DOBIO 8 MJESECI ZATVORA

Pijan gurnuo policajca na ormar: ‘Eksplozivan sam i poludim kad sam u pravu. Drugi policajac me mrzi‘

Jedan drugi policajac mrzi i tereti me za krađu bakra koju nisam počinio, rekao je Velikogoričanin na sudu

Ilustracija

 Sergej Drechsler/Cropix

Velikogoričanin Davor Š. (36) nepravomoćno je osuđen na osam mjeseci zatvora zbog incidenta koji je priuštio policajcima u Jedinici za zadržavanje i prepratu na Oranicama gdje je završio uhićen zbog teške krađe i to u alkoholiziranom stanju. Kaznu mu je izrekao sudac Općinskog kaznenog suda u Zagrebu te mu je pritom izrekao i sigurnosnu mjeru liječenja od ovisnosti o alkoholu.

Prema optužnici, on je 26. listopada prošle godine na Oranički odvojak u prostorije Jedinice za zadržavanje i prepratu OKC-a PUZ-a doveden u pratnji velikogoričkih policajaca u sklopu provođenja obrade. Nakon što je pokušao samovoljno napustiti prostoriju u kojoj se nalazio, policajac mu je rekao da se smiri i da sjedne, a kako je okrivljeni nastavio hodati prema izlaznim vratima, svjesno je odlučio spriječiti policajca da ga zadrži. Policajca je objema rukama uhvatio za ovratnik jakne i snažno ga odgurnuo u drveni ormar koji se nalazio iza policajčevih leđa. Nije se uspio udaljiti jer je napadnuti policajac uz pomoć kolege uporabio sredstva prisile i vezivanja.

Na kraju je Davor Š. kazneno prijavljen a potom i optužen zbog pokušaja prisile prema službenoj osobi.

Optuženi negira krivnju te se prisjetio da je uhićen 25. listopada lani, a ne 26. listopada kako mu se optužnicom stavlja na teret, i to zbog djela koje nije počinio. Priznao je tek da je bio pod utjecajem alkohola.

- Ja sam inače radio u Policijskoj akademiji fasadu i tada sam vrijeđao policajce. Eksplozivan sam i poludim kad sam u pravu, ali nije istina da sam nasrnuo na policajca. Mene, inače, jedan drugi policajac mrzi i tereti me za krađu bakra koju nisam počinio, a kad me taj isti policajac legitimirao tog dana, rekao sam mu da nema što gledati moje dokumente kada zna kako se zovem. Uhićen sam, dakle, 25. listopada i prespavao sam u PP Velika Gorica, a sutradan sam prebačen na Oranice i tamo nisam nikoga gurao – branio se posrnuli muškarac, navodeći da je tri dana bio lišen slobode i da je sada lošeg imovnog stanja.

Jedan od policajaca u sudnici se prisjetio toga dana, rekavši da je okrivljeni doveden na Oranice iz PP Velika Gorica gdje ga nisu mogli zadržati jer je tamo pod utjecajem alkohola vikao, nabijao rukama i nogama po vratima i zidovima.

- Kolega me pozvao u prostoriju jer okrivljenik nije htio izaći iz nje i to nakon što smo mu dva puta rekli da ne može izaći. Potom me primio objema rukama za jaknu i zabio u ormar. Na kraju smo ga kolega i ja polegli na pod. Tom prilikom nije ozlijeđen, niti je tražio medicinsku pomoć. Rekao je prethodno da želi izaći zapaliti cigaretu. U službenim prostorijama se ne može pušiti, a pogotovo ne netko tko je uhićen zbog kaznenog djela – prisjetio se policajac, dodavši da mu okrivljeni tada ništa nije rekao, niti je na ormaru nije nastalo oštećenje.

Drugi policajac otkrio je da se u njegovog kolegu najednom zaletio okrivljeni te ga primio rukama za ovratnik jakne i gurao u ormar.

Za vještaka psihijatra optuženi je u vrijeme (ne)djela bio bitno smanjeno ubrojiv te u odnosu na nalaz i mišljenje preporučio je obvezno liječenje od ovisnosti o alkoholu.

Prilikom odmjeravanja kazne, sud je posrnulom muškarcu uzeo u obzir činjenicu da je djelo ostalo na pokušaju i da ga je počinio u stanju bitno smanjene ubrojivosti, a olakotno je i što je otac jednog djeteta. Međutim, otegotne su mu prethodne dvije osuđujuće presude za krađu i za prijetnju, ali i prekršajni grijesi u vidu kršenja Zakona protiv javnog reda i mira.

- Okrivljenik je predmetno djelo pokušaja prisile prema službenoj osobi počinio kao osoba zrele životne dobi i to u policijskoj prostoriji nakon što je upozoren, a za što je potrebna posebna doza drskosti. Budući da kazne na koje je već osuđivan nisu na njega specijalno preventivno djelovale da se kloni činjenja kaznenih djela, sud zaključuje da se radi o povratniku kod kojeg činjenje kaznenih djela nije eksces već obrazac njegova ponašanja – obrazložio je sudac izrečenu kaznu koja je za dva mjeseca viša od zakonskog minimuma propisanog za navedeno kazneno djelo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. travanj 2024 14:04