TRAGEDIJA KOD NOVSKE

Počelo raščićavanje pruge kod Rajića, 14 vagona teretnog vlaka krenulo prema Novskoj

Svo troje preminulih su hrvatski državljani, a od 12 ozlijeđenih osam su strani državljani

Vuča vagona

 Jutarnji List/

Ključni događaji

- Jučer oko 21:30 sati došlo je do sudara vlakova između Okučana i Novske, kod stajališta Rajić

- Tri su osobe poginule, a 12 ih je ozlijeđeno

- Putnički vlak naletio je na teretni vlak koji je stajao na pruzi zbog kvara

- Premijer Plenković obratio se javnosti i poručio da je, zasad, potvrđena smrt tri osobe

- Među ozlijeđenima je i jedno dijete

- Na mjestu nesreće je u tijeku policijski očevid


NOVO 19.15 - Točno u 19.07 minuta počelo je odvlačenje 14 vagona teretnog vlaka prema Novskoj. Međutim, to ne znači da je veći dio posla odrađen budući da tek sada kreće raščićavanje pruge.


15:23 U željezničkoj nesreći koja se petak dogodila kod Novske život su izgubila dvojica muškaraca zaposlena na Hrvatskim željeznicama te 17-godišnjak, potvrdila je policija.

Radi se o dvije odrasle osobe: kondukteru (60) i strojovođi (52) putničkog vlaka s područja Slavonskog Broda, zaposlenima na Hrvatskim željeznicama, i jednoj osobi staroj 17 godina s područja Novske, priopćeno je iz županijske policije.

Županijska državna odvjetnica iz Siska je priopćila da s županijskim policijskim službenicima i istražiteljem Agencije za istraživanje nesreća u zračnom, željezničkom i pomorskom prometu obavlja očevid nesreće i utvrđuje okolnosti nastanka nesreće.

Prema dosad utvrđenom, došlo je do naleta putničkog vlaka, koji je prometovao na relaciji Vinkovci – Novska, na zaustavljeni teretni vlak kod mjesta Rajić blizu Novske.


14:03 Kako doznajemo, teretni vlak u vlasništvu je tvrtke Enna Transport d.o.o.


13:56 O nesreći se oglasilo i sisačko Županijsko državno odvjetništvo čija zamjenica u suradnji sa sisačkom policijom i istražiteljem Agencije za istraživanje nesreća provodi očevid.

- Očevid će se nastaviti i tijekom dana radi utvrđivanja svih okolnosti nastanka ove nesreće. Prema dosad utvrđenom, došlo je do naleta putničkog vlaka, koji je prometovao na relaciji Vinkovci – Novska, na zaustavljeni teretni vlak kod mjesta Rajić blizu Novske. Za sada proizlazi da su u nesreći smrtno stradale tri osobe, a jedanaest je osoba ozlijeđeno te je zbrinuto u najbližim bolnicama. Tijekom očevida bit će izuzeti tragovi i provedene potrebne radnje radi utvrđenja okolnosti nastanka željezničke nesreće. Ujedno, državno odvjetništvo će izdati potrebne naloge kako bi se utvrdio uzrok nesreće - priopćilo je Županijsko državno odvjetništvo u Sisku.


13:45 Na mjestu nesreće je jedna dizalica za podizanje ostatka putničkog vlaka, a druga je na putu iz Zagreba. Prema neslužbenim informacijama, ostaci putničkog i dijela teretnog vlaka mogli bi već danas biti maknuti s mjesta nesreće. Ostatak teretnog vlaka bit će otegljen prema Novskoj.


13:31 Svjedoci koji žive blizu mjesta nesreće rekli su kako su sinoć oko 21.30 sati čuli strahovit udarac, da je cijela trasa bila osvijetljena jer su počupani električni vodovi.

- Kažu da su se čule tri eksplozije poput grmljavine. Izašli su s bljeskalicama i pokazivali su timovima žurnih službi kako da najbrže sitgnu do mjesta nesreće, rečeno je u podnevnom Dnevniku HTV-a.

Poginule su tri osobe - dvije su djelatnici Hrvatskih željeznica. Poginula je jedna mlađa osoba. Neslužbeno doznajemo da je riječ o učeniku.

- Zasad ne znamo je li izvučena upravljačka kutija iz smrskane lokomotive, izvijestio je HTV.


13:06 Kako neslužbeno doznajemo, jutros se u bolnicu u Novoj Gradiški javila još jedna ozlijeđena osoba pa se tako vodi da je u sudaru vlakova ozlijeđeno 12 osoba.


