KAZNE ZA ALKOHOLIZIRANE VOZAČE

Pijanom Kovačeviću prijete 3 do 12 godina zatvora

 Printscreen: YouTube / EPH

Pijanog vozača, koji je preksinoć u centru Zagreba skrivio tešku prometnu nesreću sa smrtnom posljedicom, čeka kazneni postupak tijekom kojega će nadležno Državno odvjetništvo, po svemu sudeći, tražiti da mu se odredi istražni zatvor.

Do sada je praksa sudova bila da su u pravilu prihvaćali spomenute prijedloge tužiteljstva protiv osoba koje su izazvale prometne nesreće s teškim posljedicama, posebno ako su vozači bili pod utjecajem alkohola. Međutim, nerijetko se događalo da su takvi vozači u konačnici dobivali relativno blage kazne, ponekad i uvjetne osude.

Blaža i teža kazna

U ovom slučaju, propalom nogometašu Nikoli Kovačeviću, sukladno članku 227 Kaznenog zakona RH, prijeti zatvorska kazna od tri do 12 godina za izazivanje prometne nesreće u kojoj je prouzročena smrt jedne ili više osoba. Istim člankom predviđena je i blaža varijanta ako je “kazneno djelo počinjeno iz nehaja”. No, kad se uzmu u obzir sve okolnosti teške nesreće, iako će, naravno, konačan sud dati nadležni sud, malo je vjerojatno da bi se ovdje moglo raditi o nehaju. Upravo suprotno. Pravnici s kojima smo razgovarali napominju da bi “u igri” mogle biti i optužbe za daljnja kaznena djela. Sudeći po prvim informacijama, neupitno se radilo o djelu obijesne vožnje jer je vozač imao više od 1,5 promila alkohola u krvi, a moguće i da se kretao brzinom 50 km na sat bržom od dopuštene kroz naseljeno mjesto, kako to zakon predviđa za ovo djelo.

Usto, pobjegao je s mjesta nesreće. A to je opet zasebno kazneno djelo, za koje je, ako je osoba sama prouzročila nesreću i nije pomogla ozlijeđenima, kazna do tri godine.

No, u dosadašnjoj praksi hrvatskih sudova puno češće su ovakvi pijani i obijesni vozači dobivali kazne bliže minimumu, pa čak i ispod zakonskog minimuma. Najveću kaznu dobio je vozač kamiona koji je u tunelu Ledenik prouzročio prometnu nesreću u kojoj su poginule četiri osobe. Osuđen je na sedam godina i deset mjeseci zatvora. Otprilike istu kaznu dobila je i vozačica koja je 2003. na Jarunu usmrtila bračni par.

Gaženje na prijelazima

No, malo je primjera tako visokih kazni. Posebno kada se radi o njihovu izdržavanju. Sin tajkuna Željka Žužića, npr., dobio je pet godina zatvora, ali je odslužio godinu i pol manje. A sin drugog tajkuna, Marijana Primorca, koji je u Makarskoj na zebri pregazio i usmrtio dvije maloljetnice, dobio je samo dvije godine - među ostalim zato što je iz ugledne obitelji. Puno je primjera onih koji su za gaženje pješaka na pješačkim prijelazima ili izazivane prometnih nesreća sa smrtnom posljedicom u pijanom stanju dobivali tako blage, pa i blaže kazne. Na to nadležne već godinama upozoravaju i iz Udruge obitelji osoba stradalih u prometu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 01:49