POTICANJE NA TERORIZAM

Podignuta optužnica protiv Marka Franciškovića i njegove supruge, evo za što ih se sve tereti

Svima njima na teret se stavlja da su postupali s ciljem ozbiljnog narušavanja temeljnih ustavnih, političkih, gospodarskih i društvenih struktura RH

Marko Francišković

 Luka Gerlanc/Cropix

Protiv Marka Franciškovića (52), Natka Kovačevića (57) i Franciškovićeve supruge Lane (29) Županijsko državno odvjetništvo podignulo je optužnicu protiv više kaznenih djela javnog poticanja na terorizam, priopćilo je Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu, ne navodeći identitet optuženika.

Svima njima na teret se stavlja da su postupali s ciljem ozbiljnog narušavanja temeljnih ustavnih, političkih, gospodarskih i društvenih struktura Republike Hrvatske, nezadovoljni radom tijela državne vlasti Republike Hrvatske.

Frančišković je, kako tvrdi tužiteljstvo, od 13. studenog 2021. do 1. prosinca prošle godine u više gradova istupao na neprijavljenim javnim prosvjedima održanima radi protivljenja odlukama Nacionalnog stožera civilne zaštite zbog suzbijanja covida-19 s kojih je putem videosnimki objavljenim na društvenim mrežama pozivao građane Republike Hrvatske, kao i izvan nje, na mobilizaciju i napade na tjelesni integritet članova vladajućih državnih struktura, zauzimanje javnih objekata i na druge nasilne metode za smjenu demokratski izabrane vlasti u Republici Hrvatskoj te ignoriranje sredstava javnog priopćavanja. Kovačevića se tereti da je 28. studenog 2021., zajedno s Franciškovićem, sudjelovao na javnom okupljanju na kojem su pozivali na mobilizaciju te, među ostalim, i na nasilne metode za smjenu vlasti i ignoriranje sredstava javnog priopćavanja.

Frančiškovića se tereti i da je tijekom određenog mu istražnog zatvora i korištenja svog prava telefonskog kontakta sa svojom suprugom odnosno trećeokrivljenicom, putem telefona javno pozivao građane na nasilno rušenje ustavnih, političkih, gospodarskih i društvenih struktura u Republici Hrvatskoj.

Njegovu suprugu se tereti da je snimala suprugove govore i objavljivala ih internetskoj platformi. Tužiteljstvo je predložilo produljenje istražnog zatvora za Franciškovića, za Kovačevića javljanje policiji i zabranu pristupa internetu, a za Franciškovićevu suprugu zabranu pristupa internetu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 09:46