12:34 Nešto iza 12 sati s mjesta nesreće prevezena su tijela smrtno stradalih osoba.


12:19 Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković izrazio je u subotu najdublju sućut obiteljima poginulih u sudaru vlakova kod Novske, a zahvalio je svim uključenim službama na pravodobnoj i profesionalnoj reakciji te humanoj brizi za ozlijeđene.

"Potresen viješću o sinoćnjem teškom sudaru vlakova na željezničkoj pruzi između Okučana i Novske, uime Hrvatskog sabora i u osobno ime izražavam najdublju sućut obiteljima tragično preminulih. Svim ozlijeđenima želim što brži oporavak i povratak svojim domovima i najmilijima".

Predsjednik Hrvatskog sabora izrazio je iskrenu zahvalnost svim uključenim službama na njihovoj pravovremenoj i profesionalnoj reakciji te humanoj brizi za ozlijeđene te još jednom izrekao iskrenu sućut obiteljima stradalih u toj teškoj nesreći.


11:02 Inspektor Agencije za istraživanje nesreća Tomislav Antun Biber izjavio je za N1 kako je prema dosadašnjim spoznajama u sudaru vlakova kod Novske poginula jedna maloljetna osoba te dvojica radnika HŽ-a.

Jutarnji neslužbeno doznaje da je među 11 ozlijeđenih osam stranih državljana. Pretpostavlja se da se radi o migrantima. Oni su se vozili u putničkom vlaku.


10:44 Naši reporteri probili su se do mjesta željezničke nesreće. Evo što su snimili:

image

Današnji prizori s mjesta nesreće

Tomislav Kristo/Cropix
image

Današnji prizori s mjesta nesreće

Tomislav Kristo/Cropix
image

Današnji prizori s mjesta nesreće

Tomislav Kristo/Cropix
image

Današnji prizori s mjesta nesreće

Tomislav Kristo/Cropix
image

Današnji prizori s mjesta nesreće

Tomislav Kristo/Cropix
image

Današnji prizori s mjesta nesreće

Tomislav Kristo/Cropix
image

Današnji prizori s mjesta nesreće

Tomislav Kristo/Cropix
image

Današnji prizori s mjesta nesreće

Tomislav Kristo/Cropix

10:38 Učitelj povijesti Denis Sablić jedan je od stradalih putnika u teškoj željezničkoj nesreći kod Novske u kojoj je smrtno stradalo troje ljudi, a 11 ih je ozlijeđeno.

"Bio sam u vagonu do lokomotive. Na dvije-tri minute sklopio sam oči, bio je strašan udarac, kao da je topovsko tano, da je tenk pogodio vlak. Nestalo je svjetla, vagon se preokrenuo i onda sam puzao. Čuo sam ljude vani kako viču, čuo sam vatrogasce da hodaju", opisao je za N1 putnik kako je to izgledalo u trenutku nesreće.

Rekao je kako su mu vatrogasci pomogli da izađe iz vagona. Dodaje da prvih pola sata nije znao za sebe. U nesreći su mu napukla dva rebra.


10:23 Mjesto sinoćnje teške željezničke nesreće u Rajić selu pod potpunom je policijskom blokadom, no ekipa Jutarnjeg lista uspjela se ipak probiti na nekih 50 metara od mjesta sudara.

Na mjestu nesreće obavlja se očevid, a ono što smo uspjeli vidjeti je zaista stravično. Prednji dio putničkog vlaka je potpuno zdrobljen i nabijen u zadnji vagon teretnog vlaka.

Prednji dio putničkog vlaka praktički je ušao u zadnji vagon teretnog vlaka. Srednji dio putničkog vlaka dijelom je iskočio iz tračnica i visi na jednu stranu. Zadnji kraj putničkog vlaka ostao je u tračnicama.

Sama kompozicija teretnog vlaka izuzetno je dugačka, oko 500 metara. Riječ je o vlaku koji je zbog kvara stao u Rajić selu, nedaleko od kolodvora Novska i u njega je udario putnički vlak koji je dolazio iz Vinkovaca.


9:38 Nakon sudara vlakova u subotu nedaleko od Novske sedam ozlijeđenih osoba smješteno je u bolnicu u Novoj Gradiški i svi se dobro oporavljaju, potvrdio je jutros za Hinu ravnatelj Opće bolnice Nova Gradiška Josip Kolodziej.

U nesreći koja se dogodila u petak oko 21.35 sati kod mjesta Rajić poginule su tri osobe, a od 11 ozlijeđenih osoba sedam je u novogradiškoj bolnici, tri u Slavonskom Brodu i jedna u Pakracu.

