HOROR U MRACLINU

Pijan vozio 193 km/h, zabio se u naplatnu kućicu i usmrtnio djelatnika HAC-a. Kazna - 6 godina zatvora

Luka Puškarić (21) će morati podmiriti i sudske troškove, a obitelj preminulog će u parnici potraživati naknadu štete

Prizor s mjesta nesreće na naplatnoj kućici Mraclin i Luka P. u sudnici

 Goran Mehkek/Cropix

Točno 13 mjeseci od užasa na naplatnoj postaji Mraclin na autocesti A11 Sisak-Zagreb kada je zbog pijanog vozača Luke Puškarića (21), koji je papučicu gasa pritisnuo do 193 km/h, život izgubio djelatnik HAC-a Dejan B. na radnom mjestu unutar objekta, na Županijskom sudu u Velikoj Gorici izrečena je nepravomoćna presuda.

Puškarića, koji se na objavi presude nije pojavio, sud je proglasio krivim te ga osudio na šest godina zatvora. Ujedno će morati podmiriti i sudske troškove, a obitelj preminulog će u parnici potraživati naknadu štete.

Kao olakotne okolnosti sud mu je uzeo u obzir korektno držanje pred sudom i priznanje djela, kao i činjenice da je mlađe životne dobi te da je i sam pretrpio teške ozljede u nesreći. Otegotno mu je to što je vozio brzinom pet puta većom od dopuštene i to pod utjecajem alkohola ali i podatak da je do sada tri puta činio prekršaje u prometu padajući alkotest pa je kazne plaćao na licu mjesta.

image

Prizor s mjesta nesreće na naplatnoj kućici Mraclin

Goran Mehkek/Cropix

I tužiteljstvo i obrana najavili su žalbu kad zaprime pisani otpravak presude s obrazloženjem, a s obzirom da je presuda veća od pet godina, u zatvor u Remetincu osuđeni mladić bi se trebao pojaviti tijekom sutrašnjeg dana.

Prema optužnici, 23. siječnja 2021. u 5,25 sati Puškarić je po autocesti A11, pristajući ugroziti druge sudionike u prometu, vozio s 1,57 promila alkohola u krvi očev BMW sisačkih oznaka te je dolaskom do 11. kilometra pred naplatnom postajom Mraclin, a na kojoj je prolaz vozila bio bez naplate nakon razornog petrinjskog potresa, ignorirao znak ograničenja brzine od 40 km/h. Usprkos postavljenom i prometnom znaku "obavezno obilaženje s lijeve strane", vozeći se brzinom od 193 km/h, skrenuo je udesno između signalnih stožaca i prošao na zatvorenu prometnu traku namijenjenu vozilima s elektroničkom naplatom cestarine. Vožnju je nastavio dalje prešavši na polje za usmjeravanje prometa koje razdvaja taj trak od onoga za izvanredni prijevoz pa je kotačima i podvozjem BMW-a naletio na rubnjak nogostupa. Zatim je naletio na meki teren prekriven niskim raslinjem da bi prednjim lijevim kotačem udario u betonsko postolje metalnih držača zastava. Tom je prilikom došlo do podizanja auta do nogostupa sa sjeverne strane upravne zgrade gdje je prednjim dijelom probio zid ušavši u nadzornu sobu u kojoj je sjedio zaposlenik HAC-a Dejan B.

image

Prizor s mjesta nesreće na naplatnoj kućici Mraclin

Goran Mehkek/Cropix

Tijelo nesretnog čovjeka odbačeno je na dovratnik vrata, dok je auto probio još jedan zid s prostorijom za skladištenje robe. Uslijed tog dar-mara, došlo je do urušavanja zida, a vozilo se nakon toga zaustavilo pred nagomilanim, naguranim dijelovima zida, namještaja... I zatim planulo.

Suđenju je, inače, kako se moglo čuti na raspravi, prethodio neuspjeli pokušaj nagodbe jer je tužiteljstvo predlagalo kaznu od sedam godina zatvora s čime se obrana nije složila.

A odmah na početku suđenja Puškarić je bez okolišanja priznao krivnju te izrazio sućut obitelji.

- Same nesreće se ne sjećam. Ne znam ni gdje sam išao, a ni kuda. Moje sjećanje počinje teći od buđenja na bolničkom krevetu nakon čega su me odveli na operaciju stopala i koljena. Od te noći nesreće, ničega se doista ne sjećam. Auto je bio očev i inače sam ga vozio, a ne samo tu noć. Što sam pio? Ne znam. A moje zdravstveno stanje je loše. Još ću morati na nekoliko operacija stopala i koljena jer kosti nisu srasle kako treba - priznao je Puškarić koji, prema vlastitim tvrdnjama, obitelj preminuloga nije kontaktirao jer za to nije imao snage. Sutkinja je od njega pokušala "izvući" kakve je imao planove tu noć i kamo se zaputio, međutim, i na to joj je uskratio odgovor rekavši kako se ne sjeća.

image

Prizor s mjesta nesreće na naplatnoj kućici Mraclin

Goran Mehkek/Cropix

- Znamo da ste nesreću prouzročili pod utjecajem alkohola. Jeste li skloni konzumaciji alkohola ili popijete prigodno kad izađete? I jeste li ikad pijani vozili - upitala ga je potom sutkinja.

- Nisam sklon konzumaciji alkohola. Prigodno popijem i to uglavnom pivo. I da, već sam bio vozio pijan. Točnije 2019. me sisačka policija dva puta zatekla u vožnji u pijanom stanju. Prvi put imao sam 0,45 promila, a drugi put 0,11 pa sam tad ostao na šest sati bez vozačke dozvole. Trenutno je na snazi i dalje mjera zabrane upravljanja i nisam je kršio. Mislim da je u redu da ta mjera egzistira i poštujem ju - odgovorio je bez zadrške okrivljeni.

Tužiteljica ga je pak "rešetala" pitanjima čega se posljednje sjeća prije te kobne nesreće i sjeća li se posjeta Petrolovoj benzinskoj u Gorici u 2 sata ujutro, a ujedno mu je podastrla i izvješće CSS Sisak prema kojemu je u svibnju s djelatnicima obavio razgovor i otkrio im da je kod prijatelja u Lekenik došao s bratom i da su popili nekoliko čaša ruma, dok se na poslu toga dana počastio pivom.

image

Luka Puškarić

Damir Krajac/Cropix

- Sjećam se da sam došao kod prijatelja tu večer u Lekenik i da sam si otvorio pivo. A to iz izvješća CSS je očito točno jer mi je to prijatelj rekao kasnije nakon nesreće. Ali popijene pive na poslu se sjećam, dok sam o mom dolasku na Petrol pročitao u novinama - zaključio je optuženi.

Inače, netom prije završnih govora, tužiteljica je u spis dostavila izvadak iz prekršajne evidencije iz koje se iščitava da je optuženi tijekom 2019. godine, ukupno četiri puta pravomoćno sankcioniran - tri puta prekršajno zbog prometnih grijeha pod utjecajem alkohola te jednom iz domene obiteljskog nasilja na štetu majke.

Odvjetnik Berislav Živković, pak, je u spis dostavio medicinsku dokumentaciju dviju bolnica o povredama, liječenju te daljnjim operativnim zahvatima koji su pred njim i koji su posljedica te iste prometne nesreće radi koje je završio na optuženičkoj klupi. Također, dostavljena je u spis i preslika Jutarnjeg lista od 23. siječnja 2021. gdje se u tekstu može pročitati da otac optuženog izražava sućut obitelji poginulog umjesto sina koji je u tom periodu bio još uvijek hospitaliziran.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 01:49