‘ZAMETNUO SAM GA‘

Pištolj nađen uz ogradu kuće u Novigradu, vlasnik prijavljen za nedozvoljeno posjedovanje i izradu eksploziva

Policija opetovano podsjeća građane da je zakonom zabranjeno posjedovati oružje koje spada u A kategoriju

Pronađeni pištolj

 PU istarska

Kad je uz ogradu kuće jučer prijepodne u Novigradu istarskom pronađen pištolj sa streljivom u cijevi, policija je vrlo brzo krenula u akciju i otkrila vlasnika. Pištolj pripada, kako su otkrili, 67-godišnjem muškarcu kojeg je u konačnici po dovršetku kriminalističkog istraživanja policija iz Buja kazneno prijavila za nedozvoljeno posjedovanje, izradu i nabavljanje oružja te eksplozivnih tvari.

U razgovoru sa osumnjičenim su otkrili još i da je navedeni pištolj zametnuo negdje prije nekoliko mjeseci dok je čistio ostavu a riječ je o ručno izrađenom, jednometnom pištolju čije posjedovanje je zakonom zabranjeno jer se radi o oružju A kategorije pa je stoga zaradio kaznenu prijavu.

Policija opetovano podsjeća građane da je zakonom zabranjeno posjedovati oružje koje spada u A kategoriju a to su: eksplozivni vojni projektili i bacači, automatsko vatreno oružje, skriveno ili prikriveno oružje, streljivo s pancirnim, eksplozivnim ili zapaljivim projektilima te projektili za takvo streljivo, streljivo za pištolje i revolvere koje ima ekspanzijski učinak te projektili za takvo streljivo, osim streljiva za lov ili sportsko oružje za osobe kojima je dozvoljeno koristiti ga.

Zabranjeno je posjedovati i automatsko vatreno oružje koje je prepravljeno u poluautomatsko vatreno oružje, bilo koje od sljedećeg poluautomatskog vatrenog oružja sa središnjom udarnom iglom (kratko vatreno oružje koje omogućuje ispaljivanje više od 21 naboja bez ponovnog punjenja, ako je spremnik kapaciteta većeg od 20 naboja dio tog vatrenog oružja ili ako je u njega umetnut odvojivi spremnik kapaciteta većeg od 20 naboja, potom dugo vatreno oružje koje omogućuje ispaljivanje više od 11 naboja bez ponovnog punjenja, ako je spremnik kapaciteta većeg od 10 naboja dio vatrenog oružja ili ako je u njega umetnut odvojivi spremnik kapaciteta većeg od 10 naboja.

Nedozvoljeno je držati i poluautomatsko dugo vatreno oružje (npr. vatreno oružje izvorno namijenjeno ispaljivanju s ramena) koje se može smanjiti na dužinu manju od 60 cm, a da ne izgubi svoju funkciju, i to sklopivim ili teleskopskim nastavkom ili nastavkom koji se može ukloniti bez upotrebe alata, vojno i policijsko oružje, eksplozivno oružje i njegovi dijelovi oružja koje je izrađeno ili prerađeno bez odobrenja, sve vrste oružja s integriranim prigušivačima, prigušivači namijenjeni oružju i dijelovi za prigušivač, svako vatreno oružje u ovoj kategoriji koje je prepravljeno da ispaljuje streljivo bez projektila, neškodljive nadražujuće tvari, druge aktivne tvari ili pirotehničko streljivo ili u paradno ili akustično.

- Pozivamo građane koji posjeduju neko od spomenutih vrsta oružja da ga dragovoljno predaju policiji te da u tom slučaju neće snositi nikakve sankcije, odnosno protiv njih se neće pokrenuti ni kazneni ni prekršajni postupak. Ako policija pronađe tijekom svojih aktivnosti oružje koje je zakonom zabranjeno, tada će se protiv osobe koja posjeduje takvo oružje pokrenuti kazneni postupak. Izbjegnite takve situacije i predajte dragovoljno oružje. Preporučamo građanima koji žele predati oružje da ga ne donose u policijsku postaju niti ga diraju do dolaska policijskih službenika, već o pronalasku obavijeste policiju pozivom na broj 192, nakon čega će na njihovu adresu doći specijalizirani policijski službenici koji će oružje ili eksplozivna sredstva preuzeti na siguran način - apeliraju iz istarske policije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:54