"Provjerio sam jutros stanje pacijenata pacijenata zaprimljenih u našu bolnicu nakon nesreće, prema trenutnim informacijama svi se dobro oporavljaju. U bolnicu je zaprimljeno ukupno sedam osoba od kojih su dvije teško ozlijeđene", rekao je ravnatelj novogradiške bolnice Kolodziej.

Tijekom noći pacijente je u bolnici obišao i ministar zdravstva Vili Beroš.

Svi pacijenti zbrinuti u Novoj Gradiški za sada ondje i nastavljaju liječenje.

Na području Brodsko-posavske županije liječničku pomoć dobile još tri osobe u bolnici u Slavonskom Brodu.

"Sve tri osobe imaju lake tjelesne ozljede i otpuštene su na kućno liječenje", potvrdio je ravnatelj slavonskobrodske bolnice Josip Samardžić.

image

Bolnica u Slavonskom Brodu

Nenad Opacak/Cropix

Te osobe su migranti i njih je nakon pružene liječničke pomoći preuzela policija radi daljnjeg postupanja, potvrđeno je Hini iz Policijske uprave brodsko-posavske.


9:33 Na svojoj službenoj Facebook stranici u subotu ujutro oglasio se i predsjednik RH, Zoran Milanović.

"Izražavam svoju sućut obiteljima poginulih u sudaru vlakova na željezničkoj pruzi kod Novske. Putnicima koji su ozlijeđeni u toj strašnoj nesreći želim brz oporavak, a svim javnim službama koje su pomagale unesrećenima zahvaljujem na brzoj reakciji i zbrinjavanju ozlijeđenih.

Očekujem da će se jednako brzo utvrditi i sve činjenice o uzrocima ove teške željezničke nesreće kakva dugo nije zabilježena na hrvatskim prugama, a kako bi se otklonili eventualni nedostaci i propusti u željezničkom sustavu i tako izbjeglo ponavljanje ovakvih tragedija", napisao je Milanović.


9:26 Željko Ukić, predsjednik Uprave HŽ Putnički prijevoz, za N1 je komentirao što se dosad zna o nesreći kod Novske u kojoj su poginule tri osobe, a 11 ih je ozlijeđeno.

“Očevid je u tijeku, istraga traje i ona će nam dati potrebne informacije”, rekao je Ukić.

Otkrio je i u kakvom je stanju putnički vlak.

“Vlak je star 40 godina, ali je tehnički ispravan i pouzdan. Prije dva dana imao je servisni pregled i sve je bilo u redu. Uvjeti vožnje vlaka, za to ću morati pričekati istragu.”

Dodaje da je brzina na toj pruzi 160 km na sat. Navodi da se u zadnje vrijeme ulaže puno u željezničku infrastrukturu.


9:19 Mjesto željezničke nesreće, u kojoj je u petak oko 21.35 sati kod mjesta Rajiić nedaleko od Novske poginulo troje a ozlijeđeno 11 ljudi,se osigurava, obavljene su formalne pripreme i treba početi očevid, doznaje Hina od policije u subotu ujutro.

Mjesto nesreće obuhvaća veliki prostor i policija ga osigurava za očevid koji treba obaviti županjski državni odvjetnik u suradnji s policijom, rečeno je.

Ravnatelj CK Novska Zoran Prpić kazao je za Hinu da su svi ozlijeđeni stabilno i da je Crveni križ u kontaktu s veleposlanstvima budući je među ozlijeđenima osam stranih državljana.

Najvjerojatnije se radi o migrantima, od koji su, prema prevoditeljima, barem neki iz Irana, kazao je Prpić.


9:18 Ivan Forgač iz Sindikata Hrvatskih željezničara objasnio je kakva je procedura nakon prijave kvara u vožnji. Više pročitajte OVDJE


8:49 Zlatko Pješ, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Novske, za HTV je ispričao što se sinoć događalo na mjestu nesreće te koji su sljedeći koraci.

- I dalje je u tijeku očevid, ništa novo od onih sinoćnjih informacija osim što su se priključile i ostale službe, od Hrvatskih željeznica i samog prijevoznika. Očevid će potrajati još dosta dugo, otkrio je Pješ.

- Mi smo u ovom trenutku s dva vozila i pet ljudi na terenu. Nemamo postupanja još uvijek jer je očevid u tijeku. Čekamo kad će se razmaknuti tereti. Čekamo dizalice te nakon toga pregledati područje i utvrditi nema li još stradalih osoba.

