/h, vozač saniteta pritisnuo je papučicu gasa i vozio čak 131 km/h

Sanitetsko vouilo; ilustracija

 Tonci Plazibat/Cropix

Nepune dvije godine od stravičnog frontalnog sudara sanitetskog vozila s teretnjakom u mjestu Rogoža nadomak Garešnice u kojoj su život izgubile četiri osobe, bjelovarsko je tužiteljstvo podignulo optužnicu protiv 54-godišnjeg vozača saniteta M.D.

Županijsko državno odvjetništvo u Bjelovaru ga tereti za izazivanje prometne nesreće sa smrtnim ishodom te mu prijeti višegodišnji zatvor.

Optužen je da je 29. lipnja 2020. oko 13.05 sati vozio sanitetsko vozilo Doma zdravlja bjelovarsko-bilogorske županije kolnikom DC-45 iz Kutine prema Garešnici. Vozio je, otkrivaju tužitelji, protivno odredbi članka 53.st.1. i članka 47.st 2. Zakona o sigurnosti prometa na cestama odnosno kretao se brzinom trostruko većom od dopuštene kroz naselje te se nije kretao obilježenom prometnom trakom. Točnije, na dionici gdje je ograničenje brzine bilo 40 km/h, vozač saniteta pritisnuo je papučicu gasa kao da je na autocesti vozeći se 131 km/h. Stoga je bio itekako svjestan da ugrožava i druge sudionike u prometu pa tako i teško bolesne onkološke pacijente koje je prevozio u vozilu prema Daruvaru vraćajući se s neophodnih terapija iz zagrebačkih bolnica.

- Prolazeći kroz lijevi zavoj, sanitetskim je vozilom prešao na lijevu stranu kolnika kojom se pravilno kretalo teretno vozilo, pa je u nastavku vožnje, uslijed nepropisne brzine i kretanja lijevom prometnom trakom, sanitetsko vozilo prednjim dijelom udarilo u prednji dio teretnjaka – otkrivaju iz bjelovarskog tužiteljstva o prometnoj nesreći u kojoj su na kraju živote izgubila četiri putnika u sanitetu, dok su sam krivac nesreće kao i drugi vozač teretnjaka, zadobili ozljede.

Mještani Rogoža u inače mirnom mjestašcu s nevjericom su, kako smo pisali na dan tragedije, promatrali nemile scene "auta zabijenog pod tegljač".

- Čuo se strašan udarac. Taman smo ručali na terasi, kad je najednom netko viknuo: 'Ajme, koliko mrtvih.' Izašli smo na ulicu baš kad su Hitna i policija pod sirenama dolazili. Ne znam što da kažem, dovoljan je trenutak nepažnje da se životi zaviju u crno. Vozač saniteta nije mogao van. Kasnije smo čuli da ima otvoren prijelom noge. Mještani i prolaznici su se okupili i pomagali im - ispričala je za Jutarnji list stanovnica Rogoža uvjerena da je vozaču pozlilo zbog nesnosnih vrućina od ranog jutra koje su vladale tih dana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 13:02