STRAŠAN ZLOČIN

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV DVOSTRUKOG UBOJICE IZ ĐAKOVA U krvavi pohod krenuo je zato što je pogrešno mislio da će ostati bez kuće

Andrija Drežnjak
 Vlado Kos / CROPIX

Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku podiglo je optužnicu protiv Andrije Drežnjaka (61) za dva teška ubojstva u Đakovu. Riječ je o velikoj tragediji u kojoj su živote izgubili socijalna radnica Blaženka Poplašen (50) i pravnik Ivan Pavić (35), a koja se 9. srpnja dogodila u đakovačkoj ispostavi Centra za socijalnu skrb.

Drežnjak, koji je bio štićenik Centra, toga je dana nešto iza podneva došao svojim biciklom pred zgradu Centra i ušao unutra kao što je činio i puno puta ranije. Zaštitaru na ulazu nije bilo ništa sumnjivo. No, samo koji trenutak poslije začuli su se hici iz vatrenog oružja. Drežnjak je sa sobom ponio pištolj s namjerom da ubije pravnika i socijalnu radnicu, kako stoji u priopćenju DORH-a "u uvjerenju da su mu na nezakonit način oduzeli obiteljsku kuću u kojoj prebiva".

Naime, kako je Drežnjak bio poslovno nesposoban, njega je u svim pravnim poslovima zastupao Centar, pa tako i u poslovima oko vlasništva nad kućom. Poplašen i Pavić svoj su posao obavili prema svim pravilima struke i zaštite njihova štićenika i kuća je gruntovno bila u njegovom vlasništvo.

No, on je pod utjecajem drugih osoba stvorio potpuno pogrešno uvjerenje da će ostati bez nekretnine te je krenuo u krvavi pohod. Poplašen, koja je bila njegova socijalna radnica i koja se, prema tvrdnjama njezinih radnih kolega i rodbine, zapravo jedina istinski skrbila za njegova prava, na mjestu je preminula, dok je Pavić, kojemu je Drežnjak prvome pucao u glavu, teško ranjen. Na žalost, ozljede su bile preteške i on je nakon deset dana u KBC-u Osijek izgubio bitku za život. Ubojica je pobjegao s mjesta događaja i praktički se cijeli dan skrivao od policije koja je podigla sve raspoložive snage u potrazi za njim.

Pronašli su ga i uhitili navečer oko 20 sati. Uz sebe je imao pištolj s kojim je izvršio zločin, ali i putovnicu te više od 10.000 kuna, što je mnoge iznenadilo s obzirom da je primao socijalnu pomoć, kao i njegov 95-godišnji otac s kojim je živio. Dvostruko ubojstvo u Đakovu bilo je i predmet izvanrednog nadzora rada Policijske postaje Đakova, nakon čega su suspendirani načelnik PP Đakovo Rudolf Kolarića i policajca S. M., a protiv još dvojice policajaca pokrenut je disciplinski postupak.

Pokazalo se da nisu pravodobno i u skladu s pravilima struke reagirali na prijavu koju im je 17.5.2019. poslao CZSS Đakovo. U njoj su ih upozorili da su Drežnjak i njegov otac promijenili svoje ponašanje, postali agresivni te da imaju informaciju o mogućoj nabavci oružja. Tragedija koja se dogodila u Đakovu nagnala je i resorno Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku da pojačaju mjere zaštite na ulazima u Centre za socijalnu skrb, pa su tako na ulaze postavljeni prolazni i ručni detektori metala.

Zaštitari, pak, i dalje u ovim ustanovama neće biti naoružani. Drežnjak ostaje u istražnom zatvoru, a iako je umanjenih sposobnosti vještak psihijatrijske struke utvrdio je da je optuženik raspravno sposoban.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. svibanj 2024 23:46