Po dolasku na mjesto nesreće glavni problem bio je nepristupačan teren.

- Uzak put, visoka trava i mokar teren, to nam je bio problem broj jedan za naša vozila. Uspjeli smo se nekako probiti u najkraćem mogućem roku do tih ljudi. Ono što smo mi sinoć radili je bilo prvenstveno spašavanje jedne osobe iz tog prevrnutog vagona, zbrinuli smo je na nosila i predali hitnoj medicinskoj službi, rekao je Pješ.

- Ima više prilaznih puteva, svako vozilo je skrenulo na jedno od tih puteva, netko je uspio prići bliže vlaku, netko dalje. Najbliža lokacija s vozilom bila nam je udaljena 500 metara.

Zahvalio se svim žurnim službama koje su na mjesto nesreće stigle u kratkom roku.

- Pred nama je dug dan, poručio je.


8:43 Na mjestu nesreće započeo je policijski očevid, a osim policije i predstavnika sisačkog tužiteljstva koje rukovodi očevidom, važne odgovore dati će i glavni istražitelj željezničkih nesreća iz Agencije za istraživanje nesreća.

Prema neslužbenim informacijama, poginuli strojovođa iza sebe ima dugačko iskustvo rada na željeznici te je bio na korak do umirovljenja, a s obzirom na vrstu putničkog vlaka poznatijeg kao ‘mađarac‘ kojim je upravljao, spekulira se i da su problem možda bile kočnice.

Je li u pitanju kao uzrok na kraju ljudski faktor ili, pak, neki kvar na vlaku, bit će poznato nakon očevida.


8:27 Među ozlijeđenima je i jedno dijete, no prema dostupnim informacijama ono nije teže ozlijeđeno, rekao je za N1 načelnik PU sisačko-moslavačke Luka Pešut.

Ekipa N1 se probila do mjesta nesreće i snimila štetu na vlakovima.

image

Mjesto nesreće

N1 Screenshot/

8:12 U novogradiškoj Općoj bolnici pružena je medicinska pomoć sedmero ozlijeđenih osoba u teškoj željezničkoj nesreći koja se dogodila u petak navečer kod Novske u mjestu Rajić kada je putnički vlak naletio na zaustavljeni teretni.

Petero ima lakše, a dvoje teške tjelesne ozljede. Od dvoje teže ozlijeđenih, radi se o ozljedi kralježnice kod jedne osobe i prijelomu rebara i prsnog koša kod druge, izvijestio je dežurni liječnik dr. Vedran Gajski. Nitko nije životno ugrožen te su svi pacijenti bez pogoršanja stanja, rekao je dr. Gajski za N1.

Inače, doznaje se kako tijekom noći u pretrazi mjesta nesreće nisu pronađene nove ozlijeđene osobe.


7:54 Ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba Bujević rekla je za HRT da je osam timova hitne bilo na terenu unutar 35 minuta od trenutka nesreće, a iza toga su podignuta još četiri tima iz susjednih županija. Zbrinuto je 11 ozlijeđenih koji su nađeni na terenu - sedam osoba prevezeno je u Novu Gradišku, troje u Slavonski Brod i jedna u Pakrac.

- To je bila jedna kompleksna situacija. Prvo je bio mrak, drugo se morala isključiti struja da ne bi nekoga napon... Bilo je udaljeno područje, ne možeš stati autom pa samo izaći, ali su sve žurne službe ispomagale jedna drugu i na taj način se zbrinulo onog kog se moglo. Nažalost, imamo i tri preminule osobe, rekla je Grba Bujević.

- Oko ponoći je dovezeno sedam pacijenata, dva hrvatska i pet stranih državljana. Od obrađenih, dvoje pacijenata ima teže ozljede, a pet lakše. Nitko nije životno ugrožen. Radi se o koštanoj traumi kod teže ozlijeđenih, rekao je Mario Špoljar, dežurni kirurg u općoj bolnici Nova Gradiška.

- Ja sam jednog gospodina obrađivao, on je sjedio i pričao u kupeu sa svojim suputnikom, došlo je do naglog udara. Pošto nisu bili vezani, inercijski su izletjeli prema naprijed i zadobili ozljede, rekao je Špoljar za HRT.


7:28 Hrvatski crveni križ oglasio se na Twitteru: "Članovi obitelji stradalih u sudaru vlakova kod Novske, informacije o svojim bližnjima mogu doznati putem telefonskog broja naše Službe traženja 044 600 572. Naši timovi ostaju na terenu pružati pomoć".


7:05 U subotu rano ujutro na mjestu teške željezničke nesreće nastavlja se očevid. Uz državno odvjetništvo, na mjestu nesreće je i Tomislav Antun Biber, glavni istražitelj željezničkih nesreća iz Agencije za istraživanje nesreća u zračnom, željezničkom i pomorskom prometu.

On je za 24sata kratko rekao da je stanje s brojem ozlijeđenih i dalje isto.

- Vidljivo je da je došlo do naleta putničke garniture na teretni vlak, koji je ostao u kvaru. Prema nekakvim spoznajama, putnički vlak nije se zaustavio na signalu stop - izjavio je.

Očevidom će se utvrditi zbog čega se vlak nije zaustavio i kako je došlo do naleta.


6:40 Cijelu noć na poprištu užasa proveli su pripadnici JVP Novska.

Nadljudskim naporima dali su svoj maksimum te su oko 4 sata ujutro na društvenim mrežama podijelili nekoliko fotografija s mjesta tragedije uz dirljivi opis: "Kad misliš da ne možeš više, tad najviše moraš! Iskrena sućut obiteljima...".

image

sudar vlakova između Okučana i Novske

JVP Novska
image

sudar vlakova između Okučana i Novske

JVP Novska
image

sudar vlakova između Okučana i Novske

JVP Novska
image

sudar vlakova između Okučana i Novske

JVP Novska

Predsjednik Vlade Andrej Plenković nakon obilaska mjesta teške željezničke nesreće u mjestu Rajić kod Novske rekao je u subotu da su, prema trenutnim podacima, smrtno stradale tri osobe, a 11 ih je ozlijeđeno, ali da nitko nije životno ugrožen te da nema podataka o drugim stradalima.

"Nekoliko ozlijeđenih osoba su hrvatski državljani, a nekoliko stranih", potvrdio je Plenković napomenuvši da se podaci o njima mogu dobiti od Crvenog križa u Novskoj. Nije želio govoriti o identitetu poginulih osoba prije nego što se provjere te najavio da na teren treba izaći Županijsko državno odvjetništvo iz Siska koje će to utvrditi i objaviti. Hospitalizirano je trenutno 11 osoba - u Pakracu jedna, u Novoj Gradiški sedam te u Slavonskom Brodu tri, dodao je.

Rekao je kako se nesreća dogodila 10-ak minuta prije krajnjeg odredišta putničkog vlaka, odnosno Novske kada je putnički vlak naletio na zaustavljeni teretni. Udar je bio velik i vagoni putničkog vlaka su iskočili s pruge. Ostavljamo rezervu da ima još ozlijeđenih jer su neki dijelovi vlaka udaljeni, nisu na pruzi, napomenuo je premijer. Na terenu su sve žurne službe, rekao je i najavio je provedbu istrage kako bi se utvrdili uzroci nesreće.

Također je rekao kako je putnički vlak prometovao na lokalnoj liniji Vinkovci - Novska koji staje na puno stanica pa se pretpostavlja da je na polasku u Vinkovcima bilo više putnika te da je u trenutku nesreće već bio nadomak Novske.

Prema onome što se zna, 13 osoba je stradalo u putničkom vlaku, u teretnom je bio samo strojovođa koji je zbrinut u Pakracu. "Vlak (teretni) je dolazio iz Šida. Usred noći se ne može procijeniti kojom brzinom je išao vlak, rekao je Plenković, jer nije htio spekulirati o uzrocima nesreće, odnosno je strojovođa (putničkog vlaka) prošao dok je bilo uključeno crveno svjetlo. Naime, do nesreće je došlo kada je putnički vlak naletio na teretni koji je bio zaustavljen, pretpostavlja se zbog kvara. Prema onome što smo čuli, oni imaju period od 15-ak minuta da poprave kvar, ali ne želim spekulirati. Sve ćete čuti detaljno. Što ne znamo, nećemo spekulirati, ne možemo tri sata nakon nesreće znati sve detalje rekao je premijer te pohvalio žurne službe koje su izuzetno žurno reagirale.

Odgovarajući na novinarske upite rekao je kako se ne zna do kada će promet biti obustavljen. "Mi smo došli vrlo brzo, ja sam došao iz Krapine. Reagirali su svi munjevito", istaknuo je premijer. Izrazio je sućut obiteljima poginulih i izrazio žaljenje zbog tragičnog događaja.

Željeznički promet na tom dijelu pruge je u prekidu do raščišćavanